7. podlahy I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_36_02 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

dřevěné STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství,
Název operačního programu:
NAVRHOVÁNÍ A POSOUZENÍ VOZOVEK
Název operačního programu:
VOZOVKA A JEJÍ FUNKCE Základní pojmy Kluzná vrstva Obrusná vrstva KRYT
Název operačního programu:
Přehled stavebních materiálů
Podlahy Normativní základna Skladby vrstev Ing. Vladimír Veselý
Materiály pro podlahy Sortiment ČMB
Význam stavebních materiálů Hlavní charakteristikou stavebnictví je, že se na stavbě zpracovává velké množství velmi těžkých materiálů v přírodní.
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Velkoplošné aglomerované materiály.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Jak specifikovat beton a další produkty
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Otvory v nosných stěnách
STAVEBNICTVÍ Dřevěné konstrukce a stavby Obklady STA3
Mechanické vlastnosti dřeva
Podlahy a podlahové konstrukce.
VY_32_INOVACE_36_01 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
S T R O P Y Z K E R A M I C K Ý C H P R E F A B R I K Á T Ů
COMPARATIVES, SUPERLATIVES, TIME EXPRESSIONS Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Lanové převody Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
TDI – anhydritové potěry
Úprava dílců fóliemi Používají se nejčastěji fólie PVC, řidčeji polyesterové (PE) a další. PVC fólie se vyrábějí v různých stupních tvrdostí a tloušťkách.
Převody čelními ozubenými koly s přímým a šikmým ozubením
Mechanické převodovky s proměnným převodovým poměrem
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
zásady navrhování dopravních – železničních staveb
Pozemní stavitelství II
10. OTVOROVÉ VÝPLNĚ II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
10. JEDNOPLÁŠŤOVÉ A DVOUPLÁŠŤOVÉ PLOCHÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE – STAVEBNĚ FYZIKÁLNÍ PROBLEMATIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
8. podlahy II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Pozemní stavitelství II
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
5. PŘÍČKY I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
Vytápění Materiály potrubí ve vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy dlažeb.
PLASTY. PVC – polyvinylchlorid odolný proti vodě, nevede el. proud ● Desky.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy dřevěných podlah.
STROPNÍ PODHLEDY – VARIANTY A JEJICH OCEŇOVÁNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 28 Anotace.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
KOMÍNY Procesy vnitřní a dokončovací Ing. Miloslava Popenková, CSc.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 Anotace.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad druhů mazanin, jejich úpravy, lité podlahy.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy povlakových podlah.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Dilatace obkladu Ing. Miloslava Popenková, CSc. Úvod Princip návrhu dilatace obkladu musí vycházet z definic jednotlivých deformací ve stavebních konstrukcí,
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (rozdělení.
Petr Moravec Jarmila Uhrová
Význam stavebních materiálů Hlavní charakteristikou stavebnictví je, že se na stavbě zpracovává velké množství velmi těžkých materiálů v přírodní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
podlahy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_ZP_16 Ing. Josef Kůra
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
VRSTVY PODLAH nášlapné vrstvy podlah:
Konstrukce a výroba dřevostaveb
Izolace na stavbě RADON.
Transkript prezentace:

7. podlahy I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/29.0019. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7. 1 Vlastnosti podlah Podlahy jako konstrukce uložené buď na vrchní ploše upravené zeminy nebo na podkladní vrstvě, popř. na stropní konstrukci musí mít kvalitní pochůzný povrch a se svými technickými vlastnostmi musí vyhovovat požadavkům provozu. Vlastnosti lze rozdělit do následujících skupin: I. Mechanické: a) odolnost proti opotřebení (obrusnost): vliv na trvanlivost podlahy a její hygienické a vzhledové vlastnosti b) odolnost proti nárazu: zajišťuje se u podlah, kde je předpoklad nárazu při provozu c) pevnost v tlaku: je rozdílná podle druhu provozu d) pevnost v tahu za ohybu: vyžaduje se u dlažeb a mazanin více namáhaných e) odolnost proti soustředěnému zatížení: uplatňuje se v provozech se značně rozdílným lokálním namáháním

f) odolnost vůči dynamickému namáhání: je reakcí na otřesy, opakovaná namáhání a statické účinky proměnné s časem g) skluznost: bezpečnost chůze závislá na tvrdosti a měkkosti použitého materiálu, je-li povrch suchý, mokrý či zvlhlý a ovšem také na druhu podrážky, kola vozíku apod. h) pružnost: je dána hodnotou přetvoření v oblasti pružné deformace i) odolnost proti vysokým teplotám: požadavek se vyskytuje v hutích, válcovnách atd. Teploty mohou dosahovat 200°C, v ojedinělých případech až 600°C j) odolnost proti mrazu: vyžaduje se u podlah vystaveným stálým či střídavým teplotám pod bodem mrazu k) nejiskřivost: vyžaduje se u skladů hořlavin, výbušnin a podobných provozů l) tvrdost: má důležitý význam při pojezdu kolových vozidel (nutno respektovat v průmyslových provozech)

