Výživa běžců.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa v zimních sportech - lyžování
Advertisements

Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Výživa ve sportu.
Zvláštnosti výživy sportovce
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Výživa II – alpské lyžování
ENERGIE ve výživě koní.
Vylučovací soustava Ledviny párový orgán velikosti 12x6x3 cm
Vytrvalostní výkon. Vytrvalostní sporty Příprava Pitný režim Přísun sacharidů Pravidelnost Po zátěži.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Zásady výživy sportovce
Výživa a potraviny Příjem a výdej energie
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Výživa.
Trénink běžeckých disciplín
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Příklady tréninkových jednotek Praha Veličiny používané u tréninkových jednotek A.Délka zátěže (km, čas) B.Intenzita zátěže C.Délka a intenzity.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Zvláštnosti výživy sportovce
R EGENERACE VE SPORTU Anna Vagenknechtová, RVS, 2009.
Sportovní trénink jako proces bio-psychosociální adaptace
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
Fyziologické Aspekty Cyklických Sportů
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
Výživa ve sportu - opakování
Energetická bilance.
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
ATLETIKA přednáška.
ROZVOJ VYTRVALOSTI David Zahradník, PhD.
Biochemie speciálních situací
Výpočet denního energetického výdeje
Sacharidy ve výživě sportovce
MUDr.Kateřina Kapounková
Výživa ve vytrvalostním sportu
METABOLISMUS.
METABOLICKÁ CHARAKTERISTIKA VÝKONU METABOLICKÉ KRYTÍ PODÍL AEROBNÍHO a ANAEROBNÍHO KRYTÍ.
Energetická bilance.
Výživa dětí a mladých sportovců (děti, teenageři)
Energetická bilance.
SPECIFICKÉ ADAPTACE NA ZÁT Ě Ž ADAPTACE ENERGETICKÝCH ZÁSOB FUNKČNÍ ADAPTACE (aerobní, anaerobní kapacita) FUNKČNÍ ADAPTACE (smysly) MORFOLOGICKÉ ZMĚNY.
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
Typy jídelníčků a výživová doporučení Nejčastěji sestavovanými jídelníčky jsou: RACIONÁLNÍ JÍDELNÍČEK REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK JÍDELNÍČEK PRO MANAŽERY A DUŠEVNĚ.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Pohybový aparát  Pasivní část Kostra – opora těla, tvar - upínají se na ni svaly - tvoří ji kostra osová (lebka, páteř, hrudník) a kostra končetin - spojení.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mgr. Kateřina Hortová.  Rychlostní a silové sporty ◦ Sprinty, lední hokej, veslování, kanoistika, americký fotbal, box, fitness, sportovní gymnastika,
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
Výživa v zimních sportech - lyžování
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Výživa ve vytrvalostním sportu
Výživa ve sportu Mgr. Kateřina Hortová.
PESTROST STRAVY.
Fyziologie ASEBS Martina Bernaciková.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
ATLETIKA přednáška.
Výživa.
Fyziologie sportovních disciplín
Transkript prezentace:

Výživa běžců

Základní charakteristika Běh – po chůzi, nejpřirozenější forma pohybu Vyhledávaný pro udržení kondice a zdraví Formy běhu Kondiční Závodní Sprint – 100, 200 a 400 m Běhy na střední tratě – 800, 1500 (2000 m dorost), 3000 m muži, silniční, přespolní běhy Běhy na dlouhé tratě - od 3000 (ženy), od 5000 m (muži) výše - maratón (42195m)

Energie pro běžce Sprint Energie: Maratón Vytrvalostní běh maximální rychlost + maximální intenzita Až 30 x BM Energie: Do 20 s CP a ATP Zásoba ATP je asi 21 – 33 kJ, obnovuje se po 2 – 3 min. 20s – 2 min. anaerobní glykolýza – tvorba ATP a laktátu Tvorba asi 120 – 420 kJ 2min. – 10 min. oxidativní fosforylace 10 – 35 m. glykogen 35 – 90 min. glykogen + tuky 90 min. – 6 hod. tuky Maratón energ. výdej 84 kJ/min. Celkem 12 000 kJ Vytrvalostní běh 1000 – 5000 x BM

