Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Management a marketing v knihovnách Ing. Radka Johnová, Ph.D. rsj@seznam.cz
2
Management informačních služeb Část 1
3
Management Manus Manage
4
Základní poslání organizace, smysl a účel její existence Cíle Plánování Rozhodování Organizování Motivace Personální řízení Organizační kultura Etika
5
Cíle Strategické Taktické Operativní
6
Hierarchie strategických cílů Trh Image Pracovníci Hospodárnost
7
Rozhodování Podle typu rozhodovacího problému za jistoty za rizika (nejistoty) za neurčitosti Kdo bude řešit Skupina Jednotlivec
8
Bariéry racionálního rozhodování jedince Nezasahování nebo odsunutí rozhodnutí Teorie satisfakce - nehledání optimální varianty, aspirační úroveň Neracionální jednání pod tlakem
9
Skupinové rozhodování Více znalostí a zkušeností Více faktů a variant řešení Účast jako motivační faktor Iniciativa při realizaci Vyšší ochota riskovat Pomalejší Kompromisy Dominantní jedinec nebo malá skupina Menší akceschopnost Zodpovědnost
10
Metody řešení rozhodování Exaktní Pragmatické (Peter Drucker) Mezní podmínky pro cíle Realizace (kdo, co, kdy) Vyhodnocení výsledků, porovnání se záměry Heuristické
11
Fáze rozhodovacího procesu Identifikace problému a zjišťování jeho příčin Stanovení cílů Tvorba variant řešení Hodnocení variant a výběr nejlepší Realizace rozhodnutí Vyhodnocení realizace a event. korekce
12
Organizování Organizační modely Systém 1 - byrokratický model Maxe Webera Systém 4 - behavioristický model Rensise Likerta Teorie kontingence
13
Reorganizace Analýza současného stavu - vnější faktory Vnitřní faktory: Rozložení pravomocí Dělba práce Tvar organizační pyramidy Využití pracovníků Informační proces Mimořádné situace Sociální kompetence manažerů Reorganizace a podnikové klima Rizika Úspěšnost Spoluúčast Informace Mluvčí Výhody Šance
14
Motivace Výkon schopnosti a podmínky Lidský potenciál
15
Výkon
16
Pyramida potřeb– A. Maslow
17
Motivační teorie A.H. Maslow: Teorie potřeb (1943) F. Herzberg: Motivačně hygienická teorie (1959) E. Mayo: Teorie lidských vztahů (1945) D. McGregor: Teorie X a Teorie Y (1960) J.S. Adams: Teorie spravedlnosti (rovnováhy vydání a zisku) (1962) V.H. Vroom: Teorie očekávání (1964) J.W. Atkinson: Teorie aspirace (1964) E. Locke: Teorie stanovení cílů (1967) D. McClelland: Teorie tří potřeb (moc, úspěch, sounáležitost) (1976) G. Wiswede: Teorie intrinsické (vnitřní) a extrinsické (vnější) motivace (1980)
18
Potenciál pracovníka
19
Styl vedení Autoritativní Volné Demokratické a participativní
20
Zpětná vazba Kontrola Ocenění Konstruktivní kritika Sankce
21
Ostatní motivace Mzdový systém Vedlejší výhody a sociální program Pracovní skupiny - týmová práce
22
Humanizace práce Obohacení práce (Job Enrichment) Horizontální rozšíření činností (Job Enlargement) Kolečko (Job Rotation)
23
Skupinová efektivita Formální role Neformální role Konflikty rolí
24
Komunikační struktura Fáze práce v malém týmu Forming Storming Norming Performing
25
Techniky řízení pracovních skupin Management by exception (řízení pomocí výjimek) Management by delegation (řízení delegováním) Management by objectives (řízení pomocí cílů)
26
Řízení pomocí cílů Vymezení odpovědnosti Kvantifikace a vymezení ukazatelů Vyjednávání cílů Hodnocení
27
Personální management Personální politika Typ J (japonský) Typ A (americký) Teorie Z (Ouchiho)
28
Nástroje Tvorba personálního plánu Obsazování pracovních míst Hodnocení a odměňování Tvorba pracovních a sociálních podmínek Udržování personálního informačního systému a rozbor těchto dat Realizace vzdělávacích a tréninkových programů
29
Výběr vhodných pracovníků do organizace a kritéria hodnocení Kritéria výkonnosti Znalosti Zkušenosti Dovednosti Fyzické schopnosti Kritéria rysů osobnosti
30
Rozbor podkladů o uchazeči Dotazník, CV, dopis Reference Testování: rozbor úředních listin skupinová diskuse obrácené interview Rozhovor: nestrukturovaný strukturovaný stresové interview
32
Lidé a firemní kultura Organizační kultura a její prvky Symboly Hrdinové Rituály Hodnoty
33
Management činností Marketing management Finanční management Personální management Logistika Atd.
