F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
COMPTONŮV JEV aneb O důkazu Einsteinovy teorie fotoelektrického jevu
Advertisements

Stavba atomu.
Atomová a jaderná fyzika
Lekce 2 Mechanika soustavy mnoha částic
Model atomu.
Teoretická výpočetní chemie
Shrnutí z minula vazebné a nevazebné příspěvky výpočetní problém PBC
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
Konstanty Gravitační konstanta Avogadrova konstanta
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Každý z nábojů na povrchu tvoří uzavřenou proudovou smyčku.
Atomová fyzika Podmínky používání prezentace
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_19  Název materiálu: Fyzika elektronového obalu atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace:
Modely atomů.
Relace neurčitosti Jak pozorujeme makroskopické objekty?
Elektromagnetické spektrum
… protože by to znamenalo, že každodenní věci existují pouze jako superpozice všech možných stavů pokud je právě nepozorujeme. Použití Kodaňské interpretace.
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
VÝVOJ PŘEDSTAV O STAVBĚ ATOMU
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Kvantové vlastnosti a popis atomu
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
VII. Neutronová interferometrie II. cvičení KOTLÁŘSKÁ 7. DUBNA 2010 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA Mgr. J. Urzová.
Chemicky čisté látky.
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
Homogenní elektrostatické pole Jakou silou působí elektrické pole o napětí U = 100 V na elektron, je-li vzdálenost elektrod 1 cm? Jaké mu uděluje zrychlení?
Elektrotechnologie 1.
I. Měřítka kvantového světa Cvičení
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Mechanika a kontinuum NAFY001
Standardní model částic
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
I. Měřítka kvantového světa Cvičení KOTLÁŘSKÁ 2. BŘEZNA 2011 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
IX. Vibrace molekul a skleníkový jev cvičení
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Elektronová struktura atomů
VI. Neutronová interferometrie cvičení KOTLÁŘSKÁ 3. DUBNA 2013 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
VI. Difrakce atomů a molekul KOTLÁŘSKÁ 23. BŘEZNA 2006 F4110 Fyzika atomárních soustav letní semestr
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika Milan Předota Ústav fyziky a biofyziky Přírodovědecká fakulta JU Branišovská 31 (ÚMBR),
Struktura atomu a chemická vazba
Základy kvantové mechaniky
Atomy nejsou dále dělitelné chemickými postupy (využití chemických reakcí). •Po objevu vnitřní struktury atomu a jeho jádra víme, že atomy nepředstavují.
Model atomu 1nm=10-9m 1A=10-10m.
Stavba látek.
1 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav Přírodovědecká fakulta jaro 2010 Rozsah 2/1. 4 kr. (příf plus uk plus > 4). Ukončení: zk. Vyučující prof. Bedřich.
II. Tepelné fluktuace: Brownův pohyb Cvičení KOTLÁŘSKÁ 5. BŘEZNA 2014 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
VI. Neutronová interferometrie cvičení KOTLÁŘSKÁ 11. DUBNA 2012 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
FOTOELEKTRICKÝ JEV.
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu 6.2 Kvantově-mechanické řešení vodíkového atomu … Interpretace vlnové funkce vodíkového atomu.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_09 Název materiáluKvantování.
VLNOVÉ VLASTNOSTI ČÁSTIC. Foton foton = kvantum elmag. záření vlnové a zároveň částicové vlastnosti mimo představy klasické makroskopické fyziky Louis.
Částicový charakter světla
Elektronový obal atomu
stavba atomu – historie 1
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
Výpisky z fyziky − 6. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Hmota Částice Interakce
Kvantová fyzika.
Transkript prezentace:

F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr 2011- 2012

2/1. 4 kr. (příf plus uk plus > 4). Ukončení: zk. Vyučující F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav Přírodovědecká fakulta jaro 2012 Rozsah 2/1. 4 kr. (příf plus uk plus > 4). Ukončení: zk. Vyučující prof. Bedřich Velický, CSc. (přednášející) Garance prof. RNDr. Michal Lenc, Ph.D. Rozvrh St 13:00--13:50 F3 St 14:00--15:50 F3 Předpoklady ( F1040 Mechanika a molekulová fyzika && F2070 Elektřina a magnetismus )| |( F1030 Mechanika a molekulová fyzika && F2050 Elektřina a magnetismus ) Anotace Tento kurs je pojat jako proseminář doplňující přednášky Úvod do fyziky mikrosvěta F4100 nebo F4050.

