Historie návykových látek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DROGY.
Advertisements

DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Sociální problematika světa
D R O G A Co to je když se řekne DROGA RNDr. Jiří Sajvera duben
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
DĚLENÍ DROG.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9_05.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Drogy Výchova ke zdraví.
Patologické jevy v životě mladých
Drogy a 19. století V 19.století se brali různé drogy jako např. hašiš či bang jak se říkalo marihuaně a indickému konopí. O těch však moc zpráv nemáme.
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Technika (z řeckého techné – řemeslo, umění) je základní označení pro složku lidské kultury, která zaručuje schopnost nebo dovednost v kterémkoli oboru.
..a co jste o nich nevěděli
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Označení DUM Fi- DUM Autor
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická.
O ZAKLADATELÍCH AMERICKÉ SOCIOLOGIE Lester F.WARD ( ) patřil k nejstarší generaci zakladatelů americké sociologie. Jeho dílo bylo polemikou s názory.
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
NÁVYKOVÉ LÁTKY A ZDRAVÍ
Škodlivé látky.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vytvořily: Sabina Kobosilová Iva Gillová Michala Schmeidlerová
Legislativa X návykové látky
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Historie a současnost drogové situace v České republice Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Rizika ohrožující zdraví
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Drogy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Alkoholem a tabákem vše začíná
Sociálně psychologické aspekty kulturní historie lidstva
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Známé osobnosti v. závislost
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Historie návykových látek Martina Štorová Markéta Krejčí

Co je návyková látka? Pojem zahrnující veškeré látky (zejména omamné a psychotropní), které jsou schopné nepříznivě ovlivnit psychiku člověka, jeho sociální chování, ovládací nebo rozpoznávací schopnosti Návykové látky působí na prožívání reality především žádoucím ovlivněním nálady, ale i změnami vnímání, myšlení, vědomí.

Historie návykových látek V historii lidské civilizace jen stěží nalezneme kulturu, která by nevyužívala některou drogu. Droga měla svoji jasně vymezenou úlohu a vědělo se také, jak regulovat její nadměrné užívání. Naši dávní předkové přistupovali k opojným vlastnostem drog většinou s úctou a respektem, jako k božským silám.

Historie návykových látek Varování před drogami nejdeme už v papyrech starého Egypta Z historie víme, že mnohé populace a civilizace byly významně oslabeny alkoholem či jinou drogou (např. alkohol posloužil i americkým dobyvatelům, domorodce tak oslabily a lehce si je podmanili)

Historie návykových látek vlastnosti makové šťávy (opia) byly známy již v neolitu (8 - 5 tis. let př.n.l.) tisíciletí starou historii má také kokový keř (kokain) a pryskyřice z konopí (hašiš) nejdříve se drogy používaly k léčení a k rituálům, poté jako opojné prostředky (konopí a opium patřily k nejstarším lékům) od 19. století ale začalo masové rozšiřování drog do Evropy a Severní Ameriky (a začaly problémy - závislosti...)

Historie návykových látek Se vzrůstajícím obchodem a objevováním „světa" se začaly objevovat i slasti přivezených drog. Např. jihoameričtí Indiáni žvýkali koku, aby přežili určitá období svého života, opium bylo součástí meditaci čínských filozofu a učenců, halucinogeny hrály významnou úlohu v rituálních obřadech většiny kultur).

19. století V 19. století znal civilizovaný svět téměř všechny typy dnešních drog. Jejich zneužívaní se však stalo záležitostí velmi úzkého okruhu dobře ekonomicky situovaných lidi. V tomto období se jiné drogy kromě alkoholu a tabáku nestaly masovější záležitostí, ačkoli byly ve většině případech volně dostupné

v 19. století vědci izolovali alkaloidy ze známých přírodních látek: morfin (1805) kofein (1820) nikotin (1828) atropin (1833) kokain (1859) efedrin (1887)

již v 19. stol. byla komerčně vyráběna narkotika: morfin - od r. 1828 kokain - od r. 1862 heroin - od r. 1898

z lékáren, drogerií a barvíren 1. pol. 19. stol. se ve 2. pol. 20. stol. vyvinul velký farmaceutický průmysl kolem roku 1855 bralo dle odhadu: opium 400 mil. lidí konopí 200 - 300 mil. lidí koku 10 mil. lidí

20. století Šedesátá léta znamenají v drogové oblasti bezesporu revoluci. Během těchto let se uskutečnil pokus volně včlenit dosud málo známé drogy do života moderní přetechnizované společnosti. Pomoci nich mělo lidstvo dospět k jakémusi vyššímu vývojovému stupni myšlení i jednání. Drogy se staly masovou záležitostí se vším negativním, co k nim neoddělitelně patří.

Drogy se staly masovou záležitostí se vším negativním, co k nim neoddělitelně patří. Zoufalý pokus o řešení krizové situace vedl koncem sedmdesátých let v USA k vyhlášení tzv. drogové války (spousty proinvestovaných peněz, ale rozhodne ne společnost bez drog)

legální spotřeba drog skončila s mezinárodním jednáním o narkotikách na tzv. opiových konferencích v Šanghaji (1909), Haagu (1912) a Ženevě (1925) a díky drogovým zákonům od poč. 20. stol. začaly dodávat drogy do světa zločinné organizace (např. Cosa Nostra – USA) další mezinárodní dohody o odstranění drog - v letech 1971 a 1988

Historie užívání drog v ČR V 19. století se více rozšířilo kouření tabáku a požívání alkoholu. V době první republiky se stalo módní záležitostí kouření kokainu, ale pouze ve vybrané společnosti. Socialistické Československo bylo relativně odříznuté od světového obchodu s drogami. Plnilo pouze roli tranzitní země. Československá koruna nebyla pro drogovou mafii zajímavou měnou.

Problémy s alkoholem, které tady řada lidi měla, se dlouhou dobu uměle skrývaly. Po domácku vyráběný pervitin a braun byl záležitostí poměrně malé skupiny lidi. Teprve v druhé polovině 80. let se více začala pěstovat a kouřit marihuana. Po listopadu 1989 se situace dramaticky změnila.

Situace v ČR nyní V současné době jsou drogy všeho druhu k dostání všude (zejména ve větších městech - v klubech, školách, na ulici). Užívá je stále více lidi. Nejohroženější skupinou se stala 15 - 25 letá mládež.

Použité zdroje http://www.rect.muni.cz/drogy/POKUS/casti/history.htm http://antidrog.webzdarma.cz/historie.htm http://www.monar.cz/index.php?a=cat.26 http://flamilka.blog.cz/0708/drogy-referat

Děkujeme za pozornost