Halogenidy a jejich chemické vlastnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1
Advertisements

Přehled citací a odkazů:
HALOGENIDY F-I Cl-I Br-I I-I jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Halogenidy.
Chemická vazba v látkách II
17 skupina.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
HALOGENY.
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Názvosloví halogenidů
Uhličitan vápenatý.
Amoniak.
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
Dvouprvkové sloučeniny
Chemické názvosloví halogenidy.
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN I
HALOGENIDY.
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
H A L O G E N Y.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Mgr. Blanka Nezdařilová
Halogeny Jsou prvky 7.A skupiny – mají 7 valenčních elektronů a podobné vlastnosti Tvoří dvouatomové molekuly F2, Cl2, Br2, I2 Ve sloučeninách tvoří halogenidové.
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
Jak se tvoří názvy halogenidů
Halogeny a halogenidy.
HALOGENIDY NÁZVOSLOVÍ VÝZNAMNÉ HALOGENIDY Obr.1 Obr.2.
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Hydroxidy a jejich chemické vlastnosti
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 03 Typy chemické vazby TEMA:
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
 Chemicky se halogenidy odvozují jakožto soli tzv. halogenovodíkových kyselin (HF - kyseliny fluorovodíkové, HCl - kyseliny chlorovodíkové, HBr - kyseliny.
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
HALOGENY FLUOR, CHLOR, BROM, JOD.
 Sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem, nejčastěji kovem (nebo polokovem).  Atom síry má v sulfidech vždy oxidační číslo  -II MS.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Halogenidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová NaCl CaF 2.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
CHEMICKÉ SLOUČENINY Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Halogeny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Síra.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Soli a jejich chemické vlastnosti
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Halogenidy.
Název vzdělávacího materiálu Soli bezkyslíkatých kyselin
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Vznik chemické vazby.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
17 skupina.
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogenidy Co jsou halogenidy Koncovky
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
Transkript prezentace:

Halogenidy a jejich chemické vlastnosti

Charakteristické vlastnosti halogenidů Uveďte definici HALOGENIDŮ: Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu s jiným prvkem (který má menší elektronegativitu). Halogenidy jsou rovněž označovány jako soli halogenovodíkových kyselin. Vyjmenujte, které prvky představují halogeny: Jsou to prvky VII. A skupiny: fluor, chlor, brom, jod a astat ? Jaké oxidační číslo má v halogenidech vždy atom halogenu? Atom halogenu má v halogenidech vždy oxidační číslo  -I

? Na které skupiny dělíme halogenidy ? 1. IONTOVÉ HALOGENIDY 2. KOVALENTNÍ HALOGENIDY 3. MOLEKULOVÉ HALOGENIDY Charakterizujte 1. skupinu halogenidů a uveďte příklady těchto halogenidů: Iontové halogenidy jsou sloučeniny halogenů s typickými kovy. V krystalové struktuře iontových halogenidů je atom halogenu vázán s atomem kovu iontovou vazbou. Typickými zástupci iontových halogenidů jsou např.: NaCl – chlorid sodný, KBr – bromid draselný, MgCl2 – chlorid hořečnatý.

Halit (Chlorid sodný - NaCl) Obr. 1: Sůl kamenná je minerál, nachází se v přírodě, např. obsažen v mořské vodě. Je to esenciální sloučenina, tzn. nezbytná pro život a musíme ji přijímat v potravě.

Charakterizujte 2. skupinu halogenidů a uveďte příklad takového halogenidu: Kovalentní halogenidy jsou sloučeniny halogenů s kovy ze střední části periodické soustavy prvků. V kovalentních halogenidech je atom halogenu s atomem kovu vázán kovalentní vazbou. Jako zástupce lze uvést např.: CuCl2 – chlorid měďnatý, v laboratoři se připravuje přímým slučováním z prvků za vysoké teploty, podle rovnice: Cu + Cl2 +  CuCl2

Chlorid měďnatý – CuCl2 Obr. 2: Chlorid měďnatý se používá při výrobě umělých hmot (plastů), ale také jako složka pyrotechnických směsí, kdy při hoření způsobuje zelenomodré zbarvení plamene.

Charakterizujte 3. skupinu halogenidů a uveďte příklad takového halogenidu: Molekulové halogenidy jsou sloučeniny halogenů s nekovy, polokovy a některými kovy, jejichž atomy mají vysoké oxidační číslo. Molekulové halogenidy vytvářejí molekuly, ve kterých je atom halogenu s atomem kovu vázán kovalentní vazbou, podobně jako je tomu u předchozí skupiny. Významným zástupcem molekulových halogenidů je např.: UF6 – fluorid uranový, který se v laboratoři připravuje složitým postupem, reakcí kyseliny fluorovodíkové s oxidem uraničitým.

Fluorid uranový – UF6 Obr. 3: Fluorid uranový tvoří bílé krystalky a patři k nejjedovatějším anorganickým sloučeninám. Používá se na výrobu paliva pro atomové elektrárny a náplně atomových bomb.

Citace: Halogenidy. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Creative Commons. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-12-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Halogenidy Obr. 1: DULYAN, Aram. Halite crystal.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Creative Commons. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-12-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Halite_crystal.jpg

Obr. 2: Copper(II) chloride. jpg Obr. 2: Copper(II) chloride.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Creative Commons. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-12-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Copper(II)_chloride.jpg Obr. 3: UF6.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Creative Commons. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-12-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:UF6.jpg