Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil 9.5. 1950 návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Advertisements

I NSTITUCE EU II VY_32_INOVACE_ 14 Instituce EU II.
EU a Česká republika Instituce EU
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_19.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín EVROPSKÁ UNIE 1 1.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Evropská unie.
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
EU.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
EVROPSKÁ UNIE Politika EU Instituce EU
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Projekt žáků ZŠ Nový Hrádek
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Jaké bude téma dnešní hodiny?
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Členské státy a jejich hlavní města
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Státy Evropské Unie a podnebí jejich hlavních měst
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Ekonomika pivovarského průmyslu
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Instituce Evropské unie
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO Datum ověření ve výuce: Téma: Evropská unie Tématický okruh: Nadnárodní společenství Vzdělávací.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
zpracovaný v rámci projektu
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Evropské hospodářství
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Evropská unie EU

Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Tehdy vzniklé Evropské společenské hospodářství (EHS), Evropské společenství uhlí a oceli (ESOU) a Evropské spol. pro atomovou energii (EURATOM) daly za vznik Evropského společenství, které se dále přejmenovalo na Evropskou unii. Tehdy vzniklé Evropské společenské hospodářství (EHS), Evropské společenství uhlí a oceli (ESOU) a Evropské spol. pro atomovou energii (EURATOM) daly za vznik Evropského společenství, které se dále přejmenovalo na Evropskou unii.

Funkce Úkolem Evropské unie je propojit většinu evropských států po stránce ekonomické, hospodářské a politické. Úkolem Evropské unie je propojit většinu evropských států po stránce ekonomické, hospodářské a politické. Toto byla hlavní myšlenka při jejím založení. Toto byla hlavní myšlenka při jejím založení. Po otřesných zkušenostech z druhé světové války bylo hlavním motivem zabezpečení míru a bezpečnosti na evropském kontinentě – vznik Společnosti národů Po otřesných zkušenostech z druhé světové války bylo hlavním motivem zabezpečení míru a bezpečnosti na evropském kontinentě – vznik Společnosti národů

Dnešní členství

Členské státy Zakládající r : Belgie, Francie, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemí Zakládající r : Belgie, Francie, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemí Rok 1973: + Dánsko, Irsko, Velká Británie Rok 1973: + Dánsko, Irsko, Velká Británie Rok : + Řecko, Portugalsko, Španělsko Rok : + Řecko, Portugalsko, Španělsko Rok 1995: + Finsko, Rakousko, Švédsko Rok 1995: + Finsko, Rakousko, Švédsko Rok 2004: + ČR, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko, Slovinsko Rok 2004: + ČR, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko, Slovinsko Rok 2007: + Bulharsko, Rumunsko Rok 2007: + Bulharsko, Rumunsko

Evropské instituce Základem evropských intitucí je tzv.,,institucionální trojúhelník“. – Rada Evropské unie, Evropská komise a Evropský parlament Základem evropských intitucí je tzv.,,institucionální trojúhelník“. – Rada Evropské unie, Evropská komise a Evropský parlamentRada Evropské unieEvropská komise Evropský parlamentRada Evropské unieEvropská komise Evropský parlament

Evropská komise Sídlo v Bruselu Sídlo v Bruselu Její schopnosti jsou především v oblasti práva a kontroly dodržování přijatých smluv. Její schopnosti jsou především v oblasti práva a kontroly dodržování přijatých smluv. Vypracovává také návrh rozpočtu EU a provádí kontrolu jeho plnění. Vypracovává také návrh rozpočtu EU a provádí kontrolu jeho plnění. Zastupuje EU při mezinárodních jednáních. Zastupuje EU při mezinárodních jednáních. Hraje roli při přijímání nových států do EU. Hraje roli při přijímání nových států do EU. 27 komisařů v čele José Manuel Barroso a za ČR Vladimír Špidla 27 komisařů v čele José Manuel Barroso a za ČR Vladimír Špidla

