DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Schopnost zvířat léčit
Advertisements

Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
PSYCHICKÉ JEVY.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Emoce (city).
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
P REZENTAČNÍ TECHNIKY MgA. Eva Suková
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 01
Sebeuvědomění a sebekontrola
Jak se učím Pavel Šuranský.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
osob s mentálním postižením
METODY A TECHNIKY DRAMATICKÉ VÝCHOVY
Pedagogická komunikace
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
ARTETERAPIE.
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Brno „Dítěti můžeme říci dvěma způsoby, co je slepý člověk. Můžeme mu říci, že slepý člověk je člověk, který nevidí. Nebo mu řekneme:“Zavři.
Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
BABYBOX VY_52_INOVACE_ února 2014
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
FANTAZIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
DYSKALKULIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
FOBIE 16. října 2013 VY_52_INOVACE_220127
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kombinační číslo 6. října 2013 VY_42_INOVACE_190206
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Sociologie pro SPP/SPR
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE DĚJEPIS Úvod do tématu ŠOA Gymnázium Nové Strašecí
Základní škola a Praktická škola, Jičín
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_220223 18. února 2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

Co je dramaterapie? Je to metoda pomáhající použitím dramatických (divadelních) postupů upravit: psychické poruchy sociální vztahy důsledky tělesného nebo mentálního postižení Terapie primárně se zaměřující na prožívání jedince s cílem nalezení rovnováhy a podnícení osobního růstu.

S čím má pomoci? Porozumět a zmírnit sociální a psychologické problémy. Poznat sám sebe. Získat kontrolu nad svými emocemi. Zlepšit komunikační dovednosti a představivost.

S čím má pomoci? Pomáhá lépe se koncentrovat. Posilovat sebedůvěru a socializaci. Odbourávání stresu.

Proces Tento aktivní sebepoznávací proces probíhá prostřednictvím divadelních postupů, kde vystupuje dramaterapeut a pacienti. Dramaterapeut zastupuje podobnou funkci jako režisér, nezúčastňuje se aktivně, pouze vede pacienta, který si sám improvizací a hraním zkouší a prožívá různé životní role a okamžiky.  Díky tomu se člověk s těmito okamžiky a věcmi sžívá, učí se správně reagovat v různých situacích a vypořádávat se se svými problémy.

Části 1. Naladění, očekávání (navození příjemné atmosféry). 2. Warm-up – rozcvička (verbální nebo tělesná rozcvička, imaginace atd.). 3. Otevření hracího prostoru (např. rituál).

Části 4. Nastartování hry (soustředění se, vysvětlení postupu, pravidel). 5. Personifikace (vstup do rolí), strukturovaná hra v roli (jedno téma pro celou skupinu), nestrukturovaná hra v roli (několik situací současně). 6. Závěr (zklidnění, sdílení, reflexe).

Vyjadřovací prostředky Improvizace projeví se pacientovo prožívání a jeho spontánní reakce   Mimická a řečová cvičení Dramatická hra Verbální hra a hra v roli, scénář

Vyjadřovací prostředky Mýty a příběhy Práce s textem Pantomima Maňásková hra Hra s objekty a kresbou

Čerpá z dramatické výchovy Dramaterapie se prolíná s dramatickou výchovou, která je vlastně učením na základě zkušenosti. Rozvíjí osobnost, klade větší důraz na intelektuální dovednosti a podporuje je aktivním prožitkem. Liší se v tom, že dramatická výchova však není nahodilá reprodukce divadelních představení ani prostředek k řešení kázeňských přestupků nebo psychických problémů.

PRAMENY VALENTA, Milan. Dramaterapie. Vyd. 2., v nakl. Portál 1. Praha: Portál, 2001, 150 s. ISBN 80-717-8586-5. Dramaterapie. Rvp.cz [online]. [cit. 2014-02-18]. Dostupné z: http://wiki.rvp.cz/Knihovna%2F1.Pedagogicky_lexikon%2FD%2FDramaterapie