Nutriční podpora v IP Vladimír Šrámek ARK, FN uSA v Brně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky ve stravování dětí
1 ☼. 2 Biochemické aspekty výživy © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Základy intenzivní medicíny
Parenterální výživa MUDr. Eva Kotrlíková
II. interní klinika FN u sv. Anny v Brně
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Zásady výživy sportovce
Léčebná výživa Léčba chronických ran a prevence malnutrice
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Výživa.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Ovoce – Význam ve výživě
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Výživa ve stáří.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zajištění přístupu do krevního oběhu
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Výživa.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Přehled vstřebávání hlavních živin
IMMUBLEND.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
M. Dastych Klinická výživa M. Dastych
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Enterální a parenterální výživa
Akutní metabolický stres
Choroby jater a žlučových cest
Výživa dětí a mladých sportovců (děti, teenageři)
Výživa u onkologicky nemocných pacientů
Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Principy nutriční péče a problematika dysfagií u pacientů s CMP
Výživa u traumatu František Duška KAR 3. LF UK Traumacentrum FNKV.
Výživa!? Mgr. T. Starnovská Kralupy snížená chuť onemocnění podvýživa ekonomika deprese, nevůle Kralupy
Umělá výživa kriticky nemocných František Duška Consultant Intensivist East Midlands Major Trauma Center, Nottingham.
Zásady nutriční podpory: současné kontroverze František Duška Klinika anesteziologie a resuscitace 3. LF UK a FNKV.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Základy umělé výživy Děláme vše správně?. Úvod – normální a stresové hladovění Cíle umělé výživy Substráty pro umělou výživu Umělá výživa dle způsobu.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Časná enterální výživa v chirurgii Zuzana Šerclová Chirurgická klinika FN Na Bulovce IPVZ a 1. LF UK Přednosta: Prof. MUDr. F. Antoš, CSc.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Enterální výživa v pediatrii Jiří Bronský Pediatrická klinika UK 2.LF a FN Motol, Praha.
Potrava
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Nutriční podpora nemocných, psychologická podpora nemocných
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
PESTROST STRAVY.
Výživa v chirurgii.
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Oběhová soustava Složení krevní plazmy.
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VÝŽIVA PACIENTŮ V INTENZIVNÍ PÉČI
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Nutriční podpora v IP Vladimír Šrámek ARK, FN uSA v Brně

Výživa Malnutrice: nedobrovolné zhubnutí o 4-6 kg/3-6 měsíců biochemické parametry (proteiny s krátkým poločasem - cholinesteráza, prealbumin, albumin Nutriční podpora v intenzivní péči: Komu ? - všem, kdo do 3 dnů neobnoví enterální příjem Kdy ? – v rozmezí 1-7 dnů plný kalorický/proteinový příjem Jak ? - enterálně >> parenterálně

fáze infuzní  nutriční podpory 1. léčba oběhové nestability objemové náhrady - koloidní a krystaloidní roztoky vazoaktivní látky kalorický příjem: g/glukózy (1g B/kg – VLI; glutamin?) 2. stabilizace později kcal/kg/den, (1 kcal = 4,2 kJ) cukry:tuky 2:1..1: (2.0) g B/den časná enterální výživa >> parenterální výživa

Substráty: Parenterálně: Cukry: glukóza (1g = 4 kcal) RQ 1 (= VCO2/VO2) (fruktóza, xylitol, sorbitol) dávka: 3-5 g/kg/D Tuky: triacylglyceroly (1g = 9 kcal) RQ 0.7 (LCT, směs MCT/LCT, strukturované glycidy, olivový+rybí olej, omega 3/6 ) dávka: 0.5 – 2 g/kg/D Bílkoviny: AMK (1g = 4 kcal) vyvážený roztok AMK (navíc VLI, glutamin, arginin) Další látky: vitamíny, stopové prvky, nukleové kyseliny, antioxidanty (selen)

Substráty: Enterálně: Cukry: maltodextrin (polymer glukosy) Tuky: triacylglyceroly (LCT, směs MCT/LCT) olivový olej+ rybí olej >> ostatní Bílkoviny: bílkoviny oligopeptidy (di... (AMK) Vláknina (pektin, laktulóza) Další látky….

Enterální nutrice: Kam podávat: per os (sipping) gastrická postpylorická (do duodena, první kličky jejuna) Kdy začít: early enteral nutrition (6-72 hod)

Parenterální nutrice: podpůrná parenterální do periferní žíly (osmolalita do 800 mosm/l) totální parenterální nutrice do centrální žíly ( HDŽ cestou v. subclavia, v. jugularis) Směsi All-in-One

Substrátové výživy: COPD: tuky ARDS – omega3 MK, tuky omezit na 0.5 g/D jaterní selhání: VLI ledvinné selhání: VLI+ methionin Domácí enterální a parenterální výživa

Farmakologická výživa ESPEN guidelines: glutamin vždy u parenterální nutrice Elektivní chirurgie Kriticky nemocní Obecně SepseTraumaPopáleninyALI Arginin Glutamin+ -PN +EN + - Omega 3 MK + - anti- oxidanty + -