Přednášející Bedřich Velický ÚTFA velicky@karlov.mff.cuni.cz Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr 2011- 2012 Přednášející Bedřich Velický ÚTFA velicky@karlov.mff.cuni.cz

Přednášející Bedřich Velický ÚTFA velicky@karlov.mff.cuni.cz Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr 2011- 2012 Přednášející Bedřich Velický ÚTFA velicky@karlov.mff.cuni.cz Prosím e-mailovou korespondenci vést na tuto adresu

Rozvrh St 13:00--13:50 F3 cvičení St 14:00--15:50 F3 přednáška Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr 2011- 2012 Rozvrh St 13:00--13:50 F3 cvičení St 14:00--15:50 F3 přednáška

Měřítka kvantového světa 29. 2.m 2 Brownův pohyb 7. 3.m 3 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr 2011- 2012 PLÁNOVANÉ PŘEDNÁŠKY m 1 Měřítka kvantového světa 29. 2.m 2 Brownův pohyb 7. 3.m 3 Langevinova rovnice pro Brownův pohyb 14. 3.m 4 Elektronová optika 21. 3.m 5 Synchrotronové záření v kosmu a na Zemi 28. 3.m 6 Neutronová interference 4. 4.m 7 Kvantová interferometrie (II. část) 11. 4.m 8 Jev Bohma a Aharonova 18. 4.m 9 Vibrace v polyatomických molekulách 25. 4.m 10 Molekulové vibrace a skleníkový jev 2. 5.m 11 Inversní linie čpavku: Sláva a pád 9. 5.m 12 Fysika nízkých a extrémně nízkých teplot 16. 5.m 13 Studené atomy: BE kondensace 23. 5.m

vyhlášeny na poslední přednášce a vystaveny na SIS F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr 2011- 2012 PODMÍNKY PRO VYKONÁNÍ ZKOUŠKY m Podmínky Úspěšné vykonání písemného testu na posledním cvičení nebo jednom ze zápočtových termínů Forma zkoušky: Zpracování a seminární přednesení dílčí otázky k některému z přednesených témat po dohodě s přednášejícím Termíny Termíny zkoušky budou vyhlášeny na poslední přednášce a vystaveny na SIS

Úvodem Dnes: čekám, až trochu postoupí hlavní přednášky Odvolám se na znalosti středoškolské a z předchozí části Kursu Cíl … orientace v nepřehledné oblasti atomárních soustav Fundamentální konstanty a zavedení přirozených jednotek Rozměrové a jiné kvalitativní úvahy Zamyšlení nad Bičákovým diagramem velikostí a hmotností objektů

Klasický a kvantový svět vs. mikrosvět a makrosvět

Klasický a kvantový svět Kvantové zákony ovládají titěrné mikroobjekty, jako jsou atomy a molekuly. V každodenním životě však kvantové efekty zpravidla nepozorujeme. Kde je rozhraní obou světů a jak je můžeme rozpoznat a charakterisovat?

Klasický a kvantový svět Kvantové zákony ovládají titěrné mikroobjekty, jako jsou atomy a molekuly. V každodenním životě však kvantové efekty zpravidla nepozorujeme. Kde je rozhraní obou světů a jak je můžeme rozpoznat a charakterisovat? Moje stará formulace

Nový pokus odpovídající na kritiku se strany filosofů Makrosvět a mikrosvět spolutvoří svět fyziky. Makrosvět se týká předmětů a dějů, se kterými se můžeme setkat v každodenním životě, často je proto tendence podsunout jej za přirozený svět. Mikrosvět tvoří titěrné mikroobjekty, jako jsou atomy a molekuly. Přirozenému světu je cizí.

Nový pokus Makrosvět a mikrosvět spolutvoří svět fyziky Nový pokus Makrosvět a mikrosvět spolutvoří svět fyziky. Makrosvět se týká předmětů a dějů, se kterými se můžeme setkat v každodenním životě, často je proto tendence podsunout jej za přirozený svět. Mikrosvět tvoří titěrné mikroobjekty, jako jsou atomy a molekuly. Přirozenému světu je cizí.

Nový pokus Makrosvět a mikrosvět spolutvoří svět fyziky Nový pokus Makrosvět a mikrosvět spolutvoří svět fyziky. Makrosvět se týká předmětů a dějů, se kterými se můžeme setkat v každodenním životě, často je proto tendence podsunout jej za přirozený svět. Mikrosvět tvoří titěrné mikroobjekty, jako jsou atomy a molekuly. Přirozenému světu je cizí.

Nový pokus Makrosvět a mikrosvět spolutvoří svět fyziky Nový pokus Makrosvět a mikrosvět spolutvoří svět fyziky. Makrosvět se týká předmětů a dějů, se kterými se můžeme setkat v každodenním životě, často je proto tendence podsunout jej za přirozený svět. Mikrosvět tvoří titěrné mikroobjekty, jako jsou atomy a molekuly. Přirozenému světu je cizí.

