Redukční dělení – meiosa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBECNÁ BIOLOGIE MITÓZA
Advertisements

Vítejte ve světě buněčného cyklu
OBECNÁ BIOLOGIE OPLOZENÍ
Buněčné dělení.
M I T Ó Z A.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Oplození.
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Omnis cellula e cellula (každá buňka je z buňky)
Buněčný cyklus je cyklus, kterým prochází eukaryotická buňka od svého vzniku po další dělení doba trvání cyklu se nazývá generační doba buněčný cyklus.
Ovarium- mikroskopická stavba
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
GENETIKA EUKARYOTICKÉ BUŇKY
 Je to genera č ní doba bu ň ky. Pr ů m ě rn ě trvá 6 hodin a ž 9 dn ů.  1953: Howard, Pelc  Interfáze = G1 + S + G2 fáze  Mitóza ( č i meióza) = M.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Buněčné dělení.
RNDr.Radek Trojanec, Ph.D. Laboratoř experimentální medicíny (LEM)
Rozmnožovací soustava
EUKARYOTA.
SOMATOLOGIE.
Profáze, metafáze, anafáze, telofáze
Vývoj spermií a vajíček
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rozmnožovací soustava
podříše: MNOHOBUNĚČNÍ (Metazoa)
Buněčný cyklus MUDr.Kateřina Kapounková
Test pro kvintu B 15. prosince 2006
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_533.
Rozmnožování buněk.
BUNĚČNÝ CYKLUS A BUNĚČNÉ DĚLENÍ
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Buněčný cyklus, buněčné dělení a jeho abnormality seminář VZ prezenční
Buněčný cyklus Buněčné dělení Abnormality buněčného dělení
Buněčný cyklus.
Dělení buněk.
Buněčné dělení Základy biologie
Biologie a genetika I..
Srovnání mitózy a meiózy 1. zrací dělení párování homologních chromozomů crossing over rozdělení chromozomů 2. zrací dělení rozdělení sesterských chromatid.
Buněčné dělení Abnormality buněčného dělení a oplození
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Buněčný cyklus.
Genetická determinace pohlaví Marie Černá
Buněčné dělení – otázky a úkoly
Ženský pohlavní systém
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Cytogenetika Zkoumá dědičnost a proměnlivost organismů na buněčné úrovni.
Rozmnožování buněk
Cytogenetika Zkoumá dědičnost a proměnlivost organismů na buněčné úrovni.
Varle se semenotvornými kanálky (histologický preparát, 400×)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SPERMATOGENEZE A OOGENEZE
Rozmnožování buněk - meióza
Ovulační a menstruační systém
Buněčná stěna, buněčné jádro
MEIOSA redukční dělení.
Mitóza, Meióza Test pro kvinty podzim 2006.
Meióza - vznik buněk s redukovaným počtem chromozomů ( 2n -> n)
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Živočišná Buňka.
PREPARACE BUNĚK SLINNÝCH ŽLAZ – LARVA PAKOMÁRA
ROZMNOŽOVÁNÍ ŽIVOČICHŮ
Buňka: životní projevy
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
Buněčné dělení – část 1. Markéta Láchová, 7. E.
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
Mitóza Nepřímé dělení Mitóza Je nejčastější způsob, kterým se dělí jádra tělních (somatických) buněk Období života buňky od jejího vzniku až po zánik.
Transkript prezentace:

Redukční dělení – meiosa Oogneze Spermatogeneze Spermie

mitosa x meiosa

vznik buněk s redukovaným počtem chromozomů (2n -> n) dvě po sobě následující dělení heterotypické homeotypické (mitosa) z 1 diploidní buňky vznikají 4 haploidní Produkce gamet

2. Meiotické dělení – homeotypické 2. Meiotické dělení – homeotypické PROFÁZE I - Leptotene: spiralizace chromozomů Zygotene: bivalenty Pachytene: tetrády, crossing-over Diplotene: oddalování chromozomů Diakineze: zánik jaderné blány a jadérka METAFÁZE I ANAFÁZE I K pólům dělícího vřeténka putují celé chromozómy nerozdělené v místě centroméry. Zde nastává redukce počtu chromozómů. TELOFÁZE I Jedná se o mitózu haploidních buněk PROFÁZE II METAFÁZE II ANAFÁZE II TELOFÁZE II

Profáze I leptotene zygotene pachytene Metafáze I diplotene diakineze

Tvorba gamet (člověk) Samčí gametogeneze: Kde: semenorvorné kanálky varlete Dvě fáze tvorby spermií: Spermatocytogeneze mitotické dělení spermatogomií meióza vznik spermatid Spermiogeneze diferenciace spermatid ve zralé spermie

Schéma dělení buněk při samčí gametogenezi

Schéma semenotvorného kanálku

Mikroskopický snímek semenotvorného kanálku

Strukturní změny při zrání spermie

Samičí gametogeneze - oogeneze: Kde: korová vrstva vaječníků

Popis oogeneze a jeho časové aspekty Z jedné oogonie se tvoří jedná vaječná buňka a 1 nebo 3 pólové buňky Existuje tzv. nerovnoměrná cytokineze, kdy většinu cytoplasmy po 1. meiotickém dělění získává vaječná buňka, pólová buňka jen minimum. Tvorba vajíček začíná u člověka už v prenatálním období. Oogonie už v průběhu nitroděložního vývoje vstupují do meiosy, která se však zastaví ještě před narozením jedince a to v profázi prvního meiotického dělení Takto zůstavají vaječné buňky v klidu až do puberty (pauza cca 15 let!) V období puberty začínