Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilKamila Staňková
1
Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTEO.1217.2B Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastSlužby Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhBanket Druh učebního materiáluPrezentace, test Cílová skupinaŽák, 16 - 19 let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky s banketem, výzdobou, společenskými zásadami Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaBanket, kuvér DatumDatum vytvoření – 28. 02. 2013
2
Slavnostní tabule
3
Banket Je velká hostina se slavnostní tabulí organizovaná při významné příležitosti Tabule je sestavena z více stolů do různých tvarů ( I, E, U, kulatá...) Jídlo se podává vzorovým slavnostním způsobem ze společných mís, vždy z levé strany hosta, na předem založené talíře
5
Základní etapy pořádání hostin: Předběžná dohoda o termínu, počtu hostů, charakteru hostiny, financích a zvláštních přáních hosta Písemná objednávka Osobní návštěva hostitele a dojednání všech podrobností Sepsání pracovního příkazu Složení finanční zálohy
6
Základní etapy pořádání hostin: Organizační zajištění hostiny Předání pracovního příkazu personálu Zajištění vlastní hostiny Vystavení a ověření účtu za hostinu Fakturace
7
Výzdoba měla by odpovídat charakteru a účelu hostiny například květiny, vlaječky zemí, jejichž zástupci se hostiny zúčastní součástí jsou tištěné menu, které informují o podávaných pokrmech a nápojích, jméno hostitele či pořadatele, účel konání, datum a místo
8
Menu Slavnostní menu má každý host na stole u svého místa Bývá tištěný na kvalitním papíře a různě zdobený podle charakteru akce a také prostření stolu, se kterým by měl ladit V menu jsou uvedeny pokrmy a nápoje v tom pořadí, ve kterém se budou podávat Pokud jsou na hostině i cizinci, je menu dvojjazyčné
9
Jmenovky Na jmenovky na slavnostních tabulích se uvádí: Jméno Příjmení Akademický titul
10
Zasedací pořádek Ke stolu zve přítomné hostitelka Každý host by měl mít na stole svoji jmenovku podle zasedacího pořádku Pokud je pozván velký počet hostů, je před vchodem do jídelny vyvěšen plánek stolů s očíslovanými místy a abecední seznam hostů s čísly jejich místa Ke stolu si nejdříve sedá hostitelka, poté přítomné dámy a nakonec pánové. Pánové pomáhají dámám při usednutí. Při sestavování zasedacího pořádku spolupracují hostitelé s personálem restaurace již při objednávání hostiny
11
Založení inventáře pro 1 osobu - kuvér
12
Nákres kuvéru
13
Popis: 1. Klubový talíř 2. Dečka 3. Dezertní talíř 4. Plátěný ubrousek 5. Dezertní příbor (dezertní vidlička a dezertní nůž) 6. Polévková lžíce 7. Rybí příbor 8. Masový příbor (masová vidlička a masový nůž) 9. Moučníková vidlička 10. Pečivový talíř 11.Sklenice na červené víno 12. Sklenice na bíle víno (růžové) 13.Sklenice na sekt 14. Menu 15. Jmenovka
14
Příruční stůl
15
Kontrolní otázky: Co je to banket? Popiš základní etapy pořádání hostin. Kdo sestavuje zasedací pořádek a jaké údaje píšeme na jmenovky? Co je kuvér ?
16
Zdroje: SALAČ, G. Stolničení. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7 Obrázky – vlastní archiv
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.