Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

POHYB V GRAVITAČNÍM POLI
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Gravitační pole.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Kinematika hmotného bodu
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
5. Práce, energie, výkon.
Základy kinematiky Kinematika hmotného bodu.
Pohyb rovnoměrný.
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Dynamika.
Rovnoměrně zrychlený pohyb
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
GRAVITAČNÍ POLE.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mechanika Gravitační pole.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _625 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _628 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _624 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _626 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Seminář z fyziky GRAVITAČNÍ POLE (úlohy) Kateřina Králová, 8.A Gymnázium Rumburk 2013.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU DOSTŘEDIVÁ SÍLA Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
VY_32_INOVACE_11-01 Mechanika II. Mechanická práce.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
Gravitační pole – úloha h) Zuzana Vlasáková, 8.A.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _630 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
VY_32_INOVACE_10-09 Mechanika I. Skládání pohybů.
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
VÝKON A PŘÍKON.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
HRW kap. 3, také doporučuji projít si dodatek E
Energie tuhého tělesa VY_32_INOVACE_ března 2013
Reálná kapalina, obtékání těles
Moment síly, momentová věta
Vodorovný vrh VY_32_INOVACE_ února 2013
Tekutiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Zákon zachování energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Mechanika tuhého tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_18 Název materiáluPohyb těles.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_06 Název materiáluPohyby v.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_06 Název materiáluRovnoměrně.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB, ZRYCHLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY DIFERENCIÁLNÍ POČET VE FYZICE.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Pohyby v centrálním gravitačním poli
Šikmý vrh VY_32_INOVACE_ února 2013
Polární soustava souřadnic
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Název úlohy: 5.2 Volný pád.
Transkript prezentace:

Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_ února 2013

2 Pohyby v homogenním tíhovém poli Země: V homogenním tíhovém poli Země na tělesa působí tíhová síla. Ta je zpomaluje při jejich pohybu ve svislém směru vzhůru a urychluje při pohybu ve směru svisle dolů. Podle směru počáteční rychlosti v 0 se tyto pohyby dělí na 1. Svislý vrh vzhůru: v 0 směřuje svisle vzhůru 2. Vodorovný vrh: v 0 směřuje vodorovně 3. Šikmý vrh: v 0 svírá s vodorovným směrem úhel  (0°; 90°). Pracujte s appletem: cs/Projectile/Projectile.html 2

3 Tento pohyb se skládá ze dvou částí – stoupání a klesání. Při stoupání jde o pohyb rovnoměrně zpomalený a klesání je rovnoměrně zrychlený pohyb. Platí(1) (2) Maximální výška vrhu nastává v čase t, kdy je v=0, tedy v čase (3) Dosadíme-li (3) do (2), získáme výšku svislého vrhu (4) Svislý vrh 3

4 Při vodorovném vrhu se těleso pohybuje ve vodorovném směru rovnoměrným přímočarým pohybem, ale působením gravitace vždy spadne o dráhu, která odpovídá volnému pádu. Platí(5) (6) (7) Těleso při vodorovném vrhu dopadne, v okamžiku, kdy y=0, tedy (8) A tedy (9) Vodorovný vrh 4

5 Trajektorie vodorovného vrhu je část paraboly. Vodorovný vrh 5 Délka vodorovného vrhu PARABOLA

6 Šikmý vrh je pohyb v homogenním tíhovém poli, jehož počáteční rychlost svírá s vodorovným směrem ostrý úhel. Teorie 6 PARABOLA

7 Teorie Tento pohyb lze rozdělit na dvě části: stoupání a klesání. V první se těleso pohybuje rovnoměrně zpomaleně a ve druhé rovnoměrně zrychleně se stejným zrychlením. Vektor počáteční rychlosti se rozkládá do směrů souřadnicových os. Podle geometrie pravoúhlého trojúhelníku pro složky rychlosti zřejmě platí 7

8 Teorie Protože ve vodorovném směru koná hmotný bod rovnoměrný pohyb a ve svislém směru se jedná díky volnému pádu hmotného bodu o rovnoměrně zpomalený pohyb, platí pro složky rychlosti v x, v y a souřadnice x, y hmotného bodu Okamžitá rychlost v daném čase t je pak rovna 8

9 Z dříve uvedeného plyne, že nejvyššího bodu trajektorie dosáhne těleso právě v polovině času (polovinu stoupá a polovinu klesá). V tomto nejvyšším bodě platí, že y-ová složka vektoru rychlosti je nulová, tedy. Přitom t h je čas dosažení maximální výšky. V nejvyšším bodě trajektorie se těleso zastaví a čas výstupu je tedy roven Pro výška šikmého vrhu h platí Odvození vztahu pro výšku šikmého vrhu 9

10 Protože celková doba je dvojnásobkem doby výstupu tělesa, platí pro délku šikmého vrhu Z tohoto vztahu je vidět, že největší délky šikmého vrhu dosáhneme, když je největší. To přitom platí tehdy, když, a tedy (viz obr. 1). Odvození vztahu pro délku šikmého vrhu 10

11 Příklad 11

12 Zdroje: Všechny obrázky jsou vytvořeny pomocí programů Corel Draw 12 a Graph 4.3, není-li uvedeno jinak. HARRISON, David M. Projectile Motion [online] [cit ]. Dostupné z: ics/Projectile/Projectile.html ics/Projectile/Projectile.html 12