DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 2 BRUSEL I. OSNOVA ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU HISTORIE ÚPRAVY, INTERPRETAČNÍ ZDROJE, POVAHA NAŘÍZENÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Advertisements

Úvod do mezinárodního práva rodinného
Správní právo Pojem správního práva.
Nařízení Brusel I Nahrazuje Bruselskou úmluvu z roku 1968 (v textu nařízení přijaty pouze drobné změny) Zabývá se pravomocí (mezinárodní příslušností soudů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Nařízení Brusel II Příslušnost (pravomoc) soudů
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Úvod do předmětu Ius est ars boni et aequi. Právo je umění uplatňovat to, co je dobré a spravedlivé.. FEL ČVUT v Praze PRÁVO PRO PODNIKATELE II Mgr. František.
PRAVOMOC A PŘÍSLUŠNOST SOUDŮ. Jde o zákonné určení, zda věc projednají soudy (pravomoc) – a který konkrétní soud (příslušnost). Obojí – PODMÍNKY ŘÍZENÍ.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
UZNÁNÍ A PROHLÁŠENÍ VYKONATELNOSTI ROZHODNUTÍ
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Evropské právo civilního procesu
Mezivládní organizace – jediná úroveň
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Pravomoc, příslušnost Řešení sporů o pravomoc a příslušnost.
Právo mezinárodních smluv
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Mezinárodní právní pomoc – práce s Evropským soudním atlasem a internetem Praxe MPS a MPO Mgr. Petra Novotná LL.M.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Mezinárodní obchodní transakce
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Ekonomika pivovarského průmyslu
Evropský exekuční titul pro nesporné nároky
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA.
EVROPSKÁ UNIE.
PŘEDNÁŠKA Č. 7 ROZHODČÍ SMLOUVA V MEZINÁRODNÍM STYKU
Praxe MPS a PMO Přednáška Rodinný případ - výživné Petra Bohůnová
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Mezinárodní právo soukromé
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
EVROPSKÝ JUSTIČNÍ PROSTOR PŘEDNÁŠKA Č. 1 DOBRÝ DEN.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Praxe mezinárodního práva soukromého JUDr. Simona Trávníčková.
Rodinné právo v evropských nařízeních
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Zvláštní část MPS – mimosmluvní závazkové vztahy Klára Svobodová.
Řešení majetkových sporů s mezinárodním prvkem před obecnými soudy JUDr. Tereza Kyselovská.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Nařízení Rady (ES) č. 44/2001 ze dne 22. prosince 2000 o příslušnosti a uznávání a výkonu soudních rozhodnutí v občanských a obchodních věcech (Brusel.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Mezinárodní smlouva jako pramen práva EU
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
BI201K Úvod do práva ICT I.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Mezinárodní právo soukromé
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Mezinárodní pravomoc – Brusel I.
Tereza Kyselovská Rozhodnutí soudu v MPS.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Příjmové daně – jeden nebo dva zákony? Dny práva 2016
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 2 BRUSEL I

OSNOVA ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU HISTORIE ÚPRAVY, INTERPRETAČNÍ ZDROJE, POVAHA NAŘÍZENÍ HISTORIE ÚPRAVY, INTERPRETAČNÍ ZDROJE, POVAHA NAŘÍZENÍ VZTAH K OSTATNÍM PRAMENŮM ÚPRAVY VZTAH K OSTATNÍM PRAMENŮM ÚPRAVY PŮSOBNOST VĚCNÁ PŮSOBNOST VĚCNÁ PŮSOBNOST PERSONÁLNÍ PŮSOBNOST PERSONÁLNÍ PŮSOBNOST ČASOVÁ, TERITORIÁLNÍ PŮSOBNOST ČASOVÁ, TERITORIÁLNÍ ZÁKLADNÍ STRUKTURA PRAVOMOCÍ ZÁKLADNÍ STRUKTURA PRAVOMOCÍ

MATERIÁLY KE STUDIU NÁZEV : Nařízení č. 44/2001 (ES), o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí v občanských a obchodních věcech NÁZEV : Nařízení č. 44/2001 (ES), o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí v občanských a obchodních věcech Český překlad: eur-lex, zadat český jazyk, přes složku: enlargement Český překlad: eur-lex, zadat český jazyk, přes složku: enlargement Učebnice, časopis Právní fórum Učebnice, časopis Právní fórum

HISTORIE ÚPRAVY Úmluva o pravomoci soudů a výkonu soudních rozhodnutí, podepsána v Bruselu (Belgií, Francií, Itálií, Lucemburskem, Nizozemím, Německem) Úmluva o pravomoci soudů a výkonu soudních rozhodnutí, podepsána v Bruselu (Belgií, Francií, Itálií, Lucemburskem, Nizozemím, Německem) Vstup v platnost: Zpráva belgického zpravodaje P. Jenarda. Vstup v platnost: Zpráva belgického zpravodaje P. Jenarda přístup Dánska, Velké Británie a Irska. Změny obsaženy v přístupové dohodě. Zpráva P. Schlossera přístup Dánska, Velké Británie a Irska. Změny obsaženy v přístupové dohodě. Zpráva P. Schlossera přístup Řecka. Zpráva K. Evrigenis a K. Kerameus přístup Řecka. Zpráva K. Evrigenis a K. Kerameus přístup Portugalsko a Španělsko. Zpráva M. De Almeina Cruzem, M.D. Realem a P. Jenardem přístup Portugalsko a Španělsko. Zpráva M. De Almeina Cruzem, M.D. Realem a P. Jenardem , poslední, spíše technická novelizace. Přístup Rakouska, Finska a Švédska , poslední, spíše technická novelizace. Přístup Rakouska, Finska a Švédska.. Transformace do nařízení. Transformace do nařízení. Platnou jen vůči Dánsku. Platnou jen vůči Dánsku.