Běh kJ/kg.min kcal/kg.min   Běh rychlostí 8 km/h po rovině   0,574  0,137                                  v mírně zvlněném terénu    0,582  0,139                                  ve zvlněném terénu  0,595  0,142                                  v kopcovitém terénu   0,616  0,147   Běh rychlostí 9 km/h po rovině   0,651  0,156                                  v mírně zvlněném terénu  0,659  0,158                                  ve zvlněném terénu   0,672  0,161  0,693  0,165   Běh rychlostí 10 km/h po rovině   0,728  0,174                                    v mírně zvlněném terénu  0,737  0,176                                    ve zvlněném terénu  0,749  0,179   Běh rychlostí 11 km/h po rovině  0,805  0,192  0,814  0,194  0,826  0,197   Běh rychlostí 12 km/h po rovině  0,883  0,210  0,891  0,213   Běh rychlostí 13 km/h po rovině   0,960  0,229  0,231   Běh rychlostí 14 km/h po rovině   1,037  0,248   Běh rychlostí 15 km/h po rovině  1,114  0,266   Závodní maratón  1,306  0,312

Doporučené dávky energie a živin Bílkoviny 1,2 – 1,4 g /kg vytrvalci až 1,8 g/kg u maratonců (hradí asi 5 – 10 % E) Sacharidy 6 – 10 g/kg Energetický výdej u běhů na dlouhé tratě 3000 – 6000 kcal (12 600 – 25 200 kJ) Potřeba energie (kJ) Bílkovin (g/kg) Sacharidy Proteiny Tuky Atleti běžci 15 500 1,6 60% 15% 25% Atleti maratonci 10 500 1, 7

trvání a intenzita tréninku 7 denní tréninkový plán pro sacharidovou superkompenzaci (vytrvalostní trénink mírné až střední intenzity) Čas před soutěží trvání a intenzita tréninku množství sacharidů šestý den 90 min. při 70-75% VO2max 50% energie (4-5g/kg) pátý den 40 min. při 70-75% VO2max čtvrtý den třetí den 20 min. při 70-75% VO2max 70% energie (10g/kg), tekutiny druhý den jeden den odpočinek den soutěže odpočinek před soutěží 2-3 hod. před výkonem na sacharidy bohaté jídlo, 15-30 minut před výkonem také + tekutiny

Výživa před, při a po závodu Jídlo před závodem Běh => energie z glykogenu a tuků – viz sach. superk. Jídlo před závodem nezvyšuje zásoby glykogenu, slouží jako zdroj energie a pro udržování glykémie 2 hod. před – lehce stravitelné sacharidové jídlo Aby byl žaludek a střeva v době výkonu prázdná Lze lehce stravitelné energetické gely

Výživa před, při a po závodu Jídlo při závodu 30 – 60 g S/hod. Pravidelně doplňovat každých 15 – 20 minut Ovoce, energ. gely, tyčinky Tekutiny Každých 15 – 20 minut 125 – 250 ml tekutin 600 – 1200 ml/hod. 6 – 8 % sport. nápoje Druh tekutin: v závislosti na délce výkonu Do 60ti min. voda Nad 90 min. hypotonické sportovní nápoje Popř. doma vyrobené nápoje (500 ml čaje , 1 lžička citr. šťávy, 40 – 60 g hroznového cukru, 1 – 3 g mořské soli)

Výživa před, při a po závodu 1,0 - 1,5 g sacharidů/kg každé 2 hodiny (dohromady 6 – 8 hodin) Poměr S:B = 3g:1g Tekutiny Ředěné džusy, ovoce s vysokým obsahem vody, voda Speciální sportovní nápoje – izotonické Množství dle ztráty hmotnosti

Problémy s trávením 30 – 50 % vytrvalostních sportovců reagují na jídlo podané před a během tréninku nepříjemnými reakcemi GIT Žaludek a horní část GIT ( pálení žáhy, zvracení, nadýmání, těžký žaludek, bolesti žaludku) Střevo a dolní část GIT ( plynatost, střevní křeče, nucení na stolici, průjem)