Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby jako fenomén dnešní doby. Úloha služeb Rozvoj terciéru Podniky obohacují svou nabídku o doprovodné služby Servis je něco více než jen dodávka Společnost.
Advertisements

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich.
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
ANALÝZA BLAHOBYTU CELÉ SPOLEČNOSTI – DŮLEŽITÁ PRO POSOUZENÍ ZÁSAHŮ VEŘEJNÉHO SEKTORU, TEDY PRO EKONOMII VEŘEJNÉHO SEKTORU.
Daňová teorie a politika
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
NAUKA O PODNIKU I.
Korupce a veřejné zakázky
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
3 EFEKTIVNOST TRHU.
Marketingové prostředí
FINANČNÍ SPRÁVA specifický úsek veřejné správy jehož posláním je péče o materiální základ poskytování veřejných statků a dozor (dohled) nad finančními.
Vládní neziskové organizace
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Teorie statků Ekonomický statek – zboží nebo služba soukromého nebo veřejného charakteru.
Organizace zabezpečování veřejných statků a služeb (1)
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Marketingové prostředí obce
MARKETINGOVÝ MIX.
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Systém organizace finanční správy
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Financování veřejného sektoru Ekonomie veřejného sektoru
Financování veřejného sektoru
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Materiální základ produkce veřejných statků
Vzdělání z hlediska teorie statků
Mojmír Sabolovič Ekonomie - věda o lidském jednání - studuje chování jednotlivých subjektů - zabývá se alokací vzácných zdrojů mezi různá alternativní.
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
Soustava veřejných rozpočtů. Osnova kurzu 1.Veřejné rozpočty v ČR 2.Státní rozpočet a rozpočtový proces 3.Střednědobé rozpočtování 4.Územní rozpočty 5.Podmíněné.
Veřejné finance a veřejné statky
Základy veřejných financí
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Faktory ovlivňující způsob poskytování VS - hodnocení veřejných zakázek.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Veřejné příjmy Veřejné příjmy se podílejí na přerozdělování HDP, a to nenávratným způsobem Jsou zdrojem krytí veřejných.
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
Poslání Veřejného Sektoru Jeho struktura a faktory ovlivňující jeho velikost.
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
Přejít na první stránku Copyright Aleš Olejniček Příčiny existence veřejného sektoru Má existence veřejného sektoru objektivní.
Úvod do základů finančního práva Petr Mrkývka. LITERATURA Petr MRKÝVKA Propedeutika finančního práva I – obecná část. Brno: MU 2014 (e-kniha) k dostání.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Financování veřejného sektoru Financování veřejného sektoru Ekonomika veřejné správy 2. přednáška Eva Tomášková Katedra finančního.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ STATKY.
Poskytování veřejných služeb
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ PŘÍJMY.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Vymezení pojmového aparátu Jana Soukopová
Rozpočtová a fiskální politika
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
VeřeJnÁ FinaNční Politika a VEŘEJNÁ FINANČNÍ ČINNOST
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Veřejné Finance.
Teorie fiskálního federalismu
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Rozpočtová a fiskální politika
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Rozpočtová a fiskální politika
Transkript prezentace:

Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky Eva Tomášková eva.tomaskova@law.muni.cz Katedra národního hospodářství Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky 6. přednáška

Decentralizace x dekoncentrace Veřejný správa záměrné činnosti a úkoly vykonávané na jednotlivých vládních úrovních k zajišťování veřejných statků instituce, které tuto činnost vykonávají státní instituce vykonávají veřejnou správu přímo ostatní instituce pouze odvozeně, např. územní samospráva Decentralizace x dekoncentrace

Veřejný sektor (1) zahrnuje instituce a organizace zabývající se činnostmi, které nejsou předmětem zájmu subjektů soukromého sektoru, nebo redistribucí jsou úplně či částečně financovány z veřejných prostředků jsou spjaty s fiskálním systémem a rozpočtovou soustavou

Veřejný sektor (2) Poslání veřejného sektoru: předcházet důsledkům selhání trhu, řešit důsledky selhání trhu v ekonomickém růstu a sociálním rozvoji. Veřejný sektor se zabývá: vymezením argumentů pro rozvoj a uplatnění ekonomické úlohy státu, hlavními oblastmi činnosti veřejného sektoru, analýzou a rozborem specifik výsledných produktů veřejného sektoru, efektivitou činností institucí ve veřejném sektoru.

