Úvod do problematiky, definice základních pojmů 20.09.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Makroekonomické ukazatele
PŘEDVÍDÁNÍ KRÁTKODOBÝCH TRENDŮ 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Podnikatelské setkání 2013 Hotel ALLVET Ing. Jan Marek ředitel KOP ÚP ČR Vyškov.
Evropský sociální fond v ČR
Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
ÚŘAD PRÁCE.
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Zadání případové studie
Měření nezaměstnanosti a segmentace na trhu práce
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Září 2011.
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , ZÁŘÍ 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
RNDr. Josef Pitner, Ph.D. Hlavní charakteristiky trhu práce v Jihomoravském kraji EXPAK AT.CZ Slavonice
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Podpora odborných praxí a stáží studentů ESF MU
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červenec 2011.
Úvod: organizační pokyny základní pojmy a vztahy
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Srpen 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Červenec 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Pracovní trh a politika zaměstnanosti EVSE
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE úvodní informace + cvičení září 2013.
Míry nezaměstnanosti Dvě míry nezaměstnanosti:
Ztráta zaměstnání jako sociální událost
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
CIZINCI NA TRHU PRÁCE V ČR
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Úvod do problematiky, definice základních pojmů 1. přednáška.
ZAHRANIČNÍ INSTITUCE A DATABÁZE (zabývající se trhem práce) 21. listopad 2013.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Nezaměstnanost - vývoj v ČR v 21. století - struktury nezaměstnanosti 29. září 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Počet cizinců a zaměstnaných cizinců na území MS kraje
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Zpráva o činnosti ÚP ČR osnova
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
HOSPODÁŘSTVÍ.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Transkript prezentace:

Úvod do problematiky, definice základních pojmů

Organizační pokyny Harmonogram přednášek a seminářů Podmínky nutné k absolvování Projekt – případová studie Průběžný ( ), závěrečný test ( ) (Ústní zkouška) Hodnocení Průběžný test – 30 bodů (test + část otevřených otázek) Závěrečný test – 40 bodů (test + část otevřených otázek) Projekt – 30 bodů

Projekt Ve vybraném regionu zhodnotit buď: a) celkovou aktivní politiku zaměstnanosti realizovanou vybraným úřadem práce (Regionální politika zaměstnanosti) nebo b) aktivní politiku zaměstnanosti vůči vybrané skupině uchazečů realizovanou vybraným úřadem práce (Ohrožené skupiny na trhu práce)

Projekt – podmínky + hodnocení Podmínky zpracování Projekt může být zpracován na vybrané téma (a nebo b) nejvýše třemi studenty v rozsahu min 15 normostran. Podmínky odevzdání: projekt je nutné odevzdat 1 x elektronicky (v odevzdárně) a 1 x v tištěné podobě nejpozději do Hodnocení projektu: Možné získat max 30 bodů celkem. Úvod + závěr – max 5 body Formální náležitosti – max 7 bodů Věcná správnost a struktura práce – max 8 bodů Vlastní přínos, způsob zpracování– max 10 bodů

Proč bychom se měli problematikou pracovních trhů a politikou zaměstnanosti zabývat?

Jaká je podle Vás současná situace na pracovním trhu? Jak finanční krize ovlivnila mezinárodní pracovní trhy? Jaké jsou prognózy?

Zdroj: Musilová 2010 dle OECD Harmonised Unemployment Rates, c. 2010

Vývoj nezaměstnanosti v ČR (obecná míra u)

Míra nezaměstnanosti Jeden z nejsledovanějších ukazatelů. Vyjadřuje podíl nezaměstnaných osob na celkovém počtu ekonomicky aktivních (pracovní síla) 2 způsoby měření míry nezaměstnanosti ČSÚ a MPSV, registrovaná x obecná míra

Registrovaná míra nezaměstnanosti MPSV Nezaměstnaní – registrováni na ÚP Od 2004 nová metodika výpočtu míry nezaměstnanosti Uchazečem o zaměstnání je podle zákona pouze fyzická osoba, která není v pracovním nebo obdobném vztahu, ani nevykonává samostatnou výdělečnou činnost ani se nepřipravuje soustavně pro povolání a osobně požádá o zprostředkování vhodného zaměstnání úřad práce (§ 25, 435/2004, Sb. zákona o zaměstnanosti) Dosažitelní neumístění uchazeči

Výpočet míry nezaměstnanosti UR = ED/LF * 100 (%) UR – míra nezaměstnanosti ED – přesná evidence registrovaných – dosažitelných, neumístěných uchazečů o zaměstnání občanů ČR a EU, vedenou úřady práce podle bydliště uchazeče ke konci sledovaného měsíce LF – zahrnuje: A) počet zaměstnaných v národním hospodářství s jediným nebo hlavním zaměstnáním podle výsledků VŠPS B) počet pracujících cizinců ze třetích zemí s platným povolením k zaměstnávání, zaměstnaných uchazečů EU registrovaných úřady práce (ÚP) a cizinců s platným živnostenským oprávněním C) přesná evidence registrovaných – dosažitelných, neumístěných uchazečů o zaměstnání občanů ČR a EU, vedená úřady práce podle bydliště uchazeče.

Obecná míra nezaměstnanosti Čtvrtletní speciální šetření (VŠPS) obecná míra nezaměstnanosti = podíl nezaměstnaných na součtu těchto nezaměstnaných a zaměstnaných VŠPS Rozsah šetření a charakteristika nezaměstnanosti plně odpovídají definicím ILO a Eurostatu

Nezaměstnaní – VŠPS Mezi nezaměstnané zahrnujeme osoby ve věku 15 let a více, obvykle bydlící na sledovaném území, které ve sledované období souběžně splňovaly tři podmínky: 1) Byly bez práce během referenčního týdne, tzn. buď neměli práci nebo nebyly v práci (více než jednu hodinu) za mzdu, 2) V současné době byly připraveny k nástupu do práce, tj. během referenčního období byly k dispozici okamžitě nebo nejpozději do 14 dnů pro výkon placeného zaměstnání nebo zaměstnání ve vlastním podniku, 3) Aktivně hledaly práci.

Míra nezaměstnanosti

Použití obecné/registrované míry nezaměstnanosti? Která z metodik je přesnější/lepší? Jakou a kdy použít? Pozor na sledování vývoje nezaměstnanosti a porovnávání k určitému datu…!

Děkuji Vám za pozornost