II. Fyzikální: a) hmotnost: má vliv na konstrukci stropu. Na hmotnosti je závislá zvukoizolační schopnost stropu; b) tepelný odpor: v místnostech s trvalejším pobytem osob se klade na podlahu požadavek daný ČSN 730540-2; c) tepelná jímavost: některé podlahy odnímají značné množství tepla (betonové a teracové mazaniny). Vyvolávají nepříjemný pocit při teplotě ≤ 17°C. Teplota povrchu je závislá na průteplivosti podlahoviny, na jejím specifickém teple, hmotnosti, teplotě vzduchu těsně nad podlahou a není-li vzduch ve výši nohou v pohybu. Podmínky dobré pohody lze zlepšit kobercovými povlaky a zamezením průvanu nebo teplým obutím; d) nasákavost: d1) podlahy nasákavé………...přes 12 % d2) podlahy málo nasákavé …3 až 12 % d3) podlahy nenasákavé ……..do 3 % ………….

7. 2 dělení podlah 1) Podle materiálu rozeznáváme: A) Dřevěné: vyráběné ze dřeva nebo dřevní hmoty – prkenné, – fošnové, – vlysové, – parketové, – mozaikové, – třískové, – dřevovláknité, – korkové, – plovoucí: a) laminátové b) dřevěné vícevrstvé (třívrstvé)

B) Dlažby: 1) podle umístění: a) vnitřní, b) vnější 2) podle materiálu: – dřevěné (ze špalíků), – z cihel, – keramické, – betonové – teracové, – xylolitové, – anhydritové, – pryžové, – z přírodních kamenů, – mozaikové, – z kovových desek

C) Mazaniny, potěry a stěrky: jsou celistvé podlahy beze spár prováděné pěchováním, válcováním, litím nebo stíráním přímo na místě. Mohou být: – betonové, – teracové, – plastbetonové, – cementové, – asfaltové, – xylolitové, – anhydritové, – hliněné – zřídka se používá, – sádrové – zřídka se používá

D) Podlahové povlaky: jsou podlahoviny malé tloušťky, které se kladou jako ochranné krytí podlah. Podle druhu použitých hmot a technologie kladení jsou to: – linolea: a) korková, b) papírová, c) přírodní (lněný olej, přírodní pryskyřice, juta, korek) – např. Marmoleum, – povlaky z pryže a PVC, – stěrky na bázi plastů – běžně PVAc, polyester, epoxid, – kobercové povlaky celoplošné (pokud jsou součástí vybavení objektu), – stříkané polyuretanové povlaky (např. tartan pro sport. účely: stříkaná vrstva na pryžovém podkladu)

2) Dělení podlah podle hmotnosti: – velmi lehké: do 520 kg.m-2, E) Zvláštní podlahy: – skleněné dlaždice pro sklobeton, – roštové povlaky plechové či mřížovinové, – roštové konstrukce ocelové, – umělé travnaté plochy s polypropylenovým nebo polyetylenovým vlasem 2) Dělení podlah podle hmotnosti: – velmi lehké: do 520 kg.m-2, – lehké: do 100 kg.m-2, – normální: do 170 kg.m-2, – těžké: do 250 kg.m-2, – velmi těžké: nad 250 kg.m-2

3) Dělení podlah podle hořlavosti: – hořlavé: nášlapná vrstva po zapálení hoří i po oddálení plamene, – nesnadno hořlavé: nášlapná vrstva působením přímého plamene hoří, ale po oddálení plamene se hoření zastavuje – nehořlavé: nášlapná vrstva nehoří ani se nezapálí působením přímého plamene 4) Dělení podlah podle konstrukčního řešení: – jednovrstvé: jen z nášlapné vrstvy přímo na podklad – vícevrstvé: a) normální: ze 2 nebo více vrstev, b) plovoucí: s vysokým akustickým účinkem 5) Dělení podlah podle tepelných účinků: – tepelně izolační: zajišťují min.90 % hodnoty tepelného odporu daného ČSN, – z hlediska tepelné izolace neúčinné

Dělení podlah podle způsobu provedení

7) Dělení podlah podle provozního zatížení: – lehké provozy: do 15 MPa – normální provozy: do 35 MPa – středně těžké provozy: do 100 MPa – těžké provozy: do 500 MPa – velmi těžké provozy: nad 500 Mpa 8) Podlahy mohou být prováděny na tyto podklady: – stropní nosnou konstrukci, – betonovou nebo jinou vhodnou mazaninu, – podkladní prefabrikáty, – betonovou, cihelnou a podobnou dlažbu, – zpevňující vrstvu štěrku, štětu nebo makadamu, – upravený terén, který se zhutňuje na požadovanou únosnost

7. 3 typizační a konstrukční zásady Podlahy jsou navrženy v tloušťkách 20,50,100 a 150 mm. Z hlediska modulového vztahu k ostatním konstrukcím se uvažují podlahy 20 mm tlusté jako by měly tloušťku nulovou. Podlahy pro bytové a občanské stavby jsou řešeny převážně jako podlahy plovoucí – tj. že jsou od konstrukce stropu i od přiléhajících stěn odděleny zvukově izolačním i vložkami. Bezespará povrchová vrstva může být položena na podkladním betonu buď bez separace nebo s oddělující fólií.

Děkuji za pozornost