Nový pokus Makrosvět a mikrosvět spolutvoří svět fyziky Nový pokus Makrosvět a mikrosvět spolutvoří svět fyziky. Makrosvět se týká předmětů a dějů, se kterými se můžeme setkat v každodenním životě, často je proto tendence podsunout jej za přirozený svět. Mikrosvět tvoří titěrné mikroobjekty, jako jsou atomy a molekuly. Přirozenému světu je cizí. Umíme však rozmezí těchto různých světů přesně rozpoznat a charakterisovat?

Fyzikální svět a přirozený svět

Fyzikální svět a přirozený svět

Fyzikální svět = Makrosvět + Mikrosvět přirozený svět makrosvět mikrosvět

Mikrosvět proniká do přirozeného světa přirozený svět makrosvět mikrosvět přirozený svět

Mikrosvět proniká do přirozeného světa přirozený svět makrosvět mikrosvět přirozený svět ?

Makrosvět + Mikrosvět vs. Klasický svět + Kvantový svět přirozený svět makrosvět mikrosvět makrosvět mikrosvět svět klasické fyziky kvantový svět přirozený svět ?

Makrosvět + Mikrosvět vs. Klasický svět + Kvantový svět přirozený svět makrosvět mikrosvět makrosvět mikrosvět svět klasické fyziky kvantový svět přirozený svět ? ? ? ne tak docela!!

Logaritmická škála velikosti objektů

Logaritmická škála velikosti objektů velikost objekt lidská činnost

Logaritmická škála velikosti objektů přirozená délka (sáh)

Logaritmická škála velikosti objektů přirozená délka (sáh) oktáva 1000 x

Logaritmická škála velikosti objektů přirozená délka (sáh) oktáva 1000 x rozlišovací mez prostého oka

Logaritmická škála velikosti objektů makrosvět přirozená délka (sáh) oktáva 1000 x rozlišovací mez prostého oka mikrosvět

Logaritmická škála velikosti objektů makrosvět rozlišovací mez prostého oka mesosvět mikrosvět

Logaritmická škála velikosti objektů makrosvět rozlišovací mez prostého oka mesosvět mikrosvět

Logaritmická škála velikosti objektů makrosvět rozlišovací mez prostého oka mesosvět vidět atomy mikrosvět

Logaritmická škála velikosti objektů makrosvět rozlišovací mez prostého oka mesosvět vidět atomy mikrosvět

Vidět atomy AFM (Atomic Force Microscope) atomárních rozměrů Stačí dvaapůl oktávy AFM (Atomic Force Microscope) atomárních rozměrů

Vidět atomy AFM (Atomic Force Microscope) mesoskopické atomárních rozměrů

D Z Vidět atomy AFM (Atomic Force Microscope) mesoskopické lidské měřítko D Z AFM (Atomic Force Microscope) mesoskopické atomárních rozměrů

Představa klasické fysiky o hierarchii měřítek makrosvět Mikrosvět je zmenšenina makrosvěta planetární model atomu je spíše metafora molekulární chaos kvantové úkazy rozlišovací mez prostého oka mesosvět ?? mikrosvět

Obraz "moderní " fysiky je jiný makrosvět FYZIKA 20. STOL. Mikrosvět není zmenšenina makrosvěta planetární model atomu je spíše metafora molekulární chaos kvantové úkazy rozlišovací mez prostého oka mesosvět mikrosvět

Procházka kvantovými jevy v celé škále velikostí objektů Samotná velikost objektů není rozhodující pro jejich kvantové chování. Kvantové projevy mohou být různorodé a neočekávané

? Souběh dvou stupnic klasický svět makrosvět mesosvět kvantový svět rozlišovací mez prostého oka rozlišovací mez prostého oka mesosvět kvantový svět mikrosvět

Klasický a kvantový svět v různých měřítkách KVANTOVÉ OBJEKTY makroskopické teleportace přes Dunaj supravodiče, supratekuté helium BE kondensace v atom. oblacích kohese a chem. vazba v látkách meso("nano")skopické kvantové multivrstvy, kvant. tečky, vortexové struktury, qubity mikroskopické molekuly atomy a ionty atomová jádra subjaderné objekty klasický svět makrosvět ? rozlišovací mez prostého oka mesosvět KVANTOVÉ ÚKAZY kvantování energií vlnové šíření – interference, difrakce ... provázané stavy korelované chování identických částic kvantový svět mikrosvět

Klasický a kvantový svět v různých měřítkách KVANTOVÉ OBJEKTY makroskopické teleportace přes Dunaj supravodiče, supratekuté helium BE kondensace v atom. oblacích kohese a chem. vazba v látkách meso("nano")skopické kvantové multivrstvy, kvant. tečky, vortexové struktury, qubity mikroskopické molekuly atomy a ionty atomová jádra subjaderné objekty klasický svět makrosvět ? rozlišovací mez prostého oka mesosvět KVANTOVÉ ÚKAZY kvantování energií vlnové šíření – interference, difrakce ... provázané stavy korelované chování identických částic kvantový svět mikrosvět

