Klasifikace uroteliálních lézí a její klinická interpretace 3/3 Jaroslava Dušková* Marko Babjuk** Ústav patologie * a Urologická klinika** 1.LF UK a VFN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postupy při nálezu rezistence v prsu
Advertisements

Vývoj SME segmentu a jeho exportní parametry Ivan Čopák Ř editel pro firemní sektory a nové obchodní příležitosti GE Money Bank.
Novinky v diagnostice karcinomů slinných žláz
Papilární uroteliální NEOPLÁZIE nízkého maligního potenciálu PUNLMP
Diagnostická cytopatologie a význam bioptického vyšetření
Případ č. 463 Markéta Nová.
Bioptický seminář Telč Seminární případ č. 2
Recidivující karcinom tračníku
Případ 07. Klinicko-patologická data 49-letý muž Prostatické obtíže Vyšší hladina PSA (do 6 ng/ml) Prostata 35 g 4x 4 x3 cm.
ÚZKOPÁSMÉ ZOBRAZENÍ = NBI (Narrow band imaging)
Ložiskové procesy ledvin
Vývodné cesty močové Somatologie.
Semantic Translation Polysemy, meaning change and multiple interpretations. Final Presentation.
Nádory -klasifikace, třídění.
Nádory žaludku Výuka IV ročník 2012 DEGHAS.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_178 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Eleonora Klasová Předmět.
Případ č. 447 Zdeněk K I N K O R Sklíčkový seminář SD IAP Senec 2012.
Jméno autora:Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu:VY_32_INOVACE_07_AJ_ACH Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Obecná onkologie I..
Klasifikace uroteliálních lézí a její klinická interpretace 2/3
The written part of the maturita exam III Škola: SOU Valašské Klobouky Ročník: Nástavbové studium Podnikání 2 Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 03 Číslo.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_ANJ460 Jméno autora:Mgr. Soňa Nekvindová Třída/ročník2. ročník.
Prediktivní a prognostická patologie Prediktivní a prognostická patologie Část I Část I.
Klasifikace uroteliálních lézí a její klinická interpretace 1/3
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 01Číslo.
Tutorial: Obchodní akademie Topic: Logical Functions Prepared by: Mgr. Zdeněk Hrdina Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je.
Klasifikace uroteliálních lézí a její klinická interpretace 3/3
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Urologická klinika 3. LF UK a FNKV
Patologie prsu.
Patologie propojující lékařské obory Jaroslava Dušková
Didaktika klinické biochemie Richard Průša UK 2.LF.
Nádory ledvin & vývodných cest močových
Klasifikace uroteliálních lézí a její klinická interpretace
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Roman Chovanec Název šablonyIII/2.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_22_INOVACE_56 Jméno autora: Mgr. Barbora Studena Název.
Konzervativní, fertilitu zachovávající postupy u karcinomu děložního hrdla Pluta M., Rob L. GP klinika FN v Motole a II. LF UK Praha.
Roboticky asistovaná operativa v urologii M. Babjuk Česká urologická společnost.
Periampulární gangliocytický paraganliom Nemocnice Vsetín, chirurgické oddělení Jaroslav Sankot.
Vylučovací urografie – quo vadis? V. Válek, RDK FN a LF MU v Brně D. Pacík, UK FN Brno a LF MU v Brně.
Případ Dr. Lewisona (Prog. Clin. Biol. Res. 12, 47-53, 1977)  V roce 1977 publikoval Dr. Lewison z Johns Hopkins University v USA případ pacientky, která.
Karcinom jícnu V. Válek Department of Radiology, University Hospital Brno, Medical Faculty Masaryk University Brno, Czech.
Solidní pseudopapilární nádor pankreatu Hlavsa J., Kala Z., Procházka V., Man M., Číhalová M., Hermanová M. Chirurgická klinika FN Brno Bohunice LFMU Patologicko-anatomický.
Roboticky asistovaná abdominální chirurgie Ryska M Česká chirurgická společnost ČLS JEP PS ČR
Základní terminologie v onkologické patologii
Word order Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice, příspěvková organizace Litoměřice, Komenského 3 Autor: Pavel Vágai.
Angličtina: Queen Victoria
Trendy v chirurgické léčbě primárního tumoru ledviny v ČR a v Plzeňském kraji dle statistik
Identity, society Tematická oblast Angličtina: The UK Datum vytvoření
Biography of an inventor
BOHATÉ A CHUDÉ REGIONY SVĚTA
Tumor ledviny 36letý muž Ondřej Hes.
2. Plzeňský den karcinomu ledviny ORAK FN Plzeň
Brno Jakub Jambor, Céline Pires
Jiří Šafr FHS UK, SOÚ AV ČR, v.v.i. jiri.safr(zavináč)seznam.cz
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Introduction to MS Dynamics NAV XX. (Combined Shipments)
Kazuistika 1 Hoch 6 let Zdráv
PŘÍPAD č.3 BIOPSIE č.2570/2017 JANA BARTUSKOVÁ.
Klasifikace uroteliálních lézí a její klinická interpretace 2/3
Prezentace bioptického případu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MUDr. Tomáš Pitra Urologická klinika LF UK a FN Plzeň
Pankreas: staging adenokarcinomu
LONDON´S BURNING - práce s textem
Transkript prezentace:

Klasifikace uroteliálních lézí a její klinická interpretace 3/3 Jaroslava Dušková* Marko Babjuk** Ústav patologie * a Urologická klinika** 1.LF UK a VFN a Katedra patologie* a Katedra urologie ** IPVZ, Praha

Correlation of Cystoscopic Impression With Histologic Diagnosis of Biopsy Specimens of the Bladder Cina SJ, Epstein JI,Endrizzi JM et al: Hum. Pathol., 2001, 32, 6, 630–7

Results and Discussion – I v Cystoskopie rozliší spolehlivě benigní a maligní léze v Cystoskopie je méně užitečná pro grading a staging (většinou podhodnocení)

Results and Discussion – II v Cystoskopie je „zlatým standardem“ pro makroskopické hodnocení a stanovení rozsahu resekce v klíčový je vztah patolog/urolog. Cystoskopie by měla odradit patologa od dg. neoplazie, kde ji klinik nečeká – v případě diskrepance rozšířit vyšetření

Results and Discussion –III urolog by měl patologovi poskytnout cystoskopický popis sliznice (= makroskopická morfologie!) např. papilární nádor nikoli pouze údaj o anatomii odběru vzorku např. levé trigonum.

Zpracování bioptického materiálu

ASCP Survey on Anatomic Pathology Examination of the Urinary Bladder Murphy MW Am.J.Clin. Pathol., 1994, 102,

Zpracování bioptického materiálu v diagnostická biopsie v transuretrální resekce v cystektomie

Zpracování bioptického materiálu Diagnostická biopsie MAKRO: v počet vzorků v rozměr největší a nejmenší částky v zpracovat vše

Zpracování bioptického materiálu Diagnostická biopsie MIKRO: v prokrájet v různých úrovních (dop. 2 řezy ve 3 rovinách, umožňuje-li to vzorek) v fix.: Bouin, Hollande, Zn formol zachovávají urotel lépe, než fosfátem pufrovaný formalin.

Zpracování bioptického materiálu Transuretrální resekce MAKRO: v zvážit materiál v udat rozměr největší a nejmenší částky v zpracovat veškerý (zpravidla méně než 10 kazetek)

Zpracování bioptického materiálu Transuretrální resekce MIKRO -1: v typ abnormit v rozsah abnormit v tumor : stupeň diferenciace (G) a hloubku invaze (pT) v přítomnost svaloviny a infiltrace v ní

Zpracování bioptického materiálu Transuretrální resekce MIKRO - 2: v další abnormity urotelu v granulomy (po th.) v artefakty (pokud limitují diagnózu) v přítomnost tukové tkáně (může být v musc. propria a nemusí tedy indikovat šíření tumoru za hranice měchýře!)