POVAHA NAŘÍZENÍ DVOUSLOŽKOVÁ ÚPRAVA: stanovení mezinárodní pravomoci soudů členských států a zacházení s rozhodnutím soudu vydaným na území jednoho státu na území státu druhého. DVOUSLOŽKOVÁ ÚPRAVA: stanovení mezinárodní pravomoci soudů členských států a zacházení s rozhodnutím soudu vydaným na území jednoho státu na území státu druhého. POVINNOST APLIKACE (ODSUN DOKTRÍNY „FORUM CONVENIENCE“ – VIZ PŘÍPAD c-281/02 OWUSU) POVINNOST APLIKACE (ODSUN DOKTRÍNY „FORUM CONVENIENCE“ – VIZ PŘÍPAD c-281/02 OWUSU)

VZTAH K OSTATNÍM PRAMENŮM VZTAH K OSTATNÍM KOMUNITÁRNÍM NÁSTROJŮM: ČL. 67 VZTAH K OSTATNÍM KOMUNITÁRNÍM NÁSTROJŮM: ČL. 67 VZTAH K BRUSELSKÉ ÚMLUVĚ: ČL. 68 VZTAH K BRUSELSKÉ ÚMLUVĚ: ČL. 68 VZTAH K DVOUSTRANNÝM SMLOUVÁM: Č. 69 VZTAH K DVOUSTRANNÝM SMLOUVÁM: Č. 69 VZTAH K MNOHOSTRANNÝM ÚMLUVÁM: ČL VZTAH K MNOHOSTRANNÝM ÚMLUVÁM: ČL

VĚCNÝ DOPAD ČLÁNEK 1 ČLÁNEK 1 Odst.1:VĚCI OBČANSKÉ A OBCHODNÍ, výslovně vyloučeny otázky veřejnoprávní Odst.1:VĚCI OBČANSKÉ A OBCHODNÍ, výslovně vyloučeny otázky veřejnoprávní BEZ OHLEDU NA DRUH SOUDU BEZ OHLEDU NA DRUH SOUDU OTÁZKY VÝSLOVNĚ VYLOUČENÉ V ODST. 2: STATUSOVÉ, MANŽELSKÉ, KONKURS, VYROVNÁNÍ APOD., ROZHODČÍ ŘÍZENÍ OTÁZKY VÝSLOVNĚ VYLOUČENÉ V ODST. 2: STATUSOVÉ, MANŽELSKÉ, KONKURS, VYROVNÁNÍ APOD., ROZHODČÍ ŘÍZENÍ VÝZNAM JUDIKÁTŮ, PŘÍKLADY JUDIKÁTŮ VÝZNAM JUDIKÁTŮ, PŘÍKLADY JUDIKÁTŮ

ČASOVÁ PŮSOBNOST VSTUP V PLATNOST: VSTUP V PLATNOST: NOVÉ ČLENSKÉ STÁTY: NOVÉ ČLENSKÉ STÁTY: PŘECHODNÁ USTANOVENÍ: ČL. 66 PŘECHODNÁ USTANOVENÍ: ČL. 66

PERSONÁLNÍ PŮSOBNOST DVĚ POLOHY PROBLÉMU DVĚ POLOHY PROBLÉMU PRO ČÁST PRVOU ROZHODUJÍCÍ POZICE ŽALOVANÉHO PRO ČÁST PRVOU ROZHODUJÍCÍ POZICE ŽALOVANÉHO ZVLÁŠTNÍ PŘÍPAD ČL. 22 A 23 ZVLÁŠTNÍ PŘÍPAD ČL. 22 A 23 POZICE ŽALUJÍCÍHO NEZAJÍMAVÁ (VIZ JUDIKATURA) POZICE ŽALUJÍCÍHO NEZAJÍMAVÁ (VIZ JUDIKATURA)

ZÁKLADNÍ STRUKTURA PRAVOMOCÍ TYP PRAVOMOCI CHARAKTERISTIKA ZÁKLADNÍ (ČL.2) X ALTERNATIVA I (ČL.5) ALTERNATIVA K ZÁKLADNÍ ALTERNATIVA II (ČL.6,7) ALTERNATIVA K ZÁKLADNÍ A ALTERNATIVĚ II SPECIÁLNÍ (ČL. 8-21) PŘEDNOST PŘED ZÁKLADNÍ A ALTERNATIVOU I A II VÝLUČNÁ (ČL.22) PŘEDNOST PŘEDE VŠEMI DOHODNUTÁ (ČL.23) PŘEDNOST PŘEDE VŠEMI MIMO VÝLUČNÉ PODŘÍZENÍ SE ZAHÁJENÉM ŘÍZENÍ (ČL. 24) STEJNÉ JAKO DOHODNUTÁ