Klasický a kvantový svět KVANTOVÉ OBJEKTY makroskopické teleportace přes Dunaj supravodiče, supratekuté helium BE kondensace v atom. oblacích kohese a chem. vazba v látkách meso("nano")skopické kvantové multivrstvy, kvant. tečky, vortexové struktury, qubity mikroskopické molekuly atomy a ionty atomová jádra subjaderné objekty klasický svět makrosvět ? rozlišovací mez prostého oka mesosvět KVANTOVÉ ÚKAZY kvantování energií vlnové šíření – interference, difrakce ... provázané stavy korelované chování identických částic kvantový svět mikrosvět

Kvantování energie v atomu (helia) Bohrova podmínka dává fotony s určitou energií, čili ostré spektrální linie Uvidíme něco takového: kvantová čísla Celkový spin 0 Celkový spin 1 2-elektronové hladiny

Klasický a kvantový svět KVANTOVÉ OBJEKTY makroskopické teleportace přes Dunaj supravodiče, supratekuté helium BE kondensace v atom. oblacích kohese a chem. vazba v látkách meso("nano")skopické kvantové multivrstvy, kvant. tečky, vortexové struktury, qubity mikroskopické molekuly atomy a ionty atomová jádra subjaderné objekty klasický svět makrosvět ? rozlišovací mez prostého oka mesosvět KVANTOVÉ ÚKAZY kvantování energií vlnové šíření – interference, difrakce ... provázané stavy korelované chování identických částic kvantový svět mikrosvět

Difrakce rychlých elektronů na hliníkové folii G.P. Thomson 1927

Difrakce rychlých elektronů na hliníkové folii G.P. Thomson 1927 NP elektrony Röntgenovy paprsky

Difrakce rychlých elektronů na hliníkové folii G.P. Thomson 1927 NP elektrony Röntgenovy paprsky

Difrakce atomů helia na krystalu LiF Esterling a Stern 1930

Rozmazané rozmezí klasického a kvantového světa To jest: makroskopické se nekryje s klasickým, mikroskopické se nekryje s kvantovým

Klasický a kvantový svět KVANTOVÉ OBJEKTY makroskopické teleportace přes Dunaj supravodiče, supratekuté helium BE kondensace v atom. oblacích kohese a chem. vazba v látkách meso("nano")skopické kvantové multivrstvy, kvant. tečky, vortexové struktury, qubity mikroskopické molekuly atomy a ionty atomová jádra subjaderné objekty klasický svět makrosvět ? rozlišovací mez prostého oka mesosvět KVANTOVÉ ÚKAZY kvantování energií vlnové šíření – interference, difrakce ... provázané stavy korelované chování identických částic kvantový svět mikrosvět

PŘEVZATO Z PŘEDNÁŠKY V. HOLÉHO

Kvantové tečky UMĚLÉ ATOMY (dimense 0) průměr tečky 10 nm průměr atomu 0.3 nm elektrony jsou v resonančních vlnových stavech s kvantovanou energií

Kvantová tečka v CdSe STM V I QD substrát PHYSICAL REVIEW B 73, 115305 2006

Rozmazané rozmezí klasického a kvantového světa V MOSFETech i při dnešním stupni miniaturisace (ULSI) se elektrony řídí (semi)klasickými zákony pohybu

Technologie 65 nm firmy Intel

Technologie 65 nm firmy Intel Elektrony jsou zde jako malé nabité kuličky, které přenášejí proud

Technologie 65 nm firmy Intel

Technologie 65 nm firmy Intel ? Postupné nenápadné přibližování ke kvantové limitě

ZEMĚ NIKOHO MESOSKOPIE 10 6

Kvantové objekty a úkazy v makrosopickém světě Ještě výrazněji: makroskopické se nekryje s klasickým, mikroskopické se nekryje s kvantovým

Klasický a kvantový svět KVANTOVÉ OBJEKTY makroskopické teleportace přes Dunaj supravodiče, supratekuté helium BE kondensace v atom. oblacích kohese a chem. vazba v látkách meso("nano")skopické kvantové multivrstvy, kvant. tečky, vortexové struktury, qubity mikroskopické molekuly atomy a ionty atomová jádra subjaderné objekty klasický svět makrosvět ? rozlišovací mez prostého oka mesosvět KVANTOVÉ ÚKAZY kvantování energií vlnové šíření – interference, difrakce ... provázané stavy korelované chování identických částic kvantový svět mikrosvět

