ProgeCAD Základy kreslení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS Malování I. VY_32_INOVACE_57_MS_Malovani_I.
Advertisements

MALUJEME ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ
Počítačová grafika Nám umožňuje:
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Informační a komunikační technologie 5. – 7. ročník
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Zoner Callisto 4 II. Pracovní prostředí editoru Úpravy objektů Křivky Text Vkládání obrázku Barevná výplň VY_32_INOVACE_60_Zoner_Callisto4_II.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Ukázková data grafická jsou majetkem IMIP. Popisná data jsou fiktivní.
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
COREL DRAW SEZNÁMENÍ Úvod, seznámení se se systémem Pracovní plocha
Grafika Rastrová X Vektorová.
Kovoprog – geometrické prvky, modifikace a kontury frézování
Modelování v AUTOCADU Křivky v prostoru, modelování z těles a povrchů,
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
COREL DRAW - 2 PRÁCE S OBJEKTY
Vysvětlení panelu nástrojů v „Malování“
Rovinné útvary.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola Chrastava, náměstí 1. máje 228, okres Liberec.
Grafika 5 CorelDraw – plošné objekty VY_32_INOVACE_7B5.
Základy práce s programem
Malování.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Šrafování a odkazy Modul 6.
AutoCAD Modul 3.
ProgeCAD Modifikace prvků.
Bloky – tvorba a vkládání ProgeCAD. Opakování Př. Nakreslete součást dle zadání (využijte hladin – obrys, osa, kóty): 1. Okótujte součást lineární kótou,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4. Základní škola, Vlašim, Březinská 1702 PROGRAM MALOVÁNÍ Seznámení.
Adobe Flash CS5.5 – seznámení s programem Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
LabVIEW Konstrukce programu
ProgeCAD Hladiny a kóty.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zoner Callisto V této prezentaci najdete různé návody a rady jak pracovat s programem Zoner Calisto.
ProgeCAD Základy kreslení.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
progeCAD – základy práce s CAD
CAD Úvod, 2D a 3D CAD.
CorelDRAW – práce s textem (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Počítačová grafika Zoner Callisto geometrické tvary I. část Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 AnotaceVýuka.
Téma:Úvodní cviky s tužkou a perem – lineární kresba Vypracoval: Mgr. Jan Ruml.
KÓTOVÁNÍ určení rozměrů nebo polohy předmětu
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
CorelDRAW – vlastnosti objektů
Úvod do aplikace Autodesk AutoCAD
Základy práce s programem
Zoner Callisto – křivky
ProgeCAD Základy kreslení.
Zoner Callisto křivky, nástroje alternativního panelu
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
CorelDRAW – tvarování křivek
6. cvičení 25. března 2015.
Počítačová grafika Zoner Callisto geometrické tvary I. část
Základy práce s programem
AutoCad 2012 Základy kreslení Kruhový oblouk
AutoCad 2012 Základy kreslení Polygon
ProgeCAD Hladiny a kóty.
Tato prezentace byla vytvořena
Bloky – tvorba a vkládání
ProgeCAD Modifikace prvků.
ProgeCAD Modifikace prvků.
Transkript prezentace:

ProgeCAD Základy kreslení

Kreslení – konstrukční čára, polyčára Konstrukční čára Je pomocná přímka pro kreslení a konstruování (určuje se uhlem a bodem nebo dvěma body). Polyčára Kombinuje kreslení úseček a oblouků, všechny čáry tvoří jeden prvek. Mezi úsečkou a obloukem se přepíná pomocí příkazové řádky (o/ú).

Mnohoúhelník, spline Mnohoúhelník Při kreslení mnohoúhelníku se určujete počet stran, středový a vrcholový bod (lze kreslit i rovnostranný trojúhelník). Revizní bublina Bublina slouží např. k zvýraznění změn. Spline U spline křivky se postupně určují řídící body. Pro ukončení a vykreslení křivky se stiskne opakovaně pravé tlačítko myši. Pro vytvoření uzavřené spline křivky slouží příkaz Zavřít (Z). Spline se používá např. jako přerušení obrazu.

Elipsa Elipsa Je třeba definovat dva konce první osy elipsy (orientaci) a konec druhé osy elipsy (zploštění). Eliptický oblouk Obdoba kreslení elipsy, ale navíc se určuje počáteční a koncový bod oblouku.

Šrafování, oblast, rozlož Šrafy Pro šrafování lze použít příkaz v panelu kreslit nebo v menu kresli vybrat položku šrafy… - následně zadat plochu nebo vybrat entity a potvrdit. Vlastnosti vzoru - např. měřítko. Vzor - typ šrafu. Oblast Slouží ke spojení vzájemně se dotýkajících čar v jeden prvek. vybrat prvky které tvoří entitu. Rozložení entity pomocí modifikace – rozložit nebo ikona rozlož.

Text Jednořádkový text V menu kresli-text Zadává se bod vložení, velikost textu, směr textu a samotný text. Poklikáním na text se otevře editace textu. Další možnosti nastavení ve stylech textu. Víceřádkový text (multitext) Slouží pro psaní delších textů (umožňuje nastavit různou barvu, velikost a druh písma). Pro vyvolání funkce lze použít ikonu nebo panel kresli-text.

Panel modifikovat Panel Modifikovat - obsahuje smazat, kopie, zrcadlení, ekvidistanta, pole, posunout, natočit, měřítko, natáhnout, oříznout, prodluž, přerušit v bodě, přeruš, spojit, zkoseni, zaobleni a rozložit. Smazat Smaže vybrané prvky (nebo na klávesnici Delete). Kopie Zkopíruje vybrané prvky (ctrl+C a ctrl+V).

Zrcadlení a ekvidistanta Zrcadlení Vytvoří zrcadlovou kopii původního prvku podle zadané osy. Je třeba provést výběr prvků pro zrcadlení, určit začatek a konec čáry (osy), podle které se zrcadlí. Ekvidistanta Ekvidistanta vytvoří kopii podle vybrané čary zvětšenou / zmenšenou o určitou vzdálenost. Po spuštění funkce je třeba určit vzdálenost nové čary od čáry původní. Začíná se výběrem kopírovaných prvků (pokud nebyly vybrány před spuštěním funkce) a kliknutím do prostoru se určuje strana, na kterou se ma kopie vytvořit.

Příklady k procvičování Nakreslete libovolnou elipsu. Nakreslete poloviční řez pro trubku Ø 40 mm, délky l = 150 mm s tloušťkou stěny t = 5 mm. Dle zadání nakreslete těleso v řezu (rozměry si zvolte). Libovolně na plochu umístěte jednořádkový a víceřádkový text (dle vlastního výběru).

Závěr Literatura: [1]http://www.solicad.com/download/progecad/manual/progecad-manual-cz.pdf