Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Význam, formy a členění.
Advertisements

Zahraniční obchod Obchodní politika.
Volný pohyb pracovníků
Volný pohyb zboží.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
Evropské soutěžní právo Michal Částek
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Celnictví Význam a druhy cel.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Daňová teorie a politika
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Společná obchodní politika EU
1 Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
HISTORICKÝ VÝVOJ VOLNÝ POHYB PRACOVNÍKŮ SVOBODA USAZOVÁNÍ Volný pohyb osob.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
SPOLEČNÝ TRH A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Fáze ekonomické integrace
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Vnitřní trh EU – právní úprava Prezentace Pojem vnitřního trhu definován SFEU: „Vnitřní trh zahrnuje prostor bez vnitřních hranic, v němž je zajištěn.
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE II Masarykova univerzita 2015.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
V NITŘNÍ TRH EU – PRÁVNÍ ÚPRAVA – 2. ČÁST Prezentace 2015.
Východiska evropské úpravy
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Vnitřní trh EU, vývoj, právní rámec, volný pohyb zboží Prezentace VŠFS
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Společná obchodní politika
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Základní škola, Hradec Králové
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Fáze ekonomické integrace
Volný pohyb služeb.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Sociální zabezpečení v EU
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Jednotný vnitřní trh Masarykova univerzita 2017
Transkript prezentace:

Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Jednotný vnitřní trh EU

Jednotný vnitřní trh EU Jednotný vnitřní trh je jedním z největších výdobytků Evropské unie.

Jednotný vnitřní trh EU Jednotný trh je základem současné EU. Cesta k němu trvala sedm let. Technické, právní, správní, technické a byrokratické překážky, které volnému obchodování a pohybu bránily, byly nakonec odstraněny stovkami zákonů, jež byly přijaty v roce 1993.

Jednotný vnitřní trh EU Fyzické překážky zavedení jednotného vnitřního trhu EU překážky na hranicích mezi členskými státy, skutečně bránící volnému pohybu zboží a osob (celní a migrační kontrola).

Jednotný vnitřní trh EU Technické překážky zavedení jednotného vnitřního trhu byly považovány za nejdůležitější. Jde především o předpisy a normy vymezující produkt z hlediska jeho kvality a bezpečnosti pro spotřebitele. tyto různé technické standardy v každém členském státě přispívaly k roztříštěnosti trhu.

Jednotný vnitřní trh EU Daňové překážky zavedení jednotného vnitřního trhu různé systémy nepřímého zdanění, zejména sazby daně z přidané hodnoty si vynucovaly hraniční kontroly.

Jednotný vnitřní trh EU vytváří rozsáhlý ekonomický prostor bez vnitřních hranic, který naplňuje čtyři základní ekonomické svobody jedná se o: volný pohyb zboží, volný pohyb služeb, volný pohyb osob, volný pohyb kapitálu.

Jednotný vnitřní trh EU V rámci Evropské unie musely být vytvořeny podmínky pro volný pohyb zboží mezi členskými státy bez jakýchkoli překážek, volný pohyb osob mezi členskými zeměmi s právem usadit se, pracovat a žít v kterékoli zemi ES, volný pohyb kapitálu mezi členskými zeměmi bez jakýchkoli omezení a překážek, volný prostor pro poskytování služeb po celém území ES.

Jednotný vnitřní trh EU Volný pohyb zboží odstranění cel a dávek s rovnocenným účinkem (tj. finanční zatížení, které je ukládáno na zboží za to, že překročilo hranice), zákaz kvantitativních omezení dovozu nebo vývozu, zavedení společného celního sazebníku (celní unie) a celního práva.

Jednotný vnitřní trh EU Volný pohyb osob právo ucházet se o zaměstnání v jiném členském státě, právo pohybovat se za tímto účelem volně na území členských států, právo na pobyt po dobu výkonu zaměstnání,

Jednotný vnitřní trh EU právo na pobyt po skončení zaměstnání, zákaz diskriminace na základě státní příslušnosti, vzájemné uznávání diplomů, Shengenské dohody – není kontrola na hranicích.

Jednotný vnitřní trh EU Volný pohyb služeb svoboda podnikání, svoboda poskytování služeb – poskytovatel nebo příjemce služby jiného státu, zákaz diskriminace poskytovatele služeb na základě jeho státní příslušnosti nebo z důvodu, že sídlí v jiném členském státě.

Jednotný vnitřní trh EU Volný pohyb kapitálu a plateb volný pohyb kapitálu – přímé investice, nákup cizích cenných papírů, účty u zahraničních bank, úvěry, nabývání nemovitostí, volný pohyb plateb, liberalizace vůči třetím státům.

Jednotný vnitřní trh EU Přínosy jednotného vnitřního trhu při pohybu osob odpadá kontrola na hranicích (Shengenská dohoda), na hranicích odpadá kontrola převáženého zboží, neplatí se žádná cla nebo dávky s rovnocenným účinkem, v EU se provádí společná opatření na ochranu občanů,

Jednotný vnitřní trh EU každý občan má právo pracovat a žít v kterémkoli členském státě, odborná kvalifikace pracovníka se uznává v ostatních členských státech, občan jako spotřebitel má širší možnost výběru zboží za nižší ceny jako důsledek zvýšené konkurence.

Jednotný vnitřní trh EU Jednotný trh funguje během současné hospodářské krize jako velmi důležitý ochranný prvek. Zamezuje například členským státům v tom, aby své problémy řešily opatřeními, která by znevýhodňovala sousední země.

Jednotný vnitřní trh EU Země EU se neuchýlily k protekcionistickým krokům, které by krizi prohloubily, a místo toho se dohodly na společném postupu hospodářské obnovy. Cílem je stimulovat poptávku prostřednictvím veřejných investic, lépe regulovat finanční sektor a vytvořit udržitelná pracovní místa.