Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJaroslav Čermák
1
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých
2
Školní stravování stravovací služba poskytovaná uzavřené skupině spotřebitelů pro děti, žáky a zaměstnance škol
3
strava poskytována citlivé dětské populaci vyvíjející se imunitní systémem častý výskyt infekčních onemocnění právě v této věkové kategorii Předškolní stravovací zařízení
4
Požadavky na dětskou stravu nezatěžovat imunitní systém nežádoucími choroboplodnými zárodky podávat potraviny podporující rozvíjející se dětský imunitní systém zachovat účinné látky v podávaných pokrmech dodržet odpovídající podmínky skladování vstupních surovin
5
Cíl školního stravování dětem a žákům připravit co nejkvalitnější stravu z hlediska složení jídelníčku i kvality surovin
6
Nedodržení skladovacích podmínek dochází ke kontaminaci skladovaných potravin různými druhy mikroorganismů a plísněmi podmiňuje vznik infekčních průjmových onemocnění a výskyt alergií
7
Stavebně technický stav skladů Podlahy Stěny Stropy Špatný stav – zhoršené podmínky udržování čistoty, vznik vlhkosti ovlivňuje zdravotně nezávadný stav a kvalitu skladovaných potravin
8
Rok 2009 analýza výsledků kontrol školních jídelen v roce 2009 nejčastěji opakovaná závada nesprávné skladování potravin
9
Regionální úkol 2010 Skladovací podmínky v zařízeních školního stravování v Libereckém kraji Vzhledem k požadavku kvalitní dětské stravy pro rozvíjející se dětský organismus Vzhledem k analýze výsledků kontrol roku 2009 – nejčastěji se opakovaná závada nesprávné skladování potravin
10
Smyslem regionálního úkolu - zmapovat nejčastější nedostatky při skladování potravin přispět ke zvýšení znalostí provozovatelů školních stravoven v této oblasti dosáhnout zlepšení stavu a snížení počtu závad v této oblasti
11
Zákonné předpoklady Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 178/2002, čl. 14 a 18 Vyhláška č. 137/2004 o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných v platném znění Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví v platném znění Zákon č. 110/1997 o potravinách a tabákových výrobcích v platném znění
12
Liberecký kraj celkem 368 školních jídelen Zkontrolováno 69 školních jídelen tj. 19 % z celkového množství školních jídelen evidovaných v Libereckém kraji Při každé kontrole sledováno celkem 27 parametrů. Nedostatky v alespoň jednom ze sledovaných parametrů zjištěny v 45% kontrolovaných provozoven/zařízení
13
Graf č.1 – Závady dle sledovaného znaku (procentuální vyjádření)
14
Závady dle typu zařízení (procentuální vyjádření)
16
Nejčastější závady Nedodržení data minimální trvanlivosti či data použitelnosti Skladování neoznačených potravin a polotovarů
17
Nejčastějšízávady Nevyhovující stav stěn, podlah a stropů Chybějící sítě v oknech proti vnikání hmyzu Nevyhovující povrch regálů Skladování dodatečně zmražených potravin
18
Nápravná opatření Nedostatky - na místě projednány s vedoucími školních jídelen přijata příslušná nápravná opatření realizace nápravných opatření- předmětem následných kontrol
19
Doporučení pro provozovny Přejímka potravin - náležitá pozornost Samotné skladovací prostory - uchovávat v pořádku a čistotě Okamžité vyřazování potravin zdravotně závadných s prošlým datem použitelnosti či minimální trvanlivosti
20
Využití výsledků Výsledky zveřejněny na webu khslbc.cz Vytvořena prezentace pro poradu vedoucích školních jídelen Zohlednění výsledků při tvorbě kontrolního plánu na následující období
21
Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.