Tekstsammenheng på BKS, polsk og tsjekkisk (BKS2110, POL2110, TSJ2110) Karen Gammelgaard, 22. september 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ogólne zasady realizacji projektów w ramach
Advertisements

Chorzów 1.06 – 7.06 Polska/Poland/Polen/Pologne.
Zájmenná příslovce Zájmenná příslovce vznikají z předložek a ukazovacích nebo tázacích zájmen. Zájmenná příslovce.
KONJUNKTIV PLUSQUAMPERFEKT MIT MODALVERBEN
NJ - gramatika Předložky – 3-4.pád.
Množné číslo podstatných jmen: V mn. čísle májí podst
Poslechneme píseň: Jediná
KAM TY JDEŠ, JÁ JDU Where you go, I'll go KDE TY SEŠ JÁ JSEM, Where you stay, I'll stay KAM SE HNEŠ, SE HNU When you move, I'll move ZA TEBOU PŮJDU… I.
Present Simple and Continuous
• Autor • Mgr. Anna Pastuchová • Cílová skupina • Aj5 • Očekávané výstupy • Umět utvořit ústní a písemné sdělení na dané téma • Klíčové kompetence • Pracovní.
Kdy se to stalo? When did it happen?. Jak dlouho už tady je? How long has he been here?
Copyright, © Eurist s.r.o. EKRK goes Europe Strategy Concerning the European Union and the position of Real estate brokers presented by: Matthieu.
Budoucí čas „to be going to“
Základní technická terminologie Poznámka: značka * za slovem znamená pokračování kliknutím, zbytek je načasován.
CAN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Svatava Mazurová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Klíčová aktivita: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji. výuky cizích jazyků Šablona číslo: VY_22_1_30.
Antoni Gaudí i Cornet Byl katalánský architekt,významný představitel secese. V roce 1878 navrhl svůj první dům.Nesnažil se napodobit.
Antoni Gaudí i Cornet Katalánský architekt, významný představitel secese. V roce 1878 navrhl svůj první dům. Nesnažil se napodobit žádný.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
sloveso MÍT VY_22_INOVACE_55
Unit One TO BE To Have. To Be / být  I am  You are  He, she,it is  We are  You are  They are  Já jsem  Ty jsi  On, ona,ono je  My jsme  Vy.
Ahoj Marku. Jak se vede? Hi Mark. How have you been?
TEAM FROM THE CZECH REPUBLIC  Jezdím na kole  I ride a bike  Je mi 10 let  I am 10  Mám rád ovoce a zeleninu  I like fruit and vegetables.
Unit 4 Infinitiv Příslovečné určení místa a času What ´s the time? Číslovky násobné - ingový tvar.
Čtěte a přeložte: Mother is at home. Matka je doma.
Jak se jmenuje tvoje maminka? Jak se jmenuje tvůj tatínek? Jak se jmenuje tvůj bratr? Jak se jmenuje tvoje sestra? Jak se jmenuje tvoje babička? Jak se.
Pokud se neomluvíš tak z toho budeš mít problémy. You'll be in trouble unless you apologize.
Sloveso "to BE".
Vyjádření množství How many apples? Kolik jablek? Počítatelná podst. jm. How much milk? Kolik mléka? Nepočítatelná podst. jm.
Pro své milé žáky vytvořila Kateřina Brandejsová
Angličtina 7. ročník Autor: Jitka de Oliveira Manuelová, BBS Základní škola Pelhřimov, Komenského IN THE CLASSROOM this x that my x your VY_22_INOVACE_12.
Nakupováníe Anotace: Žáci si v prezentaci osvojí základní fráze na téma Nakupování, což je podpořeno vizuálně a sluchově. Žáci si procvičí čtení a dále.
Pla ká ty a melodie ze zn ámý ch film ů r
David Žváček 3.B. Boiler feed pump is a sort of pump designed to pump water into a steam boiler. The pump can be used to convey fresh water or condensed.
A Dog‘s Life in Winter Prague
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Amgličtina jako první.
HEJ, HEJ, MY VÍRU MÁME Say, Say, Say you believe it ZPÍVEJ, ŽE SVĚTU JI DÁME Sing for, The whole world to hear it VÍME A VYZNÁVÁME We know and we declare.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_01_AJ1G Ročník: I. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Anglický jazyk – gramatika, slovní zásoba Číslo materiálu: EU Název: Present simple Autor: Mgr.
Čím pojedete na dovolenou ? Co takhle autíčkem ?.
KINDERGARTEN ČERNOŠICE Journal February 2011 Winter Stories.
TIME autor: Robert Kočí. Jak se na čas ptáme? What‘s the time? What time is it?
DIANA NARVÁEZ Hlavní město Ekv. Je Quito nacházející se v horách Ekv se dělí na 4 časti: Amazonie, Hory, Přimoří a Galapágy V Ekv. Žije 12´
Project Tree Planting. About parcel Parcel is owned by Pěnčín village Parcel is owned by Pěnčín village Village Pěnčín is situated near Jablonec nad Nisou.
Budoucí čas prostý autor: Petr Baťa.
Takto vypadá náš spokojený zákazník:. Jméno: Petr Št ě pánek Datum narození: Místo narození: Valtice V ě k: 19 P ř ezdívka: Št ě pi Funkce:
Před pár hodinami jsem byl na cestě sem. Earlier today I was on the way over here.
TO BE GOING TO Autor: Petr Baťa. Vazbu to be going to používáme k vyjádření budoucnosti. Dáváme ji přednost před budoucím časem prostým (will) v těchto.
Transport of reacting species Transformation and degradation processes – additional members in the ADE equation Sources and losses- intensity of production.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině Prepositions of time VY_22_INOVACE_22 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Sloveso "to HAVE".
Nemusel bych tam jezdit I wouldn't have to go there.
Škola1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_68 NázevPresent simple - negative Téma hodinyČinnosti doma i ve škole PředmětAnglický.
Den D (Od vylodění po osvobození Francie) Autor práce: Michal Papaj Vedoucí práce: Mgr. Eva Zálohová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_204_Systém organismů AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM:
All About Friends
Označení DUM Fi- DUM Autor
1. Ať, kříž jejž dal on, tíží velice, | jeho milost váží víc; | ať mraky kol mne honí vichřice, | nezastře mi jeho líc. | Není kříže víc než milosti |
Jsi Bůh, jsi náš Pán, zpíváme: jsi Bůh, jsi náš Pán, ať každý ví, jak nádherný jsi Pán. Chris Tomlin.
1. Musím míti Spasitele, | obávám se jíti sám, | jenom s ním chci stále žíti, | bez něho zde v světě lkám. | Nebojím se, nebojím, pokud on že se mnou,
K bakalářské práci 2 Proces Podzim Typy nadpisů Norsk polarlitteratur: historie og mottakelse Navn forteller historie. Utviklingen av fornavn i.
1. Když upadám, kdo pozvedá mě? | Jen Ježíš sám. | V zlém boji kdo se staví za mě? | Jen Ježíš sám. Vpřed za ním jít chci v cestě přímé, | vždyť jeho slovu.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_10_CZAS Škola: Autor: Základní škola a mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Bukovec Mgr. Halina Kuligová Předmět:
Stein Knudsen og Erik Andreassen ATV
Přednáška HL č. 3 Případ Knut Hamsun
VY_32_INOVACE_Šev_II_04 SLABIKÁŘ 4 – J
Mgr. Jaroslava Franková
VELETRH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ 2015 | ZAČNI S NEZISKOVKOU
Transkript prezentace:

