Historická sociologie Martin Vávra konzultace v pátek mezi 11:30 a 12:30 na katedře sociologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIOLOGIE BYROKRACIE A ORGANIZACE
Advertisements

Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
SOCIOLOGIE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
Modernizace a globalizace
Média: nástroj vládnoucí třídy
Sociologie.
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Sociální konstruktivismus
8 projektů v současné sociologii ➢ konstrukce obecných nástrojů pro empirickou analýzu ➢ syntéza vícera teoretických přístupů ➢ zpřesňování teoretického.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sociologie Z latiny – societas – společnost, logos – věda = věda o společnosti zkoumá společnost jako celek od globálních problémů lidstva po zkoumání.
Období velkých výzkumů a velkého hledání, paradigmata sociologie
Sociologie pro ekonomy (BKV_SOPE)
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D..
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v LS 2014 Jiří Šafr FHS UK jiri.safrATseznam.cz poslední aktualizace 18/2/2014 Historická sociologie, FHS.
Modernizace a globalizace
Sociologie zpravodajství. Perspektivy zkoumání zpravodajství podle Michaela Schudsona sociologická kritické politické ekonomie kulturálních studií.
Pierre Bourdieu a jeho význam pro historickou sociologii ( ) Bourdieu se zabýval především současnými společnostmi, historické reálie používal.
Sociologie jako věda - opakování
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Interpretativní sociologie
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Diskurzivní analýza v sociologii
Postmoderní identita. Klasická sociologická pojetí identity se soustřeďují na její původ v sociální a/nebo kulturní struktuře –Například Bourdieu a jeho.
Shrnutí – 1. přednáška 1) Proč studovat sociologii? Předmět, metoda a funkce sociologie 2) Pojem paradigma – paradigma jako základ vědy a paradigmatická.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
ZÁKLADNÍ POJMY §História - 1. objektivní proces historického vývoje = dějiny; 2. vědecká reflexe historického vývoje, zkoumání a výklad minulosti = dějepis.
SOCIOLOGIE Tereza Vrbová Vznik a předmět sociologie Vznik sociálních věd Vznik a vývoj sociologie – proč? Okolnosti vzniku S Podmínky vědeckosti.
Alberto Melucci: Challenging Codes SM as prophets SH jako signály upozorňující na hlubokou transformaci v logice komplexní společnosti. Jako prorok SH.
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Sociální teorie II. Konzultace 11:30 – 12:30 na katedře sociologie ZČU.
Základy sociální psychologie
August Comte Émile Durkheim Max Weber
Klasická sociologie (Émile Durkheim)
Sociologie ?.
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Sociologie ?. Věda o společnosti (obecná definice) Věda o sociálním jednání (Max Weber) Věda o sociálním faktu (Émile Durkheim)
3. téma: Kultura
Požadavky pro splnění zápočtu účast na seminářích práce v diskuzní skupině přečtení jedné knihy za nabídky případně vlastní nápad plnění drobných úkolů.
Úvod do sociologie Eva Šlesingerová SOC701. Organizační záležitosti  Podmínky pro získání kreditů  Průběžná práce  Závěrečná zkouška  Kontakty.
Vztahy geografie k ostatním vědám
2. téma: Vznik a základní přístupy sociologie
Dějiny sociologie III. Klasická sociologie (Max Weber) VY_32_INOVACE_ZSV3r0105 Mgr. Jaroslav Knesl.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Trnková Alžběta Jelínková Gabriela.  * , Minden – , New York  Židovský původ  Zajem se o botaniku, zoologii, geografii, astronomii.
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
SOCIOLOGIE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v ZS 2015
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
KLASICKÁ SOCIOLOGIE 19. STOLETÍ
Logické principy QCA Karel Kouba.
Dějiny sociologie Mgr. Vladimír Velešík.
Klasická sociologie (Max Weber)
PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Kalkul formy jako prostředek k výzkumu autopoietických sociálních systémů
4. základní teoretické přístupy v sociologii
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Metody pedagogiky.
KLASICKÁ SOCIOLOGIE 19. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Historická sociologie Martin Vávra konzultace v pátek mezi 11:30 a 12:30 na katedře sociologie

Cílem kurzu je seznámit posluchače s klíčovými postavami a tématy historické sociologie. Výklad shrne vývoj oboru od jeho počátků (Comte, Marx, Weber, Durkheim) až po současnost (Parsons, Eisendstadt, Luhmann, Giddens, Wallerstein). Pozornost bude věnována problematice sociologických periodizací historického vývoje a typologií společností (Spencer, Tönnies), ale i otázkám mechanismů a procesů historických změn (Elias, Foucault). Kurz uzavře tematika vývoje moderní společnosti ve fázi první a druhé moderny (Bell, Toffler, Bauman, Beck).

