Halogenidy Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

REAKCE ANIONTů Praha – město našeho života
Halové prvky Halogeny.
HALOGENIDY F-I Cl-I Br-I I-I jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
HALOGENIDY.
Halogenidy.
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Názvosloví halogenidů
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Neutralizace Vznik solí
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
Halové prvky /halogeny/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HALOGENIDY.
Jak vznikají soli.
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Bezkyslíkaté kyseliny
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Halogenidy Richard Horký. Vlastnosti a pojmy Názvosloví 2Názvosloví 1FotografieMoře
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Halogeny Jsou prvky 7.A skupiny – mají 7 valenčních elektronů a podobné vlastnosti Tvoří dvouatomové molekuly F2, Cl2, Br2, I2 Ve sloučeninách tvoří halogenidové.
Jak se tvoří názvy halogenidů
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Halogeny a halogenidy.
HALOGENIDY NÁZVOSLOVÍ VÝZNAMNÉ HALOGENIDY Obr.1 Obr.2.
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Pětiminutovky z anorganické chemie
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
H ALOGENIDY 2. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum:
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Halogenidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová NaCl CaF 2.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Neutralizace Vznik solí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soli a jejich chemické vlastnosti
Bezkyslíkaté kyseliny
Stříbro (Ag).
Pětiminutovky z anorganické chemie
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Halogenidy.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Halogenidy Co jsou halogenidy Koncovky
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Významné halogenidy Chlorid sodný = halit = kuchyňská sůl -NaCl
Transkript prezentace:

Halogenidy Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úkol 1: Zopakuj si látku z předešlých hodin a doplň text: Halogenidy jsou ……….. sloučeniny …….. s jiným prvkem. Oxidační číslo halogenu v halogenidu je vždy .... Kontrola: Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu s jiným prvkem. Oxidační číslo halogenu v halogenidu je vždy -I.

Úkol 2: Pětiminutovka Vzorec, název Kontrola: PbI2 Jodid olovnatý SF6 Fluorid sírový Bromid vápenatý CaBr2 Chlorid železitý FeCl3 SiF4 Fluorid křemičitý MgBr2 Bromid hořečnatý Chlorid hlinitý AlCl3 Jodid draselný KI

Výskyt halogenidů Úkol 3: Doplň vzorce halogenidů: Chlorid sodný (sůl kuchyňská) - …. Fluorid vápenatý (kazivec) -…. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f0/USDA_Mineral_Flourite_93c3962.jpg/200px-

Příprava halogenidů Halogenidy se většinou připravují přímým slučováním prvků. Zinek s jódem se po přidání vody k jejich směsi prudce sloučí na jodid zinečnatý, viz videoklip vlevo. Úkol 4: Napiš rovnici reakce: Pozn.: Voda se reakce přímo neúčastní (katalyzátor). Kontrola: Zn + I2 → ZnI2

Vlastnosti halogenidů KCl KBr KI KCl KBr KI Pozoruj vlastnosti KCl, KBr a KI. Zaměř se na jejich barvu, skupenství, vzhled a rozpustnost ve vodě. Úkol 5: Napiš názvy těchto halogenidů, uveď jejich barvu, vzhled, skupenství a rozpustnost ve vodě: Kontrola: Chlorid draselný, bromid draselný, jodid draselný, všechny jsou bílé, pevné, krystalické látky rozpustné ve vodě.

Srážecí reakce K roztokům ze snímku 6 přidáme 1% roztok AgCl AgBr AgI K roztokům ze snímku 6 přidáme 1% roztok dusičnanu stříbrného (AgNO3). Dobře pozorujte změny. Reakce, při níž z výchozích látek vznikají málo rozpustné produkty (sraženiny), se nazývají srážecí reakce. Po 20 minutách

Úkol 6: Vznik nerozpustných sraženin: Co vzniklo reakcí halogenidů s AgNO3? Jakou barvu mají vzniklé sloučeniny? KCl + AgNO3 → AgCl + KNO3 Podle reakce chloridu draselného napiš i reakci bromidu a jodidu draselného s AgNO3: Kontrola: Vznikly sraženiny AgCl - bílá AgBr - nažloutlá AgI - žlutá KBr + AgNO3 → AgBr +KNO3 KI + AgNO3 → AgI + KNO3

Užití halogenidů AgBr NaCl NaCl NaCl NaCl NaCl http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5c/Wiesmann_Produktion_2_Leather.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4e/Picswiss_BE-91-01_Freilichtmuseum_Ballenberg-_.jpg

Úkol 7: Podle snímku 9 doplň následující text: Největší použití má NaCl, který se používá k zimní údržbě ……, ke konzervaci …….., při zpracování …., k výrobě chlóru, ……… sodného a při výrobě ….... Citlivost bromidu stříbrného na světlo se využívá při …………… Kontrola: silnic, ke konzervaci potravin, při zpracování kůží, k výrobě chlóru, hydroxidu sodného a při výrobě mýdla. Citlivost AgBr na světlo se využívá při fotografování.

Příklad na závěr Sůl kamenná, halit Chlorid sodný se v přírodě vyskytuje jako nerost sůl kamenná, halit. V běžném životě je znám jako sůl kuchyňská. Získává se také odpařováním mořské vody, která jí obsahuje průměrně 2,7 %. Úkol 8: Vypočti, kolik kg soli získáme odpařením 350 kg mořské vody. Kontrola: 350 / 100 · 2,7 = 9,45 kg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Halit_crystal%2C_Pedra_Lume%

Veškerá fotodokumentace a videoklipy pocházejí z wikimedia commons nebo vlastních zdrojů. Mgr. Vaněk Vlastimil, autor materiálu