Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [B_MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Systém bank v ČR.
Jak podpořit exportní výkonnost českých firem – exportní financování
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky
Investiční projekty v energetice za účasti exportního financování
Bankovní operace.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV
DOKUMENTÁRNÍ INKASO.
Rizika mezinárodního obchodu
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Platební / obchodní bilance
Katedra řízení podniku ŘÍZENÍ OBCHODU (N_ROb) Pavla Břečková Fakulta ekonomických studií.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY
Petráčková Jozová Cézová
Zahraniční obchod III. Dodací a platební podmínky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického.
Bankovnictví.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Miloš Krejčí
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU [N_ROb] Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
Katedra řízení podniku MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [B_MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Teritoriální setkání Arménie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
Financování obchodu do Indie Ondřej MICHALOVSKÝ Ministerstvo zahraničních věcí Praha, KORPORÁTNÍ BANKOVNICTVÍ SPECIALIZOVANÉ OBCHODNÍ AKTIVITY.
Základní fakta o ČEB (1/2) Česká exportní banka, a.s. (ČEB, a.s.) je specializovanou bankovní institucí, která tvoří nedílnou součást státní proexportní.
Jak úspěšně obchodovat do SAE a Turecka Jaromír Chabr ředitel divize financování obchodu a exportu Komerční banka, a.s. Hradec Králové
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Opatření EGAP ke zlepšení podmínek pojištění 3 EGAP založen v roce 1992 specializovaná státní úvěrová pojišťovna pojišťování teritoriálních a tržně nepojistitelných.
Teritoriální setkání Brazílie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
JJ Mois Année Možnosti financování aliančních projektů Konference: Aliance a strategická partnerství Praha – 21. dubna 2006.
Teritoriální setkání Singapur Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
PODPORA ČESKÉHO EXPORTU – INDONÉSIE Monika Vilhelmová ředitelka Trade & Export finance Srpen 2016.
1 | FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU Peru a Ekvádor Michal Nejedlý vedoucí oddělení Trade Finance Září 2016.
1 | Financování exportu do Běloruska Monika Vilhelmová ředitelka oddělení Trade & Export Finance září 2016.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Kód vzdělávacího materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Rating hl.m.Prahy aktualizace – únor 2010
Řízení vztahu podniku k věřitelům
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Katedra řízení podniku
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Vládní program na podporu exportu
Transkript prezentace:

Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [B_MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D.

2.2. MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY KS = 3 řízené konzultace (LS 2009)  Význam a struktura mezinárodního obchodu [MO]  Mezinárodní obchodní vazby  Exportní strategie a zahraniční politika ČR  Dodací a platební podmínky v MO  Nástroje obchodní politiky  Globální prostředí v MO  Mezinárodní obchod v podnikovém prostředí, internacionalizace firmy MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D. /

3.3. Obsah řízené konzultace  Nástroje na podporu vývozu  Mnohostranné smluvní nástroje obchodní politiky  Řízení obch. pohledávek v mezinárodním obch.styku  Platební a dodací podmínky v mezinárodním obchodě  Bonita / rating / metodologie  Posouzení atraktivity a rizik zahr.teritoria (PEST)  Nástroje obchodní politiky státu (autonomní, smluvní)  Regionální kooperační dohody v globálním prostředí MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D. /

4.4. Nástroje na podporu exportu MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D. / EXPORT Množství zboží a služeb, které určitý stát vyrobí a vyveze do zahraničí je-li hodnota vývozu vyšší než hodnota dovozu, rozdíl tvoří PŘÍRŮSTEK HDP IMPORT množství zboží a služeb, které určitý stát doveze ze zahraničí je-li hodnota dovozu vyšší než hodnota vývozu, rozdíl tvoří ÚBYTEK HDP

