Matematické modelování transportu neutronů SNM 1, ZS 09/10 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matematické modelování transportu neutronů Milan Hanuš Konference komise JČMF pro matematiku na VŠTEZ 16. –
Advertisements

Prezentace společnosti B&C Dopravní systémy s.r.o. Společnost se zabývá aplikováním sofistikovaných metod využitelných pro poznávání, řízení a regulaci.
Mechanika s Inventorem
VÝPOČETNÍ PROGRAM AUTOŘI Ing. Ondřej Šikula, Ph.D. Ing. Josef Plášek
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Vyhořelé Palivo - uložiště Zpracovala: Markéta Klvaňová Lucie Hanzelková.
Softwarový systém DYNAST
Koncepce rozvoje a řízení vědy a výzkumu
„Flow Based“ - alokace přenosových kapacit
Lekce 1 Modelování a simulace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Ing. Rudolf Drga, Ph.D. Zlín 2014 Měření směrových charakteristik detektorů narušení Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta aplikované informatiky Ústav.
Nelineární projevy mechanických konstrukcí Petr Frantík Ú STAV STAVEBNÍ MECHANIKY F AKULTA STAVEBNÍ V YSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V B RNĚ školitelé: Zbyněk Keršner.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Tepelné vlastnosti dřeva
FEM model pohybu vlhkostního pole ve dřevě - rychlost navlhání dřeva
Ing. Lukáš OTTE kancelář: A909 telefon: 3840
TYPY MODELŮ FYZIKÁLNÍ MATEMATICKÉ ANALYTICKÉ NUMERICKÉ.
Manažerské přístupy k informačnímu systému města
Fuzzy logika.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Kritický stav jaderného reaktoru
Radioaktivita.
Petriho sítě.
Dokumentace informačního systému
22. JADERNÁ FYZIKA.
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Fy – kvarta Yveta Ančincová
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
Typy jaderných reakcí.
Vedení tepla Viktor Sláma SI – I 23. Zadání Vhodné uložení vyhořelého jaderného paliva je úkol pro současnou generaci. Zaměřme se na jednu nepatrnou část.
3.3. Koeficient násobení v nekonečné soustavě
RF 8.5. Fyzikální problémy systémů ADTT Teoretické i experimentální studium problematiky aplikace vnějšího zdroje neutronů pro řízení podkritického systému.
MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ V MEZNÍ VRSTVĚ ATMOSFÉRY
Projektové plánování.
HUMUSOFT s.r.o. 1 FEMLAB 2.3 Konference MATLAB 2002, 7. listopadu 2002 Karel Bittner, HUMUSFOT s.r.o.
Monte Carlo N-Particle Code System
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
Studium tříštivých reakcí, produkce a transportu neutronů v terčích vhodných pro produkci neutronů k transmutacím Filip Křížek Vedoucí diplomové práce:
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
Neseďte u toho komplu tolik !
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Optimalizace účinnosti elektrického pohonu s AM pomocí fuzzy logiky
4.2. Aplikace elementární difúzní teorie
11/2003Přednáška č. 41 Regulace výpočtu modelu Předmět: Modelování v řízení MR 11 (Počítačová podpora) Obor C, Modul M8 ZS, 2003, K126 EKO Předn./Cvič.:
7.3. Dvojskupinová metoda výpočtu reaktoru s reflektorem
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Matematické modelování toku neutronů v jaderném reaktoru SNM 2, LS 2009 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel, Aleš Matas.
Simulace provozu JE s bloky VVER 1000 a ABWR
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice Ján Milčák
Research centre Advanced remedial technologies and processes Modelování fyzikálních jevů v souvislosti s hlubinnými úložišti.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Identifikace modelu Tvorba matematického modelu Kateřina Růžičková.
Jaderná ELEKTRÁRNA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Dokončení vývoje a ověření SW Flow123d v rámci projektu DECOVALEX 2015
Jiří Kroužek V. Durďák, J. Hendrych, P. Špaček
Simulace řízení jaderné elektrárny typu ABWR
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Matematické modelování toku neutronů v reaktorech VVER
Transkript prezentace:

Matematické modelování transportu neutronů SNM 1, ZS 09/10 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel

Fúzní reaktory výpočet stínění před neutronovým zářením

Lékařská zařízení bórová záchytová terapie příprava radiofarmak, plánování jejich dávkování

Jaderné elektrárny

Jaderný reaktor

Reaktorová analýza komplexní úloha spojující modely –neutronové –termohydraulické –strukturální činnost reaktoru určena neutronovým tokem –skalární pole: rozložení neutronů v aktivní zóně (AZ) neutronový tok je dán konfigurací AZ, ta se ale vlivem vyhořívání paliva mění návrh zóny musí zaručit splnění všech technických, ekonomických i bezpečnostních omezení po celou dobu provozu reaktoru velké množství návrhů => výběr nejlepšího vyžaduje rychlý a přesný výpočet toku neutronů

Matematický model AZ jako sprej z voňavky, i neutrony se v aktivní zóně pohybují od míst s vysokou koncentrací do míst s nízkou – princip difúze difúze neutronů aktivní zónou vytváří neutronový proud co se ale děje na okraji aktivní zóny? existuje vůbec řešení těchto rovnic? pokud ano, jak jej efektivně určit? ( Fickův zákon )

1D model AZ v ustáleném stavu okrajové podmínky: –část neutronů unikne z AZ (a zaniká v její obálce), zbytek se odráží zpět –vyjádřeno koeficientem odrazivosti úloha na vlastní čísla: –dominantní vlastní číslo : (... kritické číslo reaktoru) => rovnice mají řešení: stabilní neutronový tok udržovaný řetězovou reakcí –jiné hodnoty => řešení buď nereálné nebo popisující nestabilní řetězovou reakci úloha se zadanými neutronovými zdroji: –urychlovačem řízené transmutační systémy na přepracování vyhořelého paliva –standardní okrajová úloha s nehomogenní pravou stranou

Numerické řešení ve 3D metoda konečných objemů

Příklad modelové rozložení materiálu v AZ řídící tyče (pohlcující neutrony) zasunuté do horní poloviny zóny

Numerické řešení Detailní rozložení neutronového toku v jedné šestině řezu aktivní zónou v její dolní polovině vytažená řídící tyč

Numerické řešení rozložení průměrného neutronového toku ve vybraných řezech aktivní zóny po dokončení výpočtu řídící tyče u středu zóny jen v horní polovině

Aktuální úkoly Efektivní realizace výpočtového kódu –programování v moderních prostředcích MATLAB, Mathematica, C++ (STL) –paralelní výpočty na superpočítačích (METACentrum) Verifikace a validace –ověření napsaných programů na mezinárodně schválených testovacích úlohách (OECD / Nuclear Energy Agency) –ověření na reálných datech (JETE, VR-1) Spojení matematiky s reaktorovou fyzikou –Jak správně popsat okraje aktivní zóny? –Jak se vypořádat s komplikovanou geometrií AZ? metoda konečných prvků metoda konečných objemů na nestrukturované síti nodální metody –Dynamické (nestacionární) úlohy

Pohled do budoucnosti Reaktory nových generací –velké množství nových materiálů se zcela rozdílnými vlastnostmi –reaktory s palivem volně rozptýleným v aktivní zóně Matematické metody použitelné i mimo oblast klasických jaderných reaktorů –urychlovačem řízené systémy pro transmutaci –stínění fúzních zařízení –modelování šíření radiace lidskou tkání... a pro pochopení mnoha dalších aplikací neutronových polí bude potřeba vyvinout sofistikované matematické metody