BURZY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchody na burze Ing. Zdeněk Jelínek.
Advertisements

BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Instituce sloužící k obchodování s cennými papíry Téma „Finanční trh“
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Burzy a burzovní obchody
Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Investiční společnosti a podílové fondy
PENĚŽNÍ ÚSTAVY Mgr. Michal Oblouk.
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
Ekonomika investic.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Ekonomie, trh Uč. Str Ekonomie Ekonomie je věda, která zkoumá podstatu a fungování hospodářských vztahů.
Obchodování na pražské burze Petr Koblic, CEO. 2 Historický exkurz  1871 Komoditní a akciová burza v Praze  1920 – 39 Období rozkvětu burzy  1939 –
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO145 Název.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Kapitálové trhy Finanční systém Finanční investování
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH – PODÍLOVÉ LISTY Ing. Renata Slaná
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Finanční trh I. Peněžní trh
Organizovaný kapitálový trh
BUSINESS VOCABULARY IN USE INTERMEDIATE Unit 36 : Financial centres VOCABULARY.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
BURZY PŘEDNÁŠKA. Burza cenných papíru je instituce, kde se na základě mechanismu vytvářejí ceny cenných papírů – je místem střetávání nabídky s poptávkou.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
EKONOMIKA BURZY I Ing. Renata Slaná
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_09 Název materiáluObchodování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_04 Název materiáluBurza cenných.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
BurzyBurzy. Kdo obchoduje na burze Na burze mohou obchodovat jen akcionáři burzy a firmy, kterým udělila burzovní komora oprávnění. Jsou to: banky, brokeři.
BURZY BURZY – druhy, způsob obchodování. lat. bursa – výměna 1531 – Beurs, Antverpy – obchodování směnkami, zlatými a stříbrnými mincemi – New York,
BANKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Průmyslová revoluce 6 Obchod a bankovnictví. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc 8 Označení materiáludkc08_prum_rev_obchod_bankovnictvi.
PENĚŽNÍ ÚSTAVY Mgr. Michal Oblouk.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BUSINESS VOCABULARY IN USE Unit 36: Financial centres
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Cenné papíry VY_32_INOVACE_44_892
Investiční služby investiční nástroje
FINANČNÍ TRHY Úvod, současné trendy.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

BURZY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_62_INOVACE_ listopadu 2012

Historie Slovo burza pochází z latinského výrazu bursa - kožený měšec První burza (Beurs) byla založena v Antverpách roku 1531 a obchodovalo se na ní se směnkami, zlatými a stříbrnými mincemi.

Co je vlastně „burza“ Základní součást kapitálového trhu Instituce, která organizuje trh s investičními nástroji Na burze můžete obchodovat s cennými papíry, certifikáty aj. = investiční nástroje Má podobu aukce; o konečné ceně rozhoduje stav poptávky a nabídky Cena = kurz

BURZY v ČR BCP Praha, a. s. – burza cenných papíru Plodinová burza Brno – pšenice, ječmen, kukuřice, hrách, řepka aj. Českomoravská komoditní burza v Kladně – obchod s nerostnými surovinami, barevnými a drahými kovy, hutnické výrobky, druhotné suroviny

Plodinová burza = komoditní burza obchoduje se ve velkém se zemědělskými a potravinářskými produkty Příklady komoditních burz: NYMEX (New York Mercantile Exchange) Komoditní burza Praha Singapore Commodity Exchange

Kdo je kdo na burze Emitent je společnost nebo veřejná korporace (např. obec, stát, banka), která vydává cenné papíry, za účelem získání finančních prostředků na rozvoj svého podnikání. Emitovat (vydávat) lze nejrůznější druhy cenných papírů, z nichž nejznámější jsou akcie

Investor je investiční fond, banka nebo i fyzická osoba hledá nejvýhodnější možnost jak zhodnotit své peníze = volné finanční prostředky (vklad) při investování zvažujeme: 1.RIZIKA 2. LIKVIDITU* 3.OČEKÁVÁNÝ VÝNOS * schopnost rychle prodat nebo koupit určité komodity bez nebezpečí významné změny ceny.

Burzovní makléř člověk, který se orientuje na burze a zprostředkovává obchod poskytuje také poradenství makléři mohou být: 1. Banky - využívají peněz klientů k obchodu na burze 2. Brokery - zprostředkovatel, na burze nakupuje a prodává za nás, našim jménem 3. Dealery - od brokera se liší tím, že obchoduje svým jménem a sám nese rizika ztrát

Světové burzy je jich něco kolem 150, ale jen asi 15 je významných V drtivé většině se název tvoří: Město a STOCK EXCHANGE (výměna akcií) Například: Prague Stock Exchange New York Stock Exchange Nejvýznamnější jsou: NYSE na Wall Street The International Stock Exchange London Tokyo Stock Exchange

Další významné světové burzy Frankfurt Paříž Amsterdam Curych Sydney Singapur Hon-Kong

Mezinárodní federace burz FESE – Federation of European Stock Exchanges WFE – Wordl Federation of Exchanges

České burzy Největším hráčem je Pražská burza cenných papírů Na fungování burzy dohlíží Česká národní banka ČNB spolu s ministerstvem financí vyváří legislativu (pravidla hry) RM-systém

Indexy na burzách Indexy jsou vlastně burzovní indikátory obchodu ukazatel vývoje ceny shrnují pohyb cen akcií v rámci 1 dne v ČR se používá index PX – Pražská burza cenných papíru, PK – RM-systém

Konkrétně… Index PX Aktuálně884,90(cena) Změna v %-1,95 Datum a čas :30:11

Indexy ve světě Evropa Dow Jones EURO STOXX 50 -hlavní evropský burzovním index, zahrnuje 50 nejúspěšnějších společností. CAC 40 Index - francouzský akciový index ATX Austrian Traded Index -vídeňská burzy FTSE Spojeného království

Severní Amerika Dow Jones Industrial Average (DJIA) Nejznámější a nejsledovanější index světa. Zahrnuje 30 akcií nejvýznamnějších společností USA Jižní Amerika BOVESPA Index - brazilský akciový index

Asie Singapure Straits Time Index – singapurský akciový i. IFTY 50 Index - indický index Afrika FTSE/JSE Africa Top 40 Index - jihoafrický index Austrálie S&P/ASX 200 Index -australský akciovým index

Globální indexy MSCI World Index zahrnuje něco kolem akcií z 23 zemí světa. Dow Jones Global Titans 50 Indes sleduje vývoj 50 největších multinacionálních podniků ve světě.

Předměty obchodu Z hlediska předmětu burzovního obchodu rozeznáváme burzy: - zbožové =komoditní - peněžní = finanční (nejrozšířenější) - služeb Burza cenných papírů spadá do kategorie peněžní burzy. V současné době rozeznáváme tyto peněžní burzy: 1.Burza cenných papírů 2.Termínované finanční burzy ( zde se realizují termínované finanční obchody s finančními deriváty) 3.Opční burzy ( zde se obchoduje s opcemi, tzv.option) specifický druh derivátů, který umožňuje obchodníkům díky své neskutečné flexibilitě realizovat zisky v prakticky jakékoliv fázi trhu

Zdroj Burzy. [online] [cit ]. Dostupné z: 25-svetove-burzy-frankfurtska-burza