Veřejný sektor x veřejné finance Úkol veřejného sektoru: zajistit potřebné veřejné statky, vytvářet podmínky pro fungování soukromého sektoru. Úkol veřejných financí: zabezpečení potřebných finančních prostředků a zajištění efektivnosti jejich použití, profinancování různých transferů, stimulace ekonomických subjektů k určitému chování.

Specifika veřejného sektoru (1) způsob financování veřejných institucí (veřejnými prostředky) charakter vlastnictví těchto institucí způsob rozhodování a specifikum managementu těchto organizací specifický způsob poskytování produktů tohoto sektoru spotřebitelům zaměření jeho činnosti a aktivit na realizaci cílů a produkcí, které nejsou předmětem zájmu soukromého sektoru způsob kontroly činnosti veřejného sektoru

Specifika veřejného sektoru (2) nelze vždy použít velikost zisku jako kritérium úspěšnosti objektivní potřeby a výsledky veřejného sektoru se obtížně definují efektivnost vložených prostředků se projevuje se značným časovým zpožděním, často je obtížně měřitelná a vyjádřitelná projevuje se přirozená tendence k neefektivnosti (narůstání úřednického aparátu) snaha výkonných orgánů a administrativních pracovníků maximalizovat svůj užitek „neprofesionalita“ rozhodování o alokaci zdrojů

Velikost a struktura veřejného sektoru Velikost a strukturu veřejného sektoru ovlivňují: faktory ekonomické bariéry výkonnosti bariéry spotřeby bariéry výběru daní faktory historické a geopolitické státní paternalismus x liberalismus přírodní podmínky faktory demografické růst populace změny ve věkové a sociální struktuře změny preferencí faktory kulturně náboženské faktory politické kvantita a kvalita veřejných statků Podíl veřejných výdajů na veřejný sektor k HDP. (v ČR 46 %)

Efektivnost veřejného sektoru z dostupných zdrojů je získán maximální množství statků a maximální užitek ekonomika se nachází na hranici užitkových možností Paretovské pojetí efektivnosti

Dělení statků dle charakteru statků z institucionálního hlediska volné statky ekonomické statky z institucionálního hlediska čistě tržní statky čistě netržní statky polotržní statky podle způsobu rozhodování a financování soukromé statky veřejné statky z ekonomického hlediska čisté soukromé statky čistě kolektivní statky smíšené kolektivní statky fakultativní přikázaná státem tzv. upřednostněné veřejné statky

Veřejné statky Nejčastější chyby v definování: Veřejné = veřejná produkce a veřejné financování produkce Jsou poskytovány zdarma Veřejný sektor je při produkci veřejných statků vždy neefektivní Veřejné statky jsou spojeny s: nerivalitou spotřebitelů nedostupností preferencí výskytem „černého pasažéra“

Čistě kolektivní statky Specifika čistě kolektivních statků: Spotřeba i kvalita jsou nedělitelné nedělitelnost nelze určit podíl jednotlivce na spotřebě statku, nelze vyloučit jednotlivce ze spotřeby, snížení kvality při nadspotřebě.

Komplikace nedělitelných statků Selhání efektivní alokace statků Vytlačení soukromého sektoru Stanovení objemu a struktury statků Rozdělení produkčních nákladů

Smíšené kolektivní statky spotřeba je dělitelná mezi jednotlivce lze vyloučit jednotlivce ze spotřeby „černý pasažér“ – transakční náklady kvalita je však nedělitelná Spotřeba smíšených kolektivních statků: fakultativní přikázaná státem (tzv. upřednostněné veřejné statky)

Přetížení smíšených statků přídělový systém modifikovaná cena (uživatelský poplatek) uživatelský poplatek < náklady uživatelský poplatek = náklady uživatelský poplatek > náklady

Způsoby zabezpečování veřejných statků ve veřejném sektoru veřejnou zakázkou u soukromého sektoru společná participace veřejného a soukromého sektoru

Kritéria pro rozhodování o způsobu zabezpečení veř. statků Objem vynakládaných finančních prostředků z veřejných rozpočtů Užitek obyvatel

Děkuji za Vaši pozornost. 