Cílem kurzu je seznámit posluchače s klíčovými postavami a tématy historické sociologie. Výklad shrne vývoj oboru od jeho počátků ( Comte, Marx, Weber, Durkheim) až po současnost ( Parsons, Eisendstadt, Luhmann, Giddens, Wallerstein). Pozornost bude věnována problematice sociologických periodizací historického vývoje a typologií společností ( Spencer, Tönnies ), ale i otázkám mechanismů a procesů historických změn ( Elias, Foucault ). Rozebereme i vztah struktury a jednání v oblasti historicko- sociologického výzkumu a to zejména na příkladu Thedy Skocpol a Williama Sewella. Kurz uzavře tematika vývoje moderní společnosti ve fázi první a druhé moderny ( Bell, Toffler, Bauman, Beck).

- počátky historické sociologie - moderní vývoj historické sociologie - teorie modernizace - první a druhá fáze modernity - civilizační proces - disciplinační proces a biopolitika - instituce a diskurz

Co je historická sociologie Každá sociální věda, nebo spíše každé vážně míněné uvažování o společnosti vyžaduje použití historického materiálu a „historicky citlivých“ konceptů. Charles W. Mills Sociologická subdisciplína (tedy něco, co je prováděno sociology, na katedrách sociologie) zkoumající historii Zkoumání historie s využitím sociologických konceptů Zkoumání historie usilující o jisté zobecnění (není to „jen“ popis jednotlivého, ale také budování „teorie“)

Proč je historická sociologie důležitá Klasici se historickou sociologií zabývali Protože se vyučuje a praktikuje Vyplývá to z logiky sociologického zkoumání –zařazení historické dimenze může bránit přehnaným generalizacím o současné společnosti a zároveň umožňuje současnost lépe poznat –může pomoci kritizovat současnost –může pomoci poznat minulost "historicky orientované analýzy jsou v sociologii obzvláště populární v dobách jako je ta naše, kdy pro svět jako celek - stejně tak pro vůdce a vítěze jako pro periferii a industrializující se národy - platí, že budoucnost je nejistá" (Theda Skocpol)

1Weber, MaxEconomy and Society95 2Mills, Charles WrightThe Sociological Imagination59 3Merton, Robert K.Social Theory and Social Structure52 4Weber, M.The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism47 5Berger, P.L. and Luckmann, T.The Social Construction of Reality45 6Bourdieu, PierreDistinction: A Social Critique of the Judgment of Taste43 7Elias, NorbertThe Civilizing Process30 8Habermas, JürgenThe Theory of Communicative Action29 9Parsons, TalcottThe Structure of Social Action28 10Goffman, ErvingThe Presentation of Self in Everyday Life25 11Mead, George HerbertMind, Self and Society23 12Parsons, TalcottThe Social System23 13Durkheim, EmileThe Elementary Forms of Religious Life22 14Giddens, AnthonyThe Constitution of Society21 15Wallerstein, ImmanuelThe Modern World-System21 16Foucault, MichelDiscipline and Punish : the Birth of the Prison17 Kuhn, Thomas S.The Structure of Scientific Revolutions14 18Simmel, GeorgSociology14 19Beck, UlrichRisk Society13 20Braverman, HarryLabour and Monopoly Capital13

Vztah individuálního a obecného v historické sociologii Klasické vymezení vztahu historiografie a historické sociologie –Historie se více zajímá o jednotlivé a neopakovatelné, zatímco sociologie chce generalizovat Ovšem i v rámci historické sociologie existuje rozpor mezi teoretizováním a empirickou analýzou, různí autoři dávají zkoumání konkrétního a generalizacím různý prostor Například Karl Polanyi, Marc Bloch i Barrington Moore mají společný základní cíl - porozumět konkrétním historickým procesům a pro tento cíl využívají všechny vhodné teorie. Moore zastává nejvíce sociologický přístup - využívá historické materiály pro zkonstruování obecnějších konceptů. Polanyi i Bloch se drží na nižší úrovni generalizace, ovšem i oni využívají sociologickou teorii a v jejich textech lze najít snahu zevšeobecnit.

Pozice historické sociologie mezi historismem a popisem konkrétních událostí Historismus - apriorní kauzalita, filozofie dějin Empiricismus – popis konkrétního bez ambice generalizovat Většina současných historických sociologů se snaží nějak proplouvat mezi těmito krajnostmi