Bose-Einsteinova kondensace atomů v pastech Obláček atomů (alkalických kovů) za extrémně nízkých teplot přejde do zvláštního stavu – BE kondensátu, ve kterém všechny atomy se pohybují naprosto shodně, koherentně a dohromady vytvoří makroskopickou vlnovou funkci objeveno 1995 Nobelova cena 2001 Příbuzný jev – supratekutost znám v kapalném heliu od 30tých let PŘIBLIŽNÉ ÚDAJE KRITICKÝCH TEPLOT system M n TC He liquid 4 21028 1.47 K Na trap 23 21020 1.19 K Rb trap 87 21017 3.16 nK

Atomový obláček

Atomový obláček Atomový obláček

Princip experimentu s interferencí atomů 1. Atomový obláček vytvořený v pasti 2. Rozdělen na dvě části laserem 3. Past a laser vypnuty 4. Oba obláčky se roztékají, pronikají navzájem a interferují 69

Interference atomů BE zkondensovaných v pastech Atomy sodíku vytvářejí makroskopickou vlnovou funkci Experimentální důkaz: Dvě části obláčku rozdělené a opět se prolínající spolu interferují. Jsou to tedy koherentní (makroskopické) vlny Vlnová délka v řádu desetin milimetru experiment ve skupině Ketterle a spol.

Klasický a kvantový svět KVANTOVÉ OBJEKTY makroskopické teleportace přes Dunaj supravodiče, supratekuté helium BE kondensace v atom. oblacích kohese a chem. vazba v látkách meso("nano")skopické kvantové multivrstvy, kvant. tečky, vortexové struktury, qubity mikroskopické molekuly atomy a ionty atomová jádra subjaderné objekty klasický svět makrosvět ? rozlišovací mez prostého oka mesosvět KVANTOVÉ ÚKAZY kvantování energií vlnové šíření – interference, difrakce ... provázané stavy korelované chování identických částic kvantový svět mikrosvět

Kvantová teleportace fotonů R. Ursin et.al: Quantum Teleportation link across the Danube, Nature 430, 849 (2004)

ZEMĚ NIKOHO MESOSKOPIE 10 6

PODIVNÝ SEZNAM MY KVANTOVÉ KAPALINY NO-MAN’S LAND MESOSCOPY KVANTOVÉ PROVÁZÁNÍ 10 6

Planckova konstanta Samotná velikost objektů není tedy rozhodující pro jejich kvantové chování. Obecné kriterium je spíše, jak důležitá je pro daný problém Planckova konstanta.

Planckova konstanta

Planckova konstanta hodně malé číslo rozměr energiečas=akce=délka hybnost=moment hybnosti Planck původně zavedl dnes již známo s velkou přesností

Planckova konstanta hodně malé číslo rozměr energiečas=akce=délka hybnost=moment hybnosti Planck původně zavedl dnes již známo s velkou přesností Více rolí Planckovy konstanty Jako převodní koeficient Jako charakteristická mezní veličina V základních rovnicích

DNES NE, MÍSTO TOHO BOHROVA TEORIE VODÍKU Planckova konstanta hodně malé číslo rozměr energiečas=akce=délka hybnost=moment hybnosti Planck původně zavedl dnes již známo s velkou přesností Více rolí Planckovy konstanty Jako převodní koeficient Jako charakteristická mezní veličina V základních rovnicích DNES NE, MÍSTO TOHO BOHROVA TEORIE VODÍKU

1. Planckova konstanta jako převodní koeficient Překlad mezi jazyky dvou teorií … most C  Q „Světlo o frekvenci je tvořeno fotony o energii “ Tak uvažoval Einstein při vysvětlení fotoefektu elektrony vyletují jen pro Důvod: je výstupní práce elektronu foton musí mít energii větší, aby ho vyrval. Einstein 1905 … NP světlo elektrony KOV

1. Planckova konstanta jako převodní koeficient Překlad mezi jazyky dvou teorií … most C  Q „Světlo o frekvenci je tvořeno fotony o energii “ Tak uvažoval Einstein při vysvětlení fotoefektu elektrony vyletují jen pro Důvod: je výstupní práce elektronu foton musí mít energii větší, aby ho vyrval. Einstein 1905 … NP V světlo elektrony KOV Experiment zejména Lenard …. NP Určení energie elektronu … brzdný potenciál elektronvolt

Odbočka: děsivé hodnoty a šikovné jednotky Uvažme, že me= 9.1110-31 kg e = 1.60 10-19 C = 1.05 10-34 Js Je rozumné si zavést jednotky atomistice přiměřené. Např. (v rámci zákonné soustavy SI) nm, eV, fs 1 eV je energie, kterou elementární náboj získá při průchodu potenciálním rozdílem 1 V, 1 eV = 1.60 10-19 J Pak vyjde neobyčejně šikovně  = 0.66 eVfs me=5.7 eVfs2nm -2

