Architektura první poloviny 20. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

Poslední universální styl
Brněnský funkcionalismus praktická část bakalářské práce
Významný směr v architektuře Evropy a USA z první poloviny 20. století Charakteristické pro tento směr je použití plochých střech, absence ozdob, převaha.
Funkcionalismus I. polovina 20. století.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
5. Nástin historického vývoje RD
Secese přelom 19. a 20. století.
Umělecké směry 20. století
Secesní architektura v ostatních zemích Evropy a Ameriky
3. Moderna – inspirace pro bydlení dneška
3. Moderna – inspirace pro bydlení dneška přelom století – počátek hledání „nové architektury Boj staré legitimní architektury s modernou P.Behrens –studium.
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
FUNKCIONALISMUS Jana Bobčíková.
SVĚTOVÁ ARCHITEKTURA 20. STOLETÍ 2
SVĚTOVÁ ARCHITEKTURA 20. STOLETÍ 1
Architektonické skvosty rodinného bydlení v České republice
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ARCHITEKTURA PRVNÍ REPUBLIKY aneb MEZINÁRODNÍ SLOH JE NÁM VLASTNÍ
František Lydie GAHURA a Vladimír KARFÍK Architektura Zlína
Funkcionalistický Zlín – architekti
Architektura tužkou a ve 3D
Funkcionalismus v Liberci
Design tužkou a ve 3D Design ve 20. století Hana Děcká
COMPARATIVES, SUPERLATIVES, TIME EXPRESSIONS Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Funkcionalismus v architektuře
RENESANCE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Hodnototvorný řetězec a logistické procesy Kapitola 9: Technologické a logistické funkce článků procesních řetězců , Model článku řetězce – vstupy a.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Logistika průmyslového podniku Oblasti, vazby a rozhraní
ZÁKLADNÍ DISPOZIČNÍ PRINCIPY NAVRHOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Mechanické převodovky s proměnným převodovým poměrem
zásady navrhování dopravních – železničních staveb
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
STAVBY PRO KULTURU, OSVĚTU A DUCHOVNÍ SLUŽBY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
Revision of tenses, Pronouns,Numerals, Prepositions
STAVBy pro obchod a služby
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Naklady a jejich členění
ÚČETNICTVÍ 1 3. KAPITOLA: ZDROJE KRYTÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 8. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
AUDIT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
TEST DOBRÉ SHODY A TEST NEZÁVISLOSTI Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Od 80. let 19. století.  Dějepis- Kultura v dějinách  Šablona : III/2  Pořadové číslo: 1.7  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Moderní a současná architektura Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_15 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-12
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-17
Funkcionalismus VY_32_INOVACE_46_938
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Transkript prezentace:

Architektura první poloviny 20. století Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07/2.2.00/29.0019. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

architektura 1. pol. 20. stol. na počátku 20. století ještě v některých významných realizacích doznívá historismus (Sacre Coeur v Paříži) v řadě evropských zemí sílí tendence k odklonu od opakování neslohových forem a k úplně novému výtvarnému a architektonickému výrazu tento trend je v rakouských zemích včetně Čech nazýván SECESÍ (v Německu Jugendstil, ve Francii Art Noveau)

architektura 1. pol. 20. stol. jeho praktické uplatnění v architektuře se zpravidla omezilo na pokrytí průčelí novou ornamentikou, aniž vyžadovalo změnu konstrukčních principů k výjimkám z tohoto pravidla patří např.: Palais Stoclet v Bruselu (Josef Hofmann) výjimečné dílo Antonio Gaudího (chrám Sagrada Familia v Barceloně) pavilon Secese ve Vídni (J.M.Olbrich) Paříž - vstupy do metra (H.Guimard)

architektura 1. pol. 20. stol. z českých realizací patří k nejvýznamnějším Obecní dům v Praze (Ant. Balšánek, Osvald Polívka) zcela charakteristickou tvorbu ovlivněnou karpatskou lidovou architekturou přinesl Dušan Jurkovič (Vila v Bubenči)

architektura 1. pol. 20. stol. podobně osobitá byla tvorba Josipa Plečnika vnášející do českého prostředí inspirace ze středomořských kultur kostel Srdce Páně na Nám. Jiřího z Poděbrad v Praze

architektura 1. pol. 20. stol. ekonomicky prosperující a ideově dynamické prostředí první československé republiky přineslo širokou škálu námětů na nová řešení v architektuře kromě reakcí na různé směry ze zahraničí vznikal i výrazný místní projev zejména v kubismu (Josef Gočár - Dům u Černé Matky Boží) městem nejvýrazněji akceptujícím ve svém rozvoji nové architektonické podněty se stal Hradec Králové, nazývaný „salonem republiky“.

architektura 1. pol. 20. stol. rychlý rozvoj stavebních technologií vedl k převratné změně zejména v architektuře severoamerické typickým příkladem je stavba mrakodrapů (Chrysler Building, Empire State Building) a technických staveb (Golden Gate Bridge) specifický moderní projev stavitelství je utvářen tzv. Chicagskou školou architekt Frank Lloyd Wright tvoří netradiční díla usilující o kontextualitu s přírodním prostředím

architektura 1. pol. 20. stol. v evropském prostředí patří k nejčistším projevům podobné stavební kultury technických staveb dílo Petera Behrense - AEG Turbinenfabrik směrem odmítajícím principiálně zdobnost fasád je funkcionalismus - odmítá pokrývání fasád ornamentem a zaměřuje se na konstrukční řešení podřízené funkci stavby k předním ideologům a tvůrcům tohoto směru patřil Adolf Loos (dům na Michalplatz ve Vídni, Mullerova vila v Praze) k nejvýznamnějším dílům patří vila Tugendhat v Brně projektovaná Ludwigem Mies van der Rohe

architektura 1. pol. 20. stol. centrem vzdělávání v architektonických a řemeslných dovednostech moderní architektury se stal Bauhaus v Dessau, ovlivňovaný zejména tvorbou W. Gropia hlavním teoretikem funkcionalismu se stal architekt Jeanneret, který si zvolil přízvisko Le Corbusier - k jeho významným realizacím patří např. vila Savoy u Poisy budova Centrosojuzu v Moskvě

architektura 1. pol. 20. stol. Le Corbusier formuloval principy funkcionalistické architektury: Dům na sloupech Volný půdorys Pásové okno Volné průčelí Zelená střecha

DĚKUJI ZA POZORNOST