Tekstsammenheng på BKS, polsk og tsjekkisk (BKS2110, POL2110, TSJ2110) Karen Gammelgaard, 22. september 2011

Tekstsammenheng - noen mekanismer (jf. Daneš 1995:30) 1.Logiske 2.Isotopiske (sam-referanse) 3.Kompositoriske 4.Performative 5.Presupposisonelle 6.Tematiske

1. Logiske Addisjon Malo je i o Jeffu, Richardu i Robertu (tim redoslijedom), a osim toga Jest też trochę o Jeffie, Richardzie i Robercie (w tej kolejności), a oprócz tego Taky je trochu o Jeffovi, Richardovi a Robertovi (v tomto pořadí), a kromě toho

Tid (tim redoslijedom), a osim toga u njemu ćete naći i nekoliko sasvim kratkih love stories moje mame i Ingrid. Ingrid je od djetinjstva moja najbolja prijateljica (w tej kolejności), a oprócz tego znajdziecie w niej także kilka króciutkich love stories mojej mamy i Ingrid. Ingrid jest moją najlepszą przyjaciółką z dzieciństwa (v tomto pořadí), a kromě toho v něm najdete i několik úplně kratičkých love stories mojí mámy a Ingrid. Ingrid je od dětství moje nejlepší přítelkyně […]

Årsak – ikke i dette utsnittet Kontrast – ikke i dette utsnittet

2. Isotopiske (sam-referanse) moj ljubavni roman. Dobro zvuči, zar ne? Pravi pravcati ljubavni roman, rekao bi Oliver. Ovaj je roman Oto mój romans. Prawda, że to dobrze brzmi? Romansidło jak się patrzy - powiedział by Oliver. To przede wszystkim o nim jest ta powieść. můj milostný román. To zní dobře, ne? Milostný románek se vším všudy, řekl by Oliver. O něm je ten román

Isotopisk med pronomen rekao bi Oliver. Ovaj je roman prije svega o njemu powiedział by Oliver. To przede wszystkim o nim řekl by Oliver. O něm

Isotopisk uten eksplisitt subjekt Ovaj je roman prije svega o njemu. Malo je i o Jeffu To przede wszystkim o nim jest ta powieść. Jest też trochę o Jeffie O něm je ten román především. Taky je trochu o Jeffovi

3. Kompositoriske Oppremsing zamislite glumicu Juliju Roberts, dodajte joj popriličan razmak između prednjih sjekutića, oduzmite wyobraźcie sobie aktorkę Julię Roberts, przyprawcie jej w duchu porządną szparę między górnymi siekaczami, ujmijcie představte si herečku Julii Roberts, přidělejte jí v duchu pořádnou mezírku mezi předními řezáky, uberte

Kompositoriske Kontakt-spørsmål Dobro zvuči, zar ne? Prawda, że to dobrze brzmi? To zní dobře, ne?

