Kloubové mechanismy Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kinematické mechanismy pro transformaci pohybu
Advertisements

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Katedra textilních a jednoúčelových strojů
Otázka č.17 a) Klikové mechanismy.
Technická mechanika 8.přednáška Obecný rovinný pohyb Rozklad pohybu.
Tato prezentace byla vytvořena
obecný rovinný pohyb tělesa analytické řešení pólová konstrukce
Tekutinové mechanismy
Strojírenství Stavba a provoz strojů Kinematické mechanizmy (ST41)
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tato prezentace byla vytvořena
Pohyb mechanismu úvod do teorie mechanismů, klasifikace mechanismů
Střední škola stavební Jihlava
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA
Dynamika I, 6. přednáška Obecný rovinný pohyb Obsah přednášky : obecný rovinný pohyb tělesa, analytické řešení, pólová konstrukce rozklad pohybu Doba studia.
1 Analýza pohybu a stupňů volnosti robotické paže Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
COMPARATIVES, SUPERLATIVES, TIME EXPRESSIONS Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Hodnototvorný řetězec a logistické procesy Kapitola 9: Technologické a logistické funkce článků procesních řetězců , Model článku řetězce – vstupy a.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Úkol, cíle a základní pojmy logistiky Kapitola 2: Úkol logistiky, Cíle logistiky, Základní pojmy logistiky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Lanové převody Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Logistika průmyslového podniku Oblasti, vazby a rozhraní
ZÁKLADNÍ DISPOZIČNÍ PRINCIPY NAVRHOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Převody čelními ozubenými koly s přímým a šikmým ozubením
Mechanické převodovky s proměnným převodovým poměrem
Převody s ozubenými koly kuželovými a šroubovými Planetový převod
zásady navrhování dopravních – železničních staveb
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
Revision of tenses, Pronouns,Numerals, Prepositions
Účetnictví 1 6. kapitola: Metodické prvky účetnictví
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
8. podlahy II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Naklady a jejich členění
ÚČETNICTVÍ 1 3. KAPITOLA: ZDROJE KRYTÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Třískové obrábění I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
MIKROEKONOMIE ZISK A ALTERNATIVNÍ CÍLE FIRMY
AUDIT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Struktura podnikatelského plánu
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Vybrané manažerské nástroje
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
TEST DOBRÉ SHODY A TEST NEZÁVISLOSTI Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Mechanické převody. Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení. Úvod do problematiky mechanických spojů.
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Hřídele VY_32_INOVACE_31_ 621
Klikový mechanismus Ing. Bc. Petra Řezáčová
Dynamická analýza kloubového mechanismu
Zpracoval: Martin Bílek
Zpracoval: Martin Bílek
Úlohy pohybové transformace čtyřčlenných rovinných mechanismů
Trajektorie bodu těhlice dvouvahadlového čtyřkloubového mechanismu
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství.
Transkript prezentace:

Kloubové mechanismy Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07/2.2.00/29.0019. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Charakteristika a využití U kloubových mechanismů se mění otáčivý pohyb na periodický (kyvný) nebo naopak. Konstrukcí kloubových mechanismů je mnoho. Vždy mají nejméně 4 části (členy) spojené navzájem prostřednictvím otočných kloubů. Jeden z členů je nehybný rám mechanismu, ostatní se vůči němu pohybují. Všechny body pohyblivých členů opisují různé dráhy (trajektorie). Nejčastěji jsou používány čtyřkloubové mechanismy, které jsou tvořeny hnacím členem, hnaným členem a spojovacím členem.

Charakteristika a využití Hnací člen - klika, je otočně uložená na rámu stroje a koná rotační nebo kyvný pohyb – ten se přenáší na hnaný člen pomocí spojovacího členu. Hnaný člen - klika, je otočně uložená na rámu stroje a koná rotační nebo kyvný pohyb. Má-li hnaná klika stejný nebo menší poloměr jako hnací - koná rotační pohyb, je-li poloměr hnané kliky větší - koná kývavý pohyb. Spojovací člen koná obecný pohyb. Pracovním členem může být hnaný člen i spojovací člen. Pro otočná uložení pák a klik se u rovinných mechanismů často používají ložiska, a to jak kluzná, tak valivá. Využití kloubových mechanizmů je různé - využívají se například v textilní a zemědělské technice (kombajny) u hoblovaček, pístových strojů atd.

Charakteristika a využití Kloubové mechanismy patří do skupiny mechanismů pro transformaci pohybu – nazývají se také kinematické mechanismy. Výhody kloubových mechanismů: jednoduchá výroba snadná údržba Nevýhody kloubových mechanismů: velká hmotnost a prostor velké setrvačné síly malá přesnost přenášené funkce

Použití kyvného mechanismu a) pumpa pro čerpání ropy, b) hnětací stroj

Rozdělení kloubových mechanizmů Klikovahadlový Skládá se z rámu (nehybný člen), kliky (hnací člen – nejkratší), ojnice a vahadla (hnaný člen). Příklad – mechanismus hnětacích strojů.

Dvouklikový Skládá se z rámu (nejkratší člen) a s ostatních členů, které se mohou otáčet.

Dvouvahadlový Skládá se z ojnice (nejkratší člen) a s ostatních členů, které se mohou jen kývat.

Paralelogramový Klika je stejně dlouhá a rovnoběžná s vahadlem. Příklad použití – zvedací zařízení dílenských nebo dopravních vozíků, ovládání dveří pece.

Antiparalelogramový Klika je stejně dlouhá a rovnoběžná s vahadlem, ale obě části jsou protilehlé.

Výpočty kloubových mechanizmů Grashofova podmínka Je-li pro čtyřkloubový mechanismus splněna Grashofova nerovnost, pak existuje alespoň jeden člen, který se může otáčet v rozsahu 360°. Takové mechanismy se někdy označují jako Grashofovy.   𝑘+𝑑≤𝑝+𝑟 kde k je délka nejkratšího členu d je délka nejdelšího členu p, r jsou délky zbývajících členů

Grasshofova podmínka pro čtyřkloubový mechanizmus

Silové poměry Působí-li na hnacím členu v bodě B síla FB, můžeme ji rozložit na její složky. Složka FBC se přenese ve stejné velikosti a směru do bodu C. V tomto bodě se dále rozloží na dvě kolmé složky. Obvodová síla hnacím členu FB byla převedena na obvodovou sílu FC hnaného členu, která vytváří krouticí moment. Proto je optimální úhel μ mezi členem 3 a 4 roven 90º, měl by se pohybovat v rozmezí maximálně 45º až 135º.

Silové poměry kloubových mechanizmů