Bibliotheca Economica Zlatý fond českého ekonomického myšlení Seminář pořádaný ve spolupráci Katedry institucionální ekonomie VŠE v Praze a CIKS VŠE v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Zpracovávání BP a DP Odborná praxe pro bakalářské studium
Bibliotheca Economica Zlatý fond českého ekonomického myšlení Seminář pořádaný ve spolupráci Katedry institucionální ekonomie VŠE v Praze a CIKS VŠE v.
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Bibliografická a rešeršní činnost
Citace, citování Plagiátorství
Rešerše Mgr. Anna Vitásková.
Portál autorit
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Metody zpracování informací - 2
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
Web of Science - Web of Science TM Core Collection Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a.
Sémantické aspekty katalogizace VII.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 19. února 2014.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
Vymezení problému výzkumu Volba oblasti výzkumu Volba metodologického přístupu Formulace hypotéz !REŠERŠE! proč?
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Odbor doplňování a zpracování fondů
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Úvod do zpracování rešerší I. Mgr. Drahomíra Dvořáková
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Informační analýza a identifikace dokumentů
Akvizice a informační fond
Informační prameny II. část
Citační a bibliografické databáze:
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
EconLit with Full Text Ivana Reznerová
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Pravidla citování v absolventské práci
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Bibliotheca Economica Zlatý fond českého ekonomického myšlení Seminář pořádaný ve spolupráci Katedry institucionální ekonomie VŠE v Praze a CIKS VŠE v Praze

Cíl semináře Zpřístupnit studentům historické texty Naučit studenty analyzovat dokumenty Seznámit je s tím, jak se zpracovávají rešerše, abstrakty, co je bibliografický záznam, sestavení bibliografické citace Práce studentů budou podkladem pro vybudování výjimečného knihovního fondu Vyhledávání informačních zdrojů

Analýza dokumentu Popis dokumentu vedoucí k vytvoření bibliografického záznamu Údaje čerpáme: Z titulního listu dokumentu Z obsahu dokumentu Prohlížíme poslední strany dokumentu Analyzujeme samotný text

Bibliografický záznam Soubor údajů o zpracovávaném dokumentu, vytvořený specifickými knihovnickými metodami. Umožňuje identifikaci dokumentu s tím, že představuje v něm obsažené dílo, jeho vyjádření, jeho provedení a jeho fyzickou formu. Umožňuje jeho vyhledání a získání přístupu k němu.

Bibliografický záznam se skládá Z bibliografického popisu Ze jmenných a věcných selekčních údajů Z obsahové charakteristiky Z exemplářových, kódovaných a dalších údajů Příklady Záznam Soubor. katalog VŠE, Záznam Soubor. katalog VŠE, Co bude s našimi penězi?,Obzor národohospodářský XVII. (1912)Záznam Soubor. katalog VŠEZáznam Soubor. katalog VŠE Co bude s našimi penězi?Obzor národohospodářský XVII. (1912)

Jmenné selekční údaje čili jmenný popis Autor Název dokumentu Vydání Místo vydání Nakladatelské údaje Rok vydání Počet stran Další údaje (edice, poznámky, ISBN, ISSN)

Citace (bibliografická citace) Zkrácený zápis jmenných údajů ČSN ISO 690:2010 Základní informace k citacím nebo Bibliografické odkazy pro seznamy a citace - příklady dle ČSN ISO 690 a ISO Bibliografické odkazy pro seznamy a citace - příklady dle ČSN ISO 690 a ISO 690-2

Příklady citací Paulinyi, Ákoš. Průmyslová revoluce. O původu moderní techniky. Praha : ISV nakladatelství, s. ISBN X. Lominadze, DG. Cyclotron waves in plasma. Translated by AN. Dellis; edited by SM. Hamberger. 1st ed. Oxford: Pergamon Press, p. International series in natural philosophy. Translation of: Ciklotronnye volny v plazme. ISBN

Příklad citace elektronického zdroje Kdo byl kdo v našich dějinách do roku 1918 [online]. Praha : Libri, c1996 [cit ]. Dostupný z WWW : p

Věcné selekční údaje čili věcný popis Číselné kódované údaje: Konspekt, MDT Slovně vyjádřené údaje: Údaje o osobě, korporaci, konferenci Chronologické údaje Věcné téma, předmětové skupiny, ověřené autoritní termíny – NA Geografické určení – NA Typ dokumentu - NA Klíčová slova

Abstrakt dokumentu (referát) Redukovaný text, který bez doplňkových nebo hodnotících informací charakterizuje obsah dokumentu. Výstižnost, přehlednost, jasnost, stručnost, přesnost, objektivnost a čtivost. Formulace v přirozeném jazyce, ve větách nebo heslovitě. Referátové publikace. Informativní, indikativní, kritický, modulární, analytický, monografický, přehledový, výběrový a autorský referát.

Rešerše Výsledek (popř. proces) vyhledávání informací ve formě dokumentografických nebo faktografických záznamů, popř. plných textů. Rešerše se zpracovává na základě rešeršního požadavku. Cílem je získat informace o dokumentech pomocí vyhledávacího systému.

Biografická informace Informace týkající se života a činnosti určité osoby. Biografické informace veřejně přístupné. Osobní (citlivé údaje), jejichž ochrana je zpravidla zaručena právní úpravou Příklady : afie_vzor.doc, Josef Macek afie_vzor.docJosef Macek

Personální bibliografie Bibliografie publikovaných prací určité osoby anebo prací pojednávajících o ní a jejím díle. Sestává z jednotlivých citačních záznamů. Příklady : _biografie_vzor.doc, Josef Macek _biografie_vzor.docJosef Macek

Zadání práce Práce s dokumentem Rešeršní práce Tipy, rady a triky při vyhledávání v elektronických i v jiných zdrojích. Uvádění zdrojů. Seminář Bibliotheca Economica Zlatý fond českého ekonomického myšlení,Kramerius - Výběr typu dokumentu Seminář Bibliotheca Economica Zlatý fond českého ekonomického myšleníKramerius - Výběr typu dokumentu MetaLib® - Snadné hledání, Přihlášení k bázi Soubor. katalog VŠE, Katalogy a databáze NK ČR MetaLib® - Snadné hledáníPřihlášení k bázi Soubor. katalog VŠEKatalogy a databáze NK ČR Český biografický slovník XX.století, F180580, CIII

Závěr Chtěli bychom Vám přiblížit myšlenkový odkaz ekonomů předchozích generací, z nichž mnozí vyučovali na naší škole. Chtěli bychom ve spolupráci s Vámi vytvořit unikátní specializovaný fond ekonomické literatury, který v ČR chybí. Chtěli bychom vytvořit web, který by soustředil Vaše práce i plné texty historických dokumentů a zpřístupnil je veřejnosti Bibliotheca Economica

Organizační údaje Konzultace : viz Kontakt: Jana Šebková CIKS VŠE v Praze Odd. Budování fondu Katalogizace - Věcné zpracování sb 132 tel

Použité zdroje Národní knihovna – KTD Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) ČSN ISO 690 Bratková, Eva. Metody citování literatury a strukturování bibliografických záznamů podle mezinárodních norem ISO 690 a ISO Stellner, František. Výběrová bibliografie k hospodářským a sociálním dějinám 20.století.