5.5. Nástroje na podporu exportu MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D. / Vládní vývozní úvěr St. půjčka poskytovaná jednou zemí druhé za podmínky, že zapůjčená suma bude použita k nákupům v zemi, která úvěr poskytla Státní záruka za úvěr zejména při vývozu větších investičních celků Vývozní subvence daňová x celní restituce urychlení amortizace slevy z cen energií úvěry s nižší úrok. sazbou příspěvek na technologický vývoj Devalvace vlastní měny zlevnění vývozu x zdražení dovozu krátkodobě umělé zvýšení konkurenceschopnosti domácích firem

6.6. Formy integračního seskupení MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D. / HOSP a MĚNOVÁ unieSpolečný trhCelní unie Pásmo volného obchodu

7.7. Zajištění POHLEDÁVEK v mezinárodním obchodě KREDIT / SPLATNOST – a platební podmínky - poskytuje obchodník (zkušenost, odhad, zvyklosti v oboru) - institut skonta BONITA zákazníka / obchodní rating ZAJIŠTĚNÍ pohledávek (tj. „obchodních úvěrů“) Pojištění pohledávky Zajištění pohledávky bankou zákazníka - bankovní záruka Směnka Akreditiv (L/C) atd. MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D. /

8.8. PLATEBNÍ PODMÍNKY v mezinárodním obchodě nástroje NEDOKUMENTÁRNÍ  Hotovost  Bankovní úhrada – hladké platby  Barter  Faktoring / Forfaiting  Clearing  Switchové operace MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D. /

9.9. PLATEBNÍ PODMÍNKY v mezinárodním obchodě nástroje DOKUMENTÁRNÍ  dokumentární INKASO - prodávající přikazuje své bance, aby předala dokumenty k zásilce kupujícímu proti zaplacení nebo proti akceptaci směnky, proti výměně dokladů při protidodávce  dokumentární AKREDITIV - platba proti dokladům, dlužná částka je již předem zablokována na zvláštním (akreditivním) účtu _________________________  možností VÁZANÝ ÚČET MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D. /

10. RATING země v mezinárodním obchodě  RATING = standardní mezinárodní nástroj měření (hodnocení) bonity zemí (či jiných subjektů) pro posouzení jejich důvěryhodnosti -vypovídá o stupni rizikovosti podnikání pro zahraniční firmy v hodnocené destinaci a o vyčíslení pravděpodobnosti, že hodnocená země dostojí svým závazkům  Hodnotitelé (ratingové agentury) - předpoklad nezávislosti a dostatečné analytické kapacity - nejznámější: Standard & Poor´s Moody´s Fitch-IBCA Duff&Phelps ŘÍZENÍ OBCHODU [ROb] Ing. Pavla Břečková, Ph.D. /

11. RATING země - metodologie  Metodologie -rating odráží budoucí schopnost obsluhy dluhu = metodologie vychází z pohledu do budoucnosti - v případě státu se zaměřuje na: o politické riziko, které odráží ochotu splatit dluh o ekonomické riziko odrážející schopnost splatit dluh - spolupráce s klíčovými institucemi státu (centrální bankou, ministerstvy, vládními agenturami, odbory, atd.) - na zákl. získaných informací udělí státu příslušnou známku, která odpovídá rizikovosti země - na stupnici od A (nejvyšší kvalita obligací) do C, popř. D (velice rizikové obligace, které mají stěží kdy šanci stát se investiční příležitostí) ŘÍZENÍ OBCHODU [ROb] Ing. Pavla Břečková, Ph.D. /

-Nástroje na omezení dovozu / na podporu vývozu / tarifní opatření / netarifní opatření -Vývozní úvěr, státní záruka, devalvace měny, vývozní subvence -Formy integračního uskupení -Platební podmínky v mezinárodních vztazích (barter, switch, clearing) -Formy zajištění pohledávek v mezinárodním obchodě (dokumentární inkaso, akreditiv, pojištění pohledávky, kredit, splatnost) -Rating a metodologie 12. SHRNUTÍ + KLÍČOVÉ POJMY MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D. /

13. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc., :: Děkuji za pozornost Ing. Pavla Břečková, Ph.D.