34
Marketing knihoven, informačních služeb a kulturního dědictví Část 2
35
Marketing Mercurius Mercator Market Der Markt
36
Definice marketingu dle Americké marketingové společnosti, 1985 “Marketing je procesem plánování a naplňování koncepce, oceňování, propagace a distribuce myšlenek, výrobků a služeb, který směřuje k uskutečnění vzájemné výměny, uspokojující potřeby jedinců.”
37
Produkt Správným skupinám zákazníků V pravý čas Na správném místě Za odpovídající ceny S přiměřenou propagací
38
Product (produkt) Hmotný Nehmotný Služba Událost Zkušenost Místo Myšlenka Kampaň Instituce Činnost Zážitek Osoba Demarketing
39
Place (distribuce) Místo Čas
40
Price (cena) Omezující vnější faktory Ekonomické činitele Právní činitele Společenské činitele
41
Promotion (propagace) Public relations - publicita, sponzoring, vztahy s veřejností Reklama Přímé akce na podporu služeb, podpora prodeje (sales promotion) Direct marketing, přímý prodej Event marketing
42
Další “P” People Public relations Progress Perfection Psychology Participation Partnership Punctuality Potential possibilities Packaging
43
4P4 (a více) C Product People (lidé) Consumer (spotřebitel) Customer (zákazník) Place (místo a čas)Convenience (pohodlí) Place (místo)Channels (distribuce) Price (cena)Cost (náklady) Promotion (propagace) Communication (komunikace) Contacts (kontakty) Competition (konkurence) Cooperation (spolupráce) Collaborators Company Skills Context
44
Koncepce Výrobní koncepce – dostatek zboží Výrobková - kvalita Prodejní koncepce – intenzívní propagace (neziskové organizace) Marketingová koncepce Holistická koncepce
45
Marketing založený na vztazích Integrovaný marketing 4P Interní marketing Sociální zodpovědnost
46
Vývoj marketingu Osobní komunikace Tisk Rádio Kino TV Moderní technologie ´60 kreativita ´70 strategické plánování ´80 kvalita ´90 zákaznická orientace 21. st. IMC Holistická koncepce
47
Potřeby Přání Poptávka Deklarovaná Reálná Nevyřčená Potěšení Utajená
48
Standardy racionality Standard racionality momentálního cíle Standard racionality zájmu o sebe sama
49
Trh kulturního dědictví, jeho subjekty a funkce Analýza prostředí Vnitřní prostředí Tržní prostředí Legislativní prostředí a další regulace Konkurenční prostředí Makroprostředí
50
Konkurence Konkurence v oblasti přání Generická konkurence Konkurence formy Konkurence mezi organizacemi Kooperace
51
Chování spotřebitele Zákazníci, uživatelé, trhy, segmentace
52
Zákazníci – Uživatelé – Návštěvníci Občasní Pravidelní Místní Dojíždějící Turisté
53
Assaelův model kupního chování zaujetí při výběru ► rozdíly mezi produkty ▼ vysokénízké velké, zákazník rozlišuje komplexní kupní chování chování hledající rozmanitost malé nebo je zákazník není s to rozlišit disonančně redukční chování stereotypní, zvykové chování
54
