SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Advertisements

Aminokyseliny.
Metabolismus aminokyselin - testík na procvičení -
Bílkoviny Proteiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Ivo Šafařík, Mirka Šafaříková biomagnetický výzkum a technologie
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Daniela Hasníková.
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
aminokyseliny a proteiny
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
Struktura a vlastnosti bílkovin.
Aminokyseliny, struktura a vlastnosti bílkovin
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Aminokyseliny.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Daniela Hasníková.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
valin izoleucin leucin methionin
Chemická stavba bílkovin
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
Přednášky z biochemie Přednášející: Mgr. Irena Šlamborová, Ph.D.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
BÍLKOVINY (AMINOKYSELINY)
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
KLÍŠE lázn ě 9:30 Na rycht ě 9:45 Mírové nám ě stí 11:00.
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Mgr. Richard Horký.  esenciální aminokyseliny jsou nutnou součástí stravy, tělo si je neumí vytvořit samo  neesenciální aminokyseliny si organismus.
Aminokyseliny celkem známo cca 300 biogenních AMK
(aminokyseliny, peptidy…)
METABOLISMUS AMINOKYSELIN
Bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny patří mezi tzv. základní živiny, jsou nepostradatelnou složkou potravy člověka, jsou základem všech známých organismů,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
AMINOKYSELINY Jana Novotná Ústav lék. chemie a biochemie.
VZORCE AMINOKYSELIN PŘIŘAZOVAČKA Přiřaďte ke vzorcům označených čísly 1 – 10 správný název z nabídky aminokyselin.
1 PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Bílkoviny - aminokyseliny. Složení bílkovin -aminokyseliny – stavební kameny bílkovin Známo asi 300 druhů Proteinogenních 20, jsou řady L–α –AK Pozn.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Úvod do molekulární biofyziky I
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Peptidy Oligopeptidy Polypeptidy
α- aminokyseliny a bílkoviny
PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Metabolismus aminokyselin.
PŘEHLED AMINOKYSELIN Cys Gly Lys Trp Met Ala Arg Phe Asp Val His Glu
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
پروتئین ها.
Úvod do molekulární biofyziky I
Lékařská chemie Aminokyseliny.
Genetický kód Jakmile vznikne funkční mRNA, informace v ní obsažená může být ihned použita pro syntézu proteinu. Pravidla, kterými se řídí prostřednictvím.
C5720 Biochemie 01c-Aminokyseliny Petr Zbořil 5/6/2019.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově Bílkoviny

Aminokyseliny v bílkovinách Aminokyseliny s alifatickým postranním řetězcem Glycin Gly (G) Alanin Ala (A) Valin Val (V) Leucin Leu (L) Isoleucin Ile (I) S karboxylovou nebo amidovou skupinou na postranním řetězci (kyselé skupiny) Kyselina asparagová Asp (D) Asparagin Asn (N) Kyselina glutamová Glu (E) Glutamin Gln (Q) S aminovou skupinou na postranním řetězci (bazické skupiny) Arginin Arg (R) Lysin Lys (K) S aromatickým jádrem a/nebo hydroxylovou skupinou na postranním řetězci Histidin His (H) Fenylalanin Phe (F) Serin Ser (S) Threonin Thr (T) Tyrozin Tyr (Y) Tryptofan Trp (W) Se sírou v postranním řetězci Methionin Met (M) Cystein Cys (C) Iminokyseliny Prolin Pro (P) Struktury a podrobnosti na http://cs.wikipedia.org/wiki/Aminokyseliny

Esenciální aminokyseliny Živočichové je nejsou schopni syntetizovat, jejich nedostatek vede k závažným onemocněním a/nebo vývojovým poruchám Bílkoviny rozlišujeme na Plnohodnotné – většinou živočišné – obsahují všechny esenciální aminokyseliny Neplnohodnotné – většinou rostlinné – některé esenciální aminokyseliny chybí Zdroje některých esenciálních aminokyselin Hovězí maso fenylalanin (nebo tyrosin) Kravské mléko methionin (nebo cystein) Pšenice lysin Rýže lysin Kukuřice lysin a tryptofan Luštěniny methionin (nebo cystein)

Struktura bílkovin Primární – pořadí aminokyselin spojených peptidovou vazbou (Př.: PEPATADYNENI) Prolin-kys. glutamová-prolin-alanin-threonin-alanin-kys. asparágová-tyrozin-asparagin-kys. glutamová-asparagin-isoleucin

Sekundární – vodíkové můstky mezi charakteristickými skupinami peptidové vazby určují místní prostorové uspořádání a – helix (šroubovice) b – sheet (skládaný list) http://fr.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9lice_alpha (5.4.08)

Terciární – celkové uspořádání molekuly, je určováno disulfidickými můstky, hydrofobními interakcemi apod.

Funkce bílkovin v organismu Velké množství funkcí – stavební látky – (makro) např. kolagen – transportní – např. hemoglobin – řídící funkce – enzymy, hormony (stopová množství) – obranné funkce – např. imunoglubulin, fibrin – zajišťující pohyb – např. aktin, myosin

Denaturace bílkovin Def.: nevratná změna (terciární) struktury - mizí biologická aktivita bílkoviny. Způsoby denaturace: Fyzikální: změna teploty ultrazvuk různé druhy záření Chemické: vysoké pH nízké pH močovina, detergenty, nepolární rozpouštědla apod. soli těžkých kovů (Pb, Cd…) oxidační činidla

Pokud není uvedeno jinak, zdroj http://en.wikipedia.org/wiki/Protein 2.4.08