Evropský parlament Funguje jako kontrolní a poradní orgán EU. Funguje jako kontrolní a poradní orgán EU. Kontroluje činnosti Evropské komise, vytváří práva a zasahuje do evropského rozpočtu. Kontroluje činnosti Evropské komise, vytváří práva a zasahuje do evropského rozpočtu. Přijímá nové členské státy. Přijímá nové členské státy. Má 785 poslanců a sídlo ve Štrasburku a Bruselu. Má 785 poslanců a sídlo ve Štrasburku a Bruselu. Předseda Hans-Gerd Pöttering Předseda Hans-Gerd Pöttering ČR má v parlamentu 24 europoslanců ČR má v parlamentu 24 europoslanců

Evropský parlament Motto:,,Jednota EU je v její rozmanitosti“…každá země má právo na vystupování ve svém mateřském jazyce Motto:,,Jednota EU je v její rozmanitosti“…každá země má právo na vystupování ve svém mateřském jazyce Volba probíhá každých 5 let Volba probíhá každých 5 let

Evropský parlament - foto Budova v BruseluBudova v Štrasburku

Evropská rada Schází se čtyřikrát do roka Schází se čtyřikrát do roka Skládá se z hlav států a předsedy Evropské komise. Skládá se z hlav států a předsedy Evropské komise. Jedná o nejzávažnějších politických a ekonomických otázkách. Jedná o nejzávažnějších politických a ekonomických otázkách. Zasedání se nazývá,,sumit“ Zasedání se nazývá,,sumit“

Další instituce Evropský soudní dvůr. Lucemburk Evropský soudní dvůr. Lucemburk Evropský soudní dvůr Evropský soudní dvůr Účetní dvůr. Lucemburk Účetní dvůr. Lucemburk Účetní dvůr Účetní dvůr Evropská investiční banka. Lucemburk Evropská investiční banka. Lucemburk Evropská investiční banka Evropská investiční banka Evropský investiční fond. Lucemburk Evropský investiční fond. Lucemburk Evropský investiční fond Evropský investiční fond Evropská centrální banka. Frankfurt nad Mohanem Evropská centrální banka. Frankfurt nad Mohanem Evropská centrální banka Evropská centrální banka

Evropská centrální banka Evropský soudní dvůr v Lucemburku

Politika EU Oblasti politické činnosti se dělí do tzv. tří pilířů Oblasti politické činnosti se dělí do tzv. tří pilířů I. Evropské společenství I. Evropské společenstvíEvropské společenstvíEvropské společenství II. Společná zahraniční a bezpečnostní politika II. Společná zahraniční a bezpečnostní politikaSpolečná zahraniční a bezpečnostní politikaSpolečná zahraniční a bezpečnostní politika III. Policejní a justiční spolupráce III. Policejní a justiční spoluprácePolicejní a justiční spoluprácePolicejní a justiční spolupráce

Evropská měnová unie (EMU) 15 států EU jsou členy tzv. eurozóny, což znamená, že mají stejné platidlo – EURO 15 států EU jsou členy tzv. eurozóny, což znamená, že mají stejné platidlo – EURO Symbol Eura

Eurobankovky

Euromince

Shrnutí Počet států: 27 Počet států: 27 Rozloha: km 2 Rozloha: km 2 Počet obyvatel: 496 miliónů Počet obyvatel: 496 miliónů Hlavní sídlo: Brusel Hlavní sídlo: Brusel Dělení institucí: Evropská komise, parlament a rada Dělení institucí: Evropská komise, parlament a rada Měna: Euro Měna: Euro

Vypracoval Radek Šíp Radek Šíp ZŠ Komenského 273 ZŠ Komenského 273 IX.A IX.A Chodov Chodov Čerpal jsem: internet (wikipedie a Europa.eu) Čerpal jsem: internet (wikipedie a Europa.eu)