Vlivy působící na rozhodování zákazníků7 „O“ (7 otázek) 1.Kdo jsou zákazníci – Occupants 2.Co na trhu vyhledávají – Objects 3.Proč, za jakým účelem – Objectives 4.Kdo všechno se podílí na tomto procesu – Organizations 5.Jak probíhají transakce a operace na trhu – Operations 6.Kdy, při jaké příležitosti (stimuly) – Occasions 7.Kde je odbytiště, kde se nakupuje – Outlets
55
Faktory ovlivňující chování zákazníka Marketingové nástroje Produkt Cena Distribuce (čas + místo) Marketingová komunikace Ostatní podněty Okolí zákazníka Technologie Politické faktory Kulturní faktory Makroprostředí
56
Vnější vztahy Národohospodářský vývoj země Vnější faktory působící jednosměrně na instituci Vnější faktory působící vzájemně TRH
57
Vnější obecné faktory Kultura Subkultura Společenské vrstvy
58
Sociální faktory Referenční skupiny Členské skupiny Primární členské skupiny Rodina Sekundární členské skupiny Aspirační skupiny Nežádoucí skupiny
59
Osobní faktory Životní cyklus Životní styl VALS Values + Lifestyles http://www.strategicbusinessinsights.com/vals/ AIO Activities, Interests, Opinions Povolání Ekonomické podmínky
60
Psychologické faktory Motivace Vnímání Učení Postoje
61
Potřeby a motivace zákazníků na trhu kulturního dědictví Estetický prožitek Potřeba kontinuity a sounáležitosti s minulostí Potřeba společenské sounáležitosti Potřeba poznávání Potřeba úcty a obdivu Potřeba odpočinku
62
Modifikace produktu Skutečná modifikace Psychologické modifikace Psychologické přemístění (změna mínění o značce) Konkurenční sesazení (změna mínění o konkurenčních značkách) Modifikace přikládaného významu (změna významu užitných vlastností) Zdůraznění opomíjených vlastností Modifikace zákazníkova ideálního produktu (změna ideální představy spotřebitele)
63
Segmentace zákazníků Segmentem rozumíme dostatečně velkou jasně identifikovatelnou skupinu zákazníků.
64
Geografická segmentace Místní zákazníci Tuzemští zákazníci přijíždějí z větší vzdálenosti Zahraniční návštěvníci Podle bydliště na obyvatele velkých a menších měst, příměstských oblastí a vesnic, nebo horských oblastí, příhraničních regionů apod.
65
Demografická segmentace Pohlaví Věk Vzdělání Příjem Zaměstnání Životní cyklus rodiny
66
Psychografická segmentace Společenské vrstvy Životní styl Osobnostní charakteristiky
67
Segmentace podle chování zákazníka Příležitost Loajalita Připravenost Postoje
68
Segmentace firem a organizací Velikost Místo Obor činnosti Zdroje
69
Subjektivní proměnné Zájmy a preference majitele Osobní vztahy
70
Výhody segmentace Pravidla segmentace Velikost Měřitelnost Dostupnost
71
Soubor volby produktu Spotřebitelská přidaná hodnota Celková spotřebitelská hodnota Hodnota produktu Hodnota služeb Hodnota personálu Hodnota image Celková spotřebitelská cena Peněžní cena Cena času Cena energie Cena psychiky
72
Marketingové informace a marketingový výzkum
73
Marketingový informační systém Sběr informací Třídění informací Analyzování informací Distribuce informací
74
Informace Potřebnost Včasnost Přesnost
75
Zdroje dat Sekundární informace Interní informace Externí informace Primární informace Dotazníky (typy otázek) Pozorování Skupinová diskuse Prognostická dílna, brainstorming Průzkum uživatelů Průzkum okolí (obce) - potenciálních uživatelů Průzkum pracovníků