Odbočka: děsivé hodnoty a šikovné jednotky Uvažme, že me= 9.1110-31 kg e = 1.60 10-19 C = 1.05 10-34 Js Je rozumné si zavést jednotky atomistice přiměřené. Např. (v rámci zákonné soustavy SI) nm, eV, fs 1 eV je energie, kterou elementární náboj získá při průchodu potenciálním rozdílem 1 V, 1 eV = 1.60 10-19 J Pak vyjde neobyčejně šikovně  = 0.66 eVfs me=5.7 eVfs2nm -2 Ještě lepší je přejít k přirozeným jednotkám me= e =  = 1 ... za chvíli

2. Planckova konstanta jako hraniční hodnota Matematické vyjádření Heisenbergova principu

Relace neurčitosti -- aplikace Propojíme prostorovou rozlehlost L a energii E vázaného stavu částice o hmotnosti m … kriterium ultrakvantového režimu 1. krok kinetická energie částice ve vázaném stavu (v potenciál. jámě) 2. krok odhad z relace neurčitosti 3. krok kinetická a celková energie stejného řádu energie kvant. fluktuací ~ příznak ultrakvantového stavu Platí pro coulombickou interakci:  Stabilita atomů a hmoty vůbec

Relace neurčitosti -- aplikace Propojíme prostorovou rozlehlost L a energii E vázaného stavu částice o hmotnosti m … kriterium superkvantového režimu 1. krok kinetická energie částice ve vázaném stavu (v potenciál. jámě) 2. krok odhad z relace neurčitosti 3. krok kinetická a celková energie stejného řádu zkusíme pro atomy

Velikost atomů Jaké jsou empirické údaje o velikosti atomů Jaké jsou teoretické důvody pro tyto údaje Test pomocí relací neurčitosti

Opakování o atomech náboj jádra hmotnost atomu poloměr jádra Q = Z |e| OBAL Z elektronů JÁDRO Z protonů N=A-Z neutronů náboj jádra hmotnost atomu poloměr jádra Q = Z |e| M ~ A u R = r0 A1/3 r0 = 1,2 10-15 m atom atomový objem = rel. at. hmotnost g/ 103  hustota objem na atom = atomový objem / Avogadr. číslo V cm3 … odhad z empirických dat

Odhad ionizační energie atomu z relace neurčitosti použijeme našich jednotek nm, eV, fs Empirické poloměry atomů mají hodnoty v řádu 0,1 nm (1Å) Energie valenčních elektronů v atomech pak vycházejí v řádu eV

Odhad ionizační energie atomu z relace neurčitosti použijeme našich jednotek nm, eV, fs Empirické poloměry atomů mají hodnoty v řádu 0,1 nm (1Å) Energie valenčních elektronů v atomech pak vycházejí v řádu eV v tabulkách lze ověřit, že je to správný odhad

Ionizační energie a poloměry prvků 54

3. Planckova konstanta jako součást teoretického aparátu kvantové teorie Jako příklad použijeme původní Bohrovy teorie atomu vodíku. Ta je teoreticky překonaná, ale všichni ji známe a vykazuje charakteristickou strukturu, nad kterou se zamyslíme

Semiklasický popis atomu vodíku podle Bohra OBAL 1 elektron JÁDRO 1 proton náboj jádra hmotnost atomu poloměr jádra Q = |e| M ~ u >> me R = r0 << r r0 = 1,2 10-15 m atom Elektron obíhá rychlostí v kolem nehybného jádra. Má hybnost p= me v, moment hybnosti me vr, odstředivá síla je me v2/r … všechno klasické Přitahován je coulombickou silou Připojeno je kvantování, prostřednictvím kvanta akce, Planckovy konstanty . Veličina ke kvantování vhodná má rozměr akce. To je právě moment hybnosti.

Semiklasický popis atomu vodíku podle Bohra OBAL 1 elektron JÁDRO 1 proton náboj jádra hmotnost atomu poloměr jádra Q = |e| M ~ u >> me R = r0 << r r0 = 1,2 10-15 m atom Elektron obíhá rychlostí v kolem nehybného jádra. Má hybnost p= me v, moment hybnosti me vr, odstředivá síla je me v2/r … všechno klasické Přitahován je coulombickou silou Připojeno je kvantování, prostřednictvím kvanta akce, Planckovy konstanty . Veličina ke kvantování vhodná má rozměr akce. To je právě moment hybnosti.

