Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilBarbora Sedláčková
1
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen Sacharosa Laktosa Fruktosa Cukr hroznový Cukr krevní Cukr mléčný Cukr ovocný Cukr řepný Maltosa Cukr sladový
2
Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Co již víme o cukrech? Jak vypadají? Mají chuť? Co cukry a voda? Z čeho se vyrábí? Kde se vyskytují? Znáš nemoc s podobným jménem?
3
Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Nové pojmy Oligosacharid ….. 2 – 10 stavebních jednotek di (2), tri (3), tetra (4),…sacharid (sacharóza) Monosacharid ….. 1 stavební jednotka (glukóza, fruktóza) Polysacharid ….. 10 a více stavebních jednotek (celulóza, škrob) Fotosyntéza ….. proces vzniku v rostlinách Aldóza ….. má aldehydickou skupinu Ketóza ….. má ketonickou skupinu
4
Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Názvosloví a vzorce : Cukerné jednotky mají v molekule řetězec 5 – 6 uhlíků, vodíky, skupiny OH a vazbu C=O (aldehyd či keton) C 6 H 12 O 6 C 12 H 22 O 11 [C 6 H 10 O 5 ] n CELULÓZACELULÓZA S A CH A R Ó Z A GLUKÓZAGLUKÓZA
5
Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Vznik cukrů – proces fotosyntézy Světlo Proces probíhá jen za důležitých podmínek: Voda 6 CO 2 + 6 H 2 O → C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 Chloroplasyt (chlorofyl = zelené listové barvivo) Oxid uhličitý
6
Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Význam cukrů (zapiš si) Sacharidy jsou jedny ze základních přírodních látek v rostlinných i živočišných organismech. Sacharidy mají v organismech důležité funkce: - jsou zdrojem a krátkodobou zásobou energie (glukóza, fruktóza) - jsou zásobní látky (škrob, glykogen, inulin) - jsou stavebním materiálem rostlin i částí živočichů (celulóza, chitin) - jsou složkou některých složitějších látek (nukleových kyseliny, hormonů, koenzymů) - mají také průmyslový význam - pro výrobu papíru, textilních vláken, ethanolu, výbušnin
7
Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Výroba „potravinářského“ cukru - surovina - řepa cukrovka, cukrová třtina -řízkování - řezání na malé kousky -vyluhování cukru vodou za tepla - difuzéry -filtrace -čeření – přidání vápna -cezení - kalolis -2 – 3 krát opakování procesu -vaření, odpaření, filtrace -krystalizace – vznik hnědého (surového) cukru -rozpuštění, bělení, krystalizace
8
Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Uveď alespoň čtyři vlastnosti řepného cukru Napiš alespoň dva názvy polysacharidů Popiš slovy proces vzniku sacharidů Napiš suroviny na výrobu potravinářského cukru
9
Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 carbohydrate – uhlohydráty (sacharidy, cukry, uhlovodany) derivative (chemistry) = chemické deriváty Sugar beet = cukrová řepaSugarcane = cukrová třtina monosaccharides, disaccharides, oligosaccharides, and polysaccharides consists only of carbon, hydrogen, and oxygen = skládají se z ?
10
Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Plagiomnium_affine_laminazellen.jpeg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Celuloza.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Glucose_Haworth.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Saccharose2.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Strukt_vzorec_D-glukosa-F.PNG http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=6&ver=14&app=powerpnt.exe http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SugarBeet.jpg
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.