76
Informace a jejich použití v oblasti kulturního dědictví Popis Vysvětlení příčin Předpovídání tendencí
77
Cíle marketingového výzkumu Typy výzkumu Explorační výzkum Průzkum potenciálních zákazníků Deskriptivní výzkum Kauzální výzkum Kvantitativní výzkum Kvalitativní výzkum
78
Příprava výzkumného projektu Metody výzkumu: Pozorování Skupinové dotazování Průzkum Experimentální výzkum Experiment v laboratorních podmínkách Experiment v reálných podmínkách
79
Sběr dat Pozorování Technické prostředky sběru dat Oční kamery Průmyslové kamery Tachyskop Galvanometr Audiometr = peoplemetr Snímač čárového kódu Mechanické počítadlo vstupů Čtečka magnetického proužku, čipu Měření návštěvnosti webových stránek
80
Dotazování Uzavřené otázky Otázky s otevřeným koncem Polootevřené otázky
81
Uzavřené otázky Dichotomická Mnohonásobný výběr Stupnice Likertova stupnice Stupnice přikládaného významu Stupnice oblíbenosti a známosti Stupnice úmyslu Hodnotící škála Párové srovnávání Řazení objektů podle důležitosti Významový (sémantický) diferenciál
82
Dichotomická otázka Je to vaše první návštěva v tomto kulturním centru? ANO NE
83
Mnohonásobný výběr S kým jste sem dnes přišli? Sám, sama S manželem, manželkou (partnerem/partnerkou) S rodinou tj. s dětmi, vnoučaty, rodiči (tj. alespoň 2 generace) Se známými, ostatními příbuznými S kolegy, obchodními partnery S organizovanou skupinou, turistickým zájezdem Se školou Jiná možnost (vypište)
84
Likertova stupnice Příležitostná výstava je pro mě důvodem k opakované návštěvě kulturního centra. absolutně souhlasím spíše souhlasím (ani souhlas ani nesouhlas, nelze říct) spíše nesouhlasím zcela nesouhlasím
85
Stupnice přikládaného významu Výše ceny je pro mě velmi důležitá spíše důležitá spíše nedůležitá zcela nedůležitá
86
Stupnice oblíbenosti a známosti Knihovnu v Městě M mám velmi oblíbenou spíše oblíbenou spíše neoblíbenou zcela neoblíbenou Knihovna v Městě M je mi dobře známa spíše známa spíše neznáma zcela neznáma
87
Oblíbenost ►velmi oblíbenéneoblíbené Známost ▼ velmi známé1. ideál4. nejhorší varianta neznámé2. marketingová komunikace, publicita 3. odstranit nedostatky, pak až publicita
88
Stupnice úmyslu Pokud by kulturní centrum zavedlo kursy tvůrčího psaní určitě se zúčastním spíše se zúčastním nevím zda se zúčastním spíše se nezúčastním určitě se nezúčastním
89
Významový (sémantický) diferenciál Je galerie, knihovna: velká 1 2 3 4 5malá světlá 1 2 3 4 5tmavá zajímavá1 2 3 4 5nudná přehledná1 2 3 4 5zmatená přívětivá1 2 3 4 5nepřátelská levná1 2 3 4 5drahá
91
Řazení objektů podle důležitosti Když si vybírám knihovnu, je pro mě nejdůležitější (seřaďte od 1. nejdůležitější po nejméně důležité) Vzdálenost od místa bydliště Cena Parkování Výběr beletrie Výběr odborné literatury Příjemná restaurace v objektu Bezbariérový přístup Příjemný personál Osobní doporučení Ostatní služby (uveďte jaké)……………..