Bohrova teorie vodíku Dvě podmínky pro Bohrův poloměr a Hartreeho energii Klasická podmínka odstř. síla= dostř. síla Kvantová podmínka kvantování momentu hybnosti Výsledek Bohrův poloměr 0,053 nm Hartreeho energie 27,2 eV

2x ionisační energie vodíku Bohrova teorie vodíku Dvě podmínky pro Bohrův poloměr a Hartreeho energii Klasická podmínka odstř. síla= dostř. síla Kvantová podmínka kvantování momentu hybnosti Výsledek Bohrův poloměr 0,053 nm Hartreeho energie 27,2 eV 2x ionisační energie vodíku

Bohrova teorie vodíku Dvě podmínky pro Bohrův poloměr a Hartreeho energii Klasická podmínka o tyto výpočty nejde, důležité je podívat se na výsledek který je exaktní odstř. síla= dostř. síla Kvantová podmínka kvantování momentu hybnosti Výsledek Bohrův poloměr 0,053 nm Hartreeho energie 27,2 eV

shoduje se s odhadem z relací neurčitosti Bohrova teorie vodíku Dvě podmínky pro Bohrův poloměr a Hartreeho energii Klasická podmínka o tyto výpočty nejde, důležité je podívat se na výsledek který je exaktní odstř. síla= dostř. síla Kvantová podmínka kvantování momentu hybnosti Výsledek Bohrův poloměr 0,053 nm Hartreeho energie 27,2 eV shoduje se s odhadem z relací neurčitosti

Přirozené jednotky Rozměrové úvahy a zavedení přirozených jednotek jsou založeny na víře (dobře již osvědčené), že rozměrová úvaha vede k výsledku, který se od přesného liší jen numerickým faktorem v řádu jednotek

Tři klíčové teorie (pro atomární systémy) Nepůjdeme-li na sub-atomární úroveň, jsou pro popis fyzikálního světa klíčové tři teorie a ty mají jako svůj symbol tři universální konstanty Klasická mechanika a teorie gravitace Gravitační zákon

Tři klíčové teorie (pro atomární systémy) Nepůjdeme-li na sub-atomární úroveň, jsou pro popis fyzikálního světa klíčové tři teorie a ty mají jako svůj symbol tři universální konstanty Klasická mechanika a teorie gravitace Gravitační zákon Teorie elektromagnetického pole Maxwellovy rovnice, vlnová rovnice

Tři klíčové teorie (pro atomární systémy) Nepůjdeme-li na sub-atomární úroveň, jsou pro popis fyzikálního světa klíčové tři teorie a ty mají jako svůj symbol tři universální konstanty Klasická mechanika a teorie gravitace Gravitační zákon Teorie elektromagnetického pole Maxwellovy rovnice, vlnová rovnice Kvantová teorie Komutační relace, Schrödingerova rovnice

Tři klíčové teorie (pro atomární systémy) Nepůjdeme-li na sub-atomární úroveň, jsou pro popis fyzikálního světa klíčové tři teorie a ty mají jako svůj symbol tři universální konstanty Klasická mechanika a teorie gravitace Gravitační zákon Teorie elektromagnetického pole Maxwellovy rovnice, vlnová rovnice Kvantová teorie Komutační relace, Schrödingerova rovnice O této trojici za chvíli více

Další universální konstanty Jiný typ universálních konstant – charakteristiky částic vlastnosti částic hmotnosti náboje gravitační elektrické elektron proton

Další universální konstanty Jiný typ universálních konstant – charakteristiky částic vlastnosti částic hmotnosti náboje gravitační elektrické elektron proton

Přirozené jednotky ve fysice Přirozené soustavy jednotek závisejí na výběru fundamentálních konstant VÝHODNÉ VLASTNOSTI PŘIROZENÝCH JEDNOTEK Fundamentální -- nezávislé na lidské libovůli, přesnosti a stálosti etalonů Fundamentální -- vystihují hluboké souvislosti fyzikálních zákonů Praktická -- hodnoty měřených veličin mají příjemný rozsah a jsou snadné k interpretaci Praktická -- rovnice se zjednodušší, mají bezrozměrné koeficienty, zpravidla malých celočíselných hodnot nebo zlomků jako ½ Fundamentální&Praktická -- výpočty zůstávají v platnosti i po zpřesnění hodnot univerzálních konstant

Atomové přirozené jednotky Jsou nejvhodnější pro atomární soustavy Atomové přirozené jednotky Jsou nejvhodnější pro atomární soustavy ... relativní jednotky, kde jeden elektron, jeden proton, jeden atom vodíku slouží jako etalon

Atomové přirozené jednotky Přirozené soustavy jednotek závisejí na výběru fundamentálních konstant Atomové jednotky Inspirace od Bohra(1913) Rozměrová úvaha  relevantní veličiny Dvě podmínky pro Bohrův poloměr a Hartreeho energii (rozměrové kombinace … kinetická energie a Coulomb. potenciál. energie) Výsledek v plné shodě s Bohrovou teorií

Atomové přirozené jednotky Přirozené soustavy jednotek závisejí na výběru fundamentálních konstant Atomové jednotky Inspirace od Bohra(1913) Rozměrová úvaha  relevantní veličiny Dvě podmínky pro Bohrův poloměr a Hartreeho energii (rozměrové kombinace … kinetická energie a Coulomb. potenciál. energie) Výsledek v plné shodě s Bohrovou teorií

