POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Hydrosféra.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Hydrosféra = vodní obal Země
Hydrosféra = vodní obal Země
Registrační číslo projektu
Hydrosféra – vodstvo na pevnině
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
Rozdělení zásob vody na Zemi
HYDROSFÉRA.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Česká republika-1 poloha, rozloha…
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Hydrosféra = vodní obal Země
Pohyb vody na Zemi.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
HYDROSFÉRA.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
HYDROSFÉRA Hydrosféra = vodní obal Země
POHYB VODY NA ZEMI.
Vodstvo Česka.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Vodní toky Jan Dušek.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Řeky Mgr. Petr Králík.
VY_32_INOVACE_08 Asie - vodstvo - pracovní list
Přírodní podmínky v Evropě VODSTVO
VODSTVO ASIE charakter vodstva je dán rozlehlostí Asie, tvarem reliéfu, a podnebím Asie leží v úmoří všech čtyř oceánů přibližně 40 % jejího povrchu představují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy vodních nádrží, ať už přirozených,
ASIE PŘÍRODNÍ PODMÍNKY.
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
Vodstvo Asie – samostatná práce
Jezera Mgr. Petr Králík.
VODSTVO NA PEVNINĚ Vítek Urban prima.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Srážky • Creek, vádí Odtok či vsakování Pramen Potok říčka řeka
Jezera Přirozená vodní nádrž Zásobárna sladké vody
Mississippi Tereza Krsková 7.Třída
Mgr. Alena Hrušková. 1. Uveď procentové zastoupení souše a oceánů na Zemi. 2. Co je to světový oceán a co ho tvoří? 3. Který oceán je největší? 4. Který.
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
Vodstvo na pevninách A) povrchová voda 1. tekoucí povrchová voda 2. voda se zpomaleným oběhem B) podpovrchová voda 1. půdní voda 2. podzemní voda.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_625.
{ Hydrosféra pevnin B. Hofmanová. veškeré vodstvo na Zemi97 % oceán + 3 % pevnina hydrologický cyklus ( malý a velký koloběh) obr. č. 1.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 6
Vodstvo Asie NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
12. f Problémy s vodou Znečištění, Nedostatek vody, Vysychání toků,
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Řeky, ledovce, jezera, nádrže
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra – vodní obal země.
Práce s atlasem HYDROSFÉRA autor: Mgr.Jana Mikešová
Voda na pevnině 2. února 2005.
Transkript prezentace:

POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera

AMAZONKA – 7 025 km BAJKAL – 1 637 m

Ledovce Největší zásobárna sladké vody: pevninské (Antarktida, Grónsko, Island) horské (sněžná čára)

Řeky povodí Řeky – vodní spojnice mezi pevninou a oceánem Porovnávání řek: délka toku (v km) průtok - mění se podle klimatických podmínek a tvaru reliéfu (m3/s – za 1 s proteče 1000 l) Vypiš 3 nejdelší řeky světa a najdi je na mapě Schéma říční sítě Úmoří, bezodtoká oblast jezero, nádrž pramen povodí levý přítok směr toku rozvodí pravý přítok vodní tok meandr říční delta mokřady ústí moře, jezero

Osmisměrka HYDROSFÉRA – ŘEKY Tajenka: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ V osmisměrce jsou ukryty názvy 14ti světových veletoků a jednoho významného jezera. (Vyhledané veletoky lokalizujte na mapě a určete, do kterého toku, či moře ústí.) Tajenka: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ M I Y A R U B J K L S N O E G D Z P Zdroj: Dnešní svět

Osmisměrka (řešení) Zambezi Lena Murray Mekong Kongo Amazonka Ganga Dunaj Indus Yukon Missouri Magdalena Angara Odon 15. Bajkal Tajenka: MISSISSIPPI M I Y A R U B J K L S N O E G D Z P

Voda se zpomaleným oběhem vody Voda se na pevnině zadržuje: Přírodní nádrže (jezera – hloubka x rozloha, složení vody) Vznik jezer Vrásněním, zbytky moře (Kaspické, Aralské) Příkopové propadliny (Bajkal, východoafrická jezera) Ledovcové (Velká jezera) Jiné (sesuvy, ledovcovými splazy, v kráterech aj.) Vypiš 3 největší jezera světa (podle rozlohy) b) Umělé nádrže (přehrady – různé funkce a rybníky)

Crater lake Mrtvé moře Titicaca

Problémy s povrchovou vodou Znečištění jezera v Indonésii Znečištění Nedostatek vody Vysychání toků Záplavy (povodně) Nedostatek vody je globálním problémem Povodně postihují i naše území

Vysychání Aralského jezera

Opakování

Řešení