92
Otázky s otevřeným koncem Zcela nestrukturovaná otázka Slovní asociace Dokončení věty Dokončení povídky Dokončení obrázku Dokončení tématického námětu (doplnění obrázku)
94
Výběrový soubor Pravděpodobnostní, náhodný, exaktní Prostý náhodný soubor Vrstvený náhodný soubor Shlukový/skupinový náhodný soubor Nepravděpodobnostní – úsudkový, neexaktní Soubor vhodné příležitosti Soubor vhodného úsudku Určený soubor
95
Metody kontaktování respondentů: Poštou Telefonické dotazování Osobní Na zastavení Předem dohodnutý rozhovor Internetové a e-mailové dotazníky a ankety Ankety
96
Závěrečná zpráva, vyhodnocení a uvedení do praxe Průzkum a hodnocení akcí, pořadů, cyklů, výstav, vzdělávacích programů Předběžné ohodnocení (potenciální zájem) Průběžné hodnocení (dlouhodobých, opakovaných programů) Závěrečné hodnocení (po skončení) Studie a výzkumy návštěvníků Průzkum možností dalšího rozvoje Interní nebo organizační průzkumy
97
Marketingové nástroje Produkt
98
Kulturní dědictví jako produkt Budova a interiéry, místo Fondy, sbírky Výrobky Odborné služby Programy Společenské a komerční služby Pronájem prostor Doprovodné služby
99
Specifika služeb Nehmotný produkt Neoddělitelné od poskytovatele Proměnlivé Pomíjivé
100
Životní cyklus produktu Zavádění Růst Vrchol Pokles
101
Zavádění nových produktů Životní cyklus produktu Stálé služby Dočasné akce a programy Zavádění nových produktů Orientace na zážitky Orientace na kulturní a společenské potřeby místní komunity
102
Strategie zavádění nových produktů Penetrace trhu Geografická expanze Nové segmenty zákazníků Modifikovaná nabídka Modifikace produktu pro stávající zákazníky Modifikace produktu pro geograficky rozptýlené zákazníky Modifikace produktu pro nové segmenty zákazníků Inovace produktu Geografická inovace Kompletní inovace
103
Tvorba značky
104
Značka může být: Jméno Název Termín Zkratka Znak, logo Design Grafický symbol Kombinace všeho předchozího
105
Kulturní organizace používají jméno: Zakladatele Slavné osoby z oblasti kultury Historické osoby Autora, kterému je věnováno Mecenáše, který se zasloužil o rozvoj Místní jméno Jméno bájné postavy
106
Značka vyjadřuje Užitek, přínos Systém hodnot Kulturní hodnoty Osobnost uživatele
107
Posuzování značky Podle věrnosti značce Podle vyhledávání zákazníky Podle rozpoznávání na trhu
108
Úrovně značky Testy Známosti Přijatelnosti Preferencí Věrnosti značce
109
Historie Podepsaná díla Cechovní značky Punc (zlato, stříbro) Název plus jméno
110
Jméno značky Zapamatovatelné Dobře vyslovitelné Rozpoznatelné, krátké, zřetelné Respektovat mateřštinu i mezinárodní prostředí
111
Testování značky Asociační test Test učení Test zapamatovatelnosti Preferenční test
112
CENA
113
Cena kulturního dědictví Vstupné Vstup volný Vstupné dobrovolné Vstupné podle ceníku Členské a abonentní karty Speciální nabídky
114
Cenové strategie podle cílů, které si organizace klade Maximalizace počtu uživatelů, návštěvníků Návratnost nákladů a zisková rezerva na budoucí náklady Přizpůsobení se cenám přímé konkurence Cena zohledňující ceny ostatních volnočasových aktivit Maximalizace příjmů Sociálně spravedlivá cena
115
Speciální nabídky a jejich oceňování Balíčky služeb Mimořádné výstavy Pořádané akce a programy Pronájem prostor a komerční služby Zboží v obchodě Sponzoring
116
Distribuce kulturního dědictví
117