Atomové přirozené jednotky Přirozené soustavy jednotek závisejí na výběru fundamentálních konstant Atomové jednotky Inspirace od Bohra(1913) Rozměrová úvaha  relevantní veličiny Dvě podmínky pro Bohrův poloměr a Hartreeho energii (rozměrové kombinace … kinetická energie a Coulomb. potenciál. energie) Výsledek v plné shodě s Bohrovou teorií

Atomové přirozené jednotky Přirozené soustavy jednotek závisejí na výběru fundamentálních konstant Atomové jednotky Inspirace od Bohra(1913) Rozměrová úvaha  relevantní veličiny Dvě podmínky pro Bohrův poloměr a Hartreeho energii (rozměrové kombinace … kinetická energie a Coulomb. potenciál. energie) Výsledek v plné shodě s Bohrovou teorií

Atomové přirozené jednotky

Atomové přirozené jednotky -- měřítko světa atomů

Atomové přirozené jednotky a relativita

Planckovy přirozené jednotky Byly první a zdály se hodně divné, ale ...

Planckovy "přirozené" jednotky Přirozené soustavy jednotek závisejí na výběru fundamentálních konstant Planckovy jednotky Sestavíme veličiny o rozměru délka, hmotnost, čas To jsou Planckovy jednotky, historicky první přirozené jednotky ... jak je navrhl 1899, sotva svou konstantu zavedl, ještě bez dnešní interpretace Hodnoty Planckových jednotek jsou poněkud zarážející

Hlubší pohled na Planckovu volbu: (cG ) schéma V atomové fysice jsou jádra neměnná tělíska (téměř). Působí dvě universální interakce: gravitační a elektromagnetická Podmínky jejich působení lze znázornit v (cG ) schematu, které má Newtonův svět v počátku, tři hlavní teorie na osách. Příklady: STR je důležitá, jestliže typická rychlost , atd. QM , kvantum akce není zanedbatelné G STR c1 QM  Newton

Hlubší pohled na Planckovu volbu: (cG ) schéma V atomové fysice jsou jádra neměnná tělíska (téměř). Působí dvě universální interakce: gravitační a elektromagnetická Podmínky jejich působení lze znázornit v (cG ) schematu, které má Newtonův svět v počátku, tři hlavní teorie na osách. Příklad: STR je důležitá, jestliže typická rychlost , atd. U atomové fysiky je gravitace slabá (Newtonova), jedná se o kvasirelativistickou limitu, zato kvantové efekty jsou započteny plně. G OTR TOE STR c QM QFT  3 + 1 prostoro-čas Newton

Hlubší pohled na Planckovu volbu: (cG ) schéma OTR TOE STR c1 QM QFT  3 + 1 prostoro-čas Newton

Hlubší pohled na Planckovu volbu: (cG ) schéma OTR TOE STR c1 QM QFT  3 + 1 prostoro-čas Newton U atomové fyziky je gravitace slabá (Newtonova), jedná se o kvasirelativistickou limitu, zato kvantové efekty jsou započteny plně.

Bičákův diagram Zveřejněný již před mnoha lety ve Žlutém časopisu (Čs Bičákův diagram Zveřejněný již před mnoha lety ve Žlutém časopisu (Čs. čas. fys.) mírně zastaralý, ale stále inspirující. My se podíváme z hledisek důležitých pro atomistiku

hmotnosti

a hmotnosti Hmotnost M (kg) L (m)

a hmotnosti E=mc2 Hmotnost M (kg) E=2f L (m)

Dvojlogaritmické měřítko se zobrazí jako

Dvojlogaritmické měřítko se zobrazí jako Krásné, ale ošidné: logaritmus se mění pomalu

a hmotnosti Hmotnost M (kg) L (m)

a hmotnosti Hmotnost M (kg) L (m)

a hmotnosti Hmotnost M (kg) L (m)

a hmotnosti Hmotnost M (kg) kvantová gravitace L (m)

a hmotnosti M ~ A u R = r0 A1/3 r0 = 1,2 10-15 m Hmotnost M (kg) L (m)

a hmotnosti M ~ A u R = r0 A1/3 r0 = 1,2 10-15 m Hmotnost M (kg) L (m)

a hmotnosti M ~ A u R = r0 A1/3 r0 = 1,2 10-15 m M ~ A u R = r0 A1/3 Hmotnost M (kg) L (m)

a hmotnosti Hmotnost M (kg) L (m)

a hmotnosti Hmotnost M (kg) L (m)

a hmotnosti Hmotnost M (kg) tajemství L (m)

hustota všech kondensovaných atomárních soustav je stejného řádu a hmotnosti Hmotnost M (kg) tajemství hustota všech kondensovaných atomárních soustav je stejného řádu L (m)

The end