Zpracování bioptického materiálu Cystektomie MAKRO -1: v otevřít v přední střední čáře vypnout. v změřit vypnutý a délky uretrálního a ureterálních pahýlů. (Nesondovat, najít podle svorek)

Zpracování bioptického materiálu Cystektomie MAKRO - 2: v vyhledat v paravesikálním tuku uzliny (zřídka se najde více než 3) v zaznamenat abnormality urotelu (ulcerace, prominence, tumor), neodírat urotel v vypnout a fixovat přes noc

Zpracování bioptického materiálu Cystektomie MAKRO odběr vzorků : v transmur. z okrajů ulcerací /tumoru ( 1 excize na 1cm prům. léze) v transmur. z nejhlubšího průniku léze v transmur. (ne zcela nutně) z dalších uroteliálních abnormit v transmur. z makro normální stěny, vrcholu, trigona

Zpracování bioptického materiálu Cystektomie MAKRO odběr vzorků –pokr.: v distální uretra v konce, střední a intramurální části ureterů v prostata, semenné váčky, vasa deff.

Zpracování bioptického materiálu Cystektomie MIKRO: v typ, grade (G) a stage (pT) tumoru v další abnormity urotelu v invaze do lymfatik a krevních cév v přítomnost / absenci nádoru v resekčních okrajích materiálu a sousedních ogánech v další abnormality sousedních orgánů

Handling and pathology reporting of specimens with carcinoma of the urinary bladder, ureter and renal pelvis. A joint proposal of the European Society of Uropathology and the Uropathology Working Group Lopez-Beltran A, Bassi FP, Pavone-Macaluso M, Montironi R Virchows Arch., 2004, 445,103-10

Prognostické faktory ca měchýře v počet tumorů v velikost  5cm v průměru v stage v grade v koexist. dysplazie nebo CIS v struktura (pattern) v angioinvaze, invaze lymfatik v postižení uzlin v recidiva v cystoskopii za tři měsíce v molekulární markery p53, RB, cadherin v DNA ploidie, Ki67 – MIB1

Úloha urologa v informace –urol. a ne-urol. choroby –předchozí ošetření v umožnit stanovení okrajů v dodat správný vzorek: –povrch –spodina –namátkové biopsie neg. úseků sliznice u vícečetných tumorů –namátkové biopsie nejsou indikovány u malých a ohraničených, je-li cytologie negativní –dodat celý vzorek –ihned fixovat

Úloha patologa v zaznamenat počet, velikost v nepřeplnit kazetky v zmínit přítomnost/absenci svaloviny K rozpoznání může být nutná ihch. v u TUR s postižením svaloviny „min. pT2“ v postižení uzlin

Virchows Arch přináší navíc: v pokyny pro zpracování nádorů urachu (kolmo vedené excize až k pupku) v pokyny pro zpracování nefro-ureterektomie v pokyny pro zpracování ureterektomie ( vše s důrazem na staging a okraje)

TNM AJCC/UICC močový měchýř v TX prim. tu can not be assessed v T0 no evidence of prim. tu v Ta papil. non invasive v Tis CIS „flat“ v T1 subepith v T2 muscle – T2a superf. – inner half – T2b deep – outer half v T3 perivesical tissue –T3a micro –T3b macro v T4 any of the following: prost., uterus, vagina, pelvic wall, abd. wall –T4a uterus, vagina –T4b pelvic or abd. wall

TNM AJCC/UICC pánvička a ureter v TX prim. tu can not be assessed v T0 no evidence of prim. tu v Ta papil. non invasive v Tis CIS „flat“ v T1 subepith v T2 muscle v T3 for renal pelvis only : peripelvic fat or renal parenchyma v T3 for ureter only : periureteric fat v T4 adjacent organs m to indicate multiple tumors

TNM AJCC/UICC 2002 Regional lymph nodes (N) v NX LN can not be assessed v N0 no regional LN meta v N1 single LN 2cm or less v N2 single or multiple LN 2-5cm in greatest dimension v N3 meta more than 5cm dimension