Faktory ovlivňující distribuci Místo, budova, sídlo organizace Odvětví nebo hlavní předmět činnosti organizace Dostupnost (doprava) a působnost (místní, národní, celosvětová – z hlediska významu) Meziknihovní výpůjční služba Služby mimo prostory instituce Publikace Elektronické zpřístupnění kulturního dědictví
118
Místo – hlavní budova a pobočky Fyzická přístupnost Časová přístupnost Atraktivita Historická sídla Reprezentativní budovy Průmyslové stavby Moderní stavby Komorní prostředí Atmosféra Vybavení
119
Externí faktory Architektura Génius loci Okolí Centrum města Park Prostor před organizací
120
Interní faktory Návštěvnost Mikroklima Přeplněnost Vstup a vstupní hala Chodby Schodiště Výtahy Uspořádání prostoru Osvětlení Orientační systém Technické zázemí
121
Pobočky a zápůjčky Publicita Reciprocita Obohacení nabídky organizace
122
Nabídka mimo prostory organizace Autobus Vlak Pošta
123
Programy Speciální programy Pořádání konferencí Účast odborníků z institucí na konferencích a seminářích Veřejná vystoupení Články v odborném tisku Texty popularizující odborná témata ve společenských časopisech Univerzity třetího věku Audiovizuální materiály na nekomerční bázi výukové Komerční AV materiály K reklamním účelům pro informační centra a cestovní kanceláře Prodávány jako suvenýry na památku
124
Publikace Knihy Katalogy Průvodce Brožury Výroční zprávy Hry Návody
125
Elektronická distribuce kulturního dědictví Virtuální prohlídka Katalog Objednávky, rezervace Impuls k návštěvě Propagace Informace
126
E-shop Prodej Suvenýrů Audiovizuálních programů Průvodců Publikací Katalogů Audioprůvodců stažení
127
Distribuce prostřednictvím veletrhů Veletrhy jsou samostatným tématem marketingové komunikace
128
Marketingová komunikace
129
Účastníci Dodavatelé Odběratelé Veřejnost Zaměstnanci Státní a místní samospráva Znalci Kritici Žurnalisté Sponzoři
130
Ekonomie Co Jak Pro koho Marketing Proč Jací zákazníci Kdy budou mít zájem Za jaké ceny
131
Marketingová komunikace Co říci Komu to říci Jak to říci Jak to zakódovat Jak často to říkat Kdo to bude říkat Vědět proč to říkáme
132
Komunikační mix Reklama Podpora prodeje PR Přímý marketing Osobní prodej Event marketing
133
Jak najdeme my zákazníky? Jak zákazníci najdou nás?
134
Fáze marketingové komunikace Před uskutečněním prodeje V průběhu prodeje Při konzumaci/užívání produktu Po skončení konzumace/užívání produktu
135
Reklama Reklama propagující instituci Reklama zaměřená na produkt Reklama zaměřená na událost Reklama zaměřená na zákazníky
136
Reklama: výhody a nevýhody Působí rychle Kontrola nad obsahem volbou médií počtem opakování Lze ovlivnit koho a na jakém území reklama zasáhne Podat s nadsázkou a humorem Cena Neosobní sdělení Působí jednosměrně Šum Zpoždění zpětné vazby Spolupůsobí další faktory Obtížné vyhodnocení účinnosti vynaložených prostředků
137
Přenášení reklamy
138
Dvě části reklamní strategie Strategie Co říci Komu Jak Realizace Jak často Kde Za kolik
139
Cíle reklamní kampaně Povědomí Znalost Oblíbenost Preference Přesvědčení Akce
140
Rozpočet Co si organizace může dovolit Podle konkurence Procentem z příjmů S ohledem na cíle, kterých má být dosaženo
141
Média Tištěné reklamy ke shlédnutí Ostatní plošné, velkoplošné a světelné reklamy Tištěné reklamy k prostudování Inzerát Audiovizuální reklama Rozhlas Televize Propagační pořady 3D reklama Nové technologie, internet
142
Public Relations Důvěra Prestiž Image Rutinní publicita Reakce na mimořádné události
143
Nástroje PR Události Vztahy s veřejností Vztahy s médii Tisková zpráva Interview Obrazový materiál Veřejná vystoupení Tiskoviny
144