Kompositoriske Innskutte informasjoner Malo je i o Jeffu, Richardu i Robertu (tim redoslijedom), Jest też trochę o Jeffie, Richardzie i Robercie (w tej kolejności), Taky je trochu o Jeffovi, Richardovi a Robertovi (v tomto pořadí),

4. Performative Kontakt Drage dame, Drogie panie! Milé dámy,

Performative Oppfordring til handling zamislite glumicu Juliju Roberts, wyobraźcie sobie aktorkę Julię Roberts představte si herečku Julii Roberts

Performative Konstativer Ingrid je od djetinjstva moja najbolja prijateljica Ingrid jest moją najlepszą przyjaciółką z dzieciństwa Ingrid je od dětství moje nejlepší přítelkyně

5. Presupposisonelle Kvinner interesserer seg for kjærlighet til menn Drage dame, ovo je moj ljubavni roman. Dobro zvuči, zar ne? Pravi pravcati ljubavni roman, rekao bi Oliver. Ovaj je roman prije svega o njemu. Drogie panie! Oto mój romans. Prawda, że to dobrze brzmi? Romansidło jak się patrzy - powiedział by Oliver. To przede wszystkim o nim jest ta powieść. Milé dámy, tohle je můj milostný román. To zní dobře, ne? Milostný románek se vším všudy, řekl by Oliver. O něm je ten román především.

6. Tematiske Fordelingen mellom kjent informasjon (= tema) og ny informasjon ( = rema) i den minimale ytringen (Kalles også funksjonelt setningsperspektiv)

Hva kan være tema? Noe som tilhører og avsender kjenner enten fra den forutgående teksten eller fra deres generelle kunnskaper om verden

tema rema ovo je moj ljubavni roman. Oto mój romans. tohle je můj milostný román.

Noen vannlige temafølgetyper 1.Tematisert rema 2.Stabilt tema 3.Stabilt tema med oppdeling 4.Tematisering av hel forutgående ytring

1. Tematisert rema ovo je moj ljubavni roman. [...] Pravi pravcati ljubavni roman, rekao bi Oliver. Oto mój romans. […] Romansidło jak się patrzy - powiedział by Oliver. tohle je můj milostný román. [...] Milostný románek se vším všudy, řekl by Oliver.

2. Stabilt tema. Eksempel 1 Ovaj je roman prije svega o njemu. Malo je i o Jeffu, Richardu i Robertu (tim redoslijedom), a osim toga u njemu ćete naći To przede wszystkim o nim jest ta powieść. Jest też trochę o Jeffie, Richardzie i Robercie (w tej kolejności), a oprócz tego znajdziecie w niej także kilka O něm je ten román především. Taky je trochu o Jeffovi, Richardovi a Robertovi (v tomto pořadí), a kromě toho v něm najdete

2. Stabilt tema. Eksempel 2 zamislite glumicu Juliju Roberts, dodajte joj popriličan razmak između prednjih sjekutića, oduzmite joj dobrih deset godina i dvadeset i tri centimetra visine wyobraźcie sobie aktorkę Julię Roberts, przyprawcie jej w duchu porządną szparę między górnymi siekaczami, ujmijcie z grubsza dziesięć lat i dwadzieścia trzy centymetry wzrostu představte si herečku Julii Roberts, přidělejte jí v duchu pořádnou mezírku mezi předními řezáky, uberte jí bratru deset let a třiadvacet centimetrů výšky

3. Stabilt tema med oppdeling u njemu ćete naći i nekoliko sasvim kratkih love stories moje mame i Ingrid. Ingrid je od djetinjstva moja najbolja prijateljica oprócz tego znajdziecie w niej także kilka króciutkich love stories mojej mamy i Ingrid. Ingrid jest moją najlepszą przyjaciółką z dzieciństwa kromě toho v něm najdete i několik úplně kratičkých love stories mojí mámy a Ingrid. Ingrid je od dětství moje nejlepší přítelkyně

4. Tematisering av hel forutgående ytring Drage dame, ovo je moj ljubavni roman. Dobro zvuči, zar ne? Drogie panie! Oto mój romans. Prawda, że to dobrze brzmi? Milé dámy, tohle je můj milostný román. To zní dobře, ne?

Tematisk sammenheng og sam- referanse på bks, polsk og tsjekkisk samme ord pronomen relativer utelatelse (særlig: subjektet) synonym overbegrep (hyperonym) underbegrep (hyponym)