TNM AJCC/UICC 2002 Regional lymph nodes (N) pod bifurkací a. iliaca comm. hypogastrici, obturatorii, iliaci int.& ext., perivesicales, pelvici, sacrales lat. praesacrales Nodi illiaci communes jsou považovány za vzdálenou metastázu a kódovány M1

TNM AJCC/UICC 2002 Regional lymph nodes (N) v počet a velikost v v případě pozitivity velikost meta

TNM AJCC/UICC 2002 Sampling criteria for the def. T4 Muž: prost. uretra, prostata, ves. semin. Žena: vagina, děloha

Handling and pathology reporting of specimens with carcinoma of the urinary bladder, ureter and renal pelvis. A joint proposal of the European Society of Uropathology and the Uropathology Working Group Lopez-Beltran A, Bassi FP, Pavone-Macaluso M, Montironi R Virchows Arch., 2004, 445,103-10

Virchows Archiv ,00.html

Z posledního klinicko-patologického semináře…

PAX2: a reliable marker for nephrogenic adenoma. Tong GX, Melamed J, Mansukhani M, Memeo L, Hernandez O, Deng FM, Chiriboga L, Waisman J. 1Department of Pathology, College of Physicians and Surgeons, Columbia University, New York, NY, USA. Nephrogenic adenoma is a rare lesion of the urinary tract. v Misdiagnosis, in particular of adenocarcinoma of the prostate gland, may occur. v The expression of a renal transcription factor, PAX2, in 39 nonrenal transplant-related nephrogenic adenomas, 100 adenocarcinomas of the prostate gland, and 47 urothelial carcinomas of the urinary tract. v A strong and distinct nuclear staining of PAX2 was found in all 39 cases of nephrogenic adenoma (100%), but not in normal prostate tissue, normal urothelium, adenocarcinomas of the prostate gland, and invasive urothelial carcinomas. Modern Pathology (2006) 19,

Nephrogenic adenoma after urethral reconstruction using bladder mucosa: report of 6 cases and review of the literature. Weingartner K, Kozakewich HP, Hendren WH. Department of Surgery, Children's Hospital, Boston, Massachusetts 02115, USA. –117 patients who underwent hypospadias repair with free grafts of bladder mucosa from 1982 to 1995 –an unusual benign metaplastic lesion of the urothelium –following urethral reconstruction using bladder mucosa. – Five children 6 to 11 years old and a 39-year-old man had nephrogenic adenoma of the urethra. –Hematuria or dysuria was the usual reason for presentation –The lesions were located at the site of anastomosis between the graft and proximal urethra in 3 cases and the distal graft in 2, and they involved the whole graft in 1. –The gross appearance of the lesion may be confused with that of transitional cell carcinoma or clear cell adenocarcinoma J Urol Sep;158(3 Pt 2):

Molecular evidence for progression of nephrogenic metaplasia of the urinary bladder to clear cell adenocarcinoma. Hartmann A, Junker K, Dietmaier W, Schroder S, Lopez D, Hofstadter F, Blaszyk H. v Nephrogenic metaplasia or nephrogenic adenoma of the urinary tract - a diagnostic challenge in surgical pathology practice. v Previous case reports suggest the possibility of nephrogenic metaplasia progressing to clear cell adenocarcinoma. v A malignant potential of nephrogenic metaplasia is generally not acknowledged. v A case of a 70-year-old female patient with multiple recurrences of nephrogenic metaplasia of the urinary bladder and subsequent development of clear cell adenocarcinoma is described. v Clonal evolution of nephrogenic metaplasia to clear cell adenocarcinoma Hum Pathol Jan;37(1): Epub 2005 Nov 28.

Rozpracovanou databázi histolopatogických obrazů urotelu naleznete na: v v centrální ikona archivace obrazu… v únor 2005 vytvořena nová databáze věnovaná cytopatologii v podrobnosti v tabulka s volbami vurothelium vgyncyt vcytopathology