Podpora prodeje Krátkodobé stimuly Motivovat zákazníka k jednání Podpora návštěvnosti Podpora prodeje Doprovodných služeb Abonentních programů Výrobků
145
Direkt marketing Pošta Telefon E-mail
146
Marketingová komunikace Umění a kreativita v reklamě
147
Účinná zpráva Upoutat pozornost Udržet zájem Vzbudit přání Vyvolat akci u cílové skupiny
148
Vnímání Selektivní pozornost Potřeby Očekávání Rozměry Selektivní zkreslení Efekt rozšíření Efekt zúžení Selektivní zapamatování V souladu s názory
149
Zásady pro formulaci zprávy Jasná Překonat šumy a zkreslení Nést jedno hlavní poselství Tlumočit ho jednoduchým jazykem Dostatečně silná a dramatická Zapamatovatelná
150
Zpráva může působit Na rozum Na cit Morálně
151
Úspěšnou zprávu tvoří Obsah Kreativní zpracování
152
8-denní víkendový kurs pro pojišťovací poradce jen za 4 999,- Kč Po úspěšném absolvování nabízíme zaměstnání s nadstandardními příjmy Nabízíme zaměstnání s nadstandardními příjmy pro pojišťovací poradce po úspěšném absolvování 8-denního víkendového kursu. Kurs jen za 4 999,- Kč
153
Teoretické postupy pro tvorbu reklamy Definovat důležité prvky Dokonalé poznání produktu Dokonalý popis Přesnost, výstižnost (stejný popis se nesmí hodit na nic jiného) Utřídění vlastností podle významu
154
Sponzoring Mecenášství
155
Maecenas Gaius Cilnius Maecenas, 1. stol. př. Kr. Bohatý římský občan, sám literárně činný, který proslul jako příznivec kultury. Shromáždil kolem sebe skupinu básníků. Vergilius, Horatius a další Římský císař Augustus, Gaius Octavius
156
Tři pilíře Sponzor (firma, podnik) Sponzorovaní (neziskové organizace) Zprostředkovatelé spolupráce (média)
157
Typy sponzoringu Státní: plně dotuje nebo celkově platí rozpočtové organizace Částečně státní, částečně soukromý Soukromý
158
Zaměření sponzoringu Osoba – umělci, vědci, sportovci Skupina – klub, mužstvo, vědecký tým Organizace Událost, akce
159
Cíle sponzoringu Známost, popularita firmy Image Prestiž Renomé Sympatie, důvěra, goodwill Obcházení komunikačních bariér Motivace spolupracovníků (zvýšení prestiže)
160
Cílové skupiny Stávající a potenciální zákazníci Státní a místní úřady a organizace Stávající a potenciální zaměstnanci Média
161
Geografický rozměr sponzorských cílů Celosvětový dosah Celostátní Regionální Lokální (místní)
162
Podmínky sponzoringu Věrohodnost konceptu Jedinečnost konceptu Publicita konceptu Etika
163
Druhy sponzoringu Jednorázový Dlouhodobý Finanční Naturální Investiční kapitál (dlouhodobý) Spolusponzoring Výlučný sponzoring Nositelé jména
164
Sponzor si vybírá Jeden nebo více projektů Podle cílových skupin Podle počtu oslovených Podle úrovně prezentace v médiích Podle způsobu propagace akce Podle možnosti získat kontakty
165
Cena za sponzoring Neodvozuje se z nákladů Přínos pro sponzora Publicita a její účinnost Neformální kontakty
166
Etika sponzoringu Poškození jména Střet zájmů Diskutabilní vnímání
167
Strategie
168
Analýza SWOT Vnitřní faktory S – Strengths – silné stránky W – Weaknesses – slabé stránky Vnější faktory O – Opportunities - příležitosti T – Threats - ohrožení
169
Marketingové faktory Produktový mix Efektivita cenových strategií Účinnost distribuce, dostupnost Propagační mix a jeho účinnost Publicita a odborná kritika Image, jakou má organizace mezi veřejností
170
Faktory související se zákazníky Celkové množství zákazníků, úroveň návštěvnosti Sezónnost, resp. vyváženost návštěv Složení zákazníků (homogennost nebo různorodost) Procento návštěvníků přicházejících často Procento návštěvníků, využívajících ziskové služby Atraktivita pro komerční (firemní) zákazníky Atraktivita pro zahraniční návštěvníky Využívání členských programů
171
Faktory související s nabídkou, její šíří a úrovní Význam a úroveň hlavních služeb Vyváženost nabídky jako celku Množství a úroveň odborných programů Partnerství a kooperace s podobnými institucemi Životní cyklus produktů Zavádění nových produktů Množství a úroveň doprovodných služeb Celková pověst organizace
172
Organizační faktory Úroveň a schopnosti managementu Nadšení pro věc u zaměstnanců Odborné i individuální předpoklady všech pracovníků Styl řízení a prostředí, které podporují nové nápady, inovace Odpovědnost vyplývající ze služby veřejnosti Zákaznická orientace managementu i řadových pracovníků Flexibilita a podnikatelské schopnosti v rámci možností neziskové organizace
173
Finanční faktory Finanční stabilita Cash flow Náklady Státní dotace Dotace z místních zdrojů Dostupnost a čerpání fondů a grantů (domácích i z EU) Příjmy z vlastní vedlejší činnosti Sponzoring Dárci, mecenáši Efektivita při získávání prostředků z dalších zdrojů (fundraising)
174
Příležitosti a ohrožení Ideální aktivity P o Spekulativní aktivity PO Vyzrálé aktivity po Znepokojivé aktivity p O
175
Definování cílů Čeho chce dosáhnout? Jaké to bude mít vedlejší důsledky? Existují pro tyto cíle nějaká měřítka? Jak je měřit? Jsou cíle realistické a dosažitelné? Odpovídají cíle zdrojům dostupným organizaci (finančním i hmotným – fondy, prostory)? Dokáže to instituce efektivněji než jiné organizace? Čím se bude odlišovat od nabídky svých konkurentů ?
176
Základní trojúhelník hodnot organizace Image Produkt (nabídka) Publikum (poptávka)
177
Strategické plánování Ansoffova matice produkt – trh Intenzívní růst Strategie penetrace trhu Strategie rozvoje nebo posílení trhu Strategie rozvoje produktu Strategie diverzifikace Integrační růst Zpětná integrace Integrace vpřed Horizontální integrace Diverzifikační růst Koncentrická diversifikace Horizontální diversifikace Konglomerativní diversifikace
178
Plánování Marketingový plán
179
Struktura marketingového plánu I. Úvod: Výchozí situace II. Hlavní body plánu 1. Marketingový audit, analýza SWOT 2. Analýza konkurence (možností spolupráce) 3. Analýza zákazníka (průzkum, segmentace) 4. Návrh strategie – Cíle 5. Marketingový mix 6. Rozpočet 7. Kontrola a vyhodnocení III. Závěr: Shrnutí hlavních bodů
180
Marketingový mix 4P a/nebo C ad II.4 Produkt Cena Distribuce Marketingová komunikace
181
Plán marketingové komunikace Reklama Publicita – PR – Sponzoring Podpora prodeje Direkt marketing Event marketing Guerilla marketing
182
Reklamní plán Strategie Média Kreativní složka Produkce Rozpočet Testování Kontrola – Vyhodnocení
183
Úkolem marketingu není určovat strategické cíle kulturních organizací. Marketing má v případě správy kulturního dědictví pouze pomocnou roli, a to ve zprostředkování tohoto dědictví veřejnosti. Marketing je jen jedním z nástrojů, který pomůže k dosažení některých ze strategických cílů.
184
Děkuji Vám za pozornost Celý text najdete na http://info.sks.cz/users/jo/ http://info.sks.cz/users/jo/ Nebo www.sks.cz stránky zaměstnancůwww.sks.cz Kontakt: rsj@seznam.cz Podrobněji v knize: JOHNOVÁ, Radka. Marketing kulturního dědictví a umění. Art marketing v praxi. Praha: Grada Publishing, a.s., 2008. ISBN 978-80-247- 2724-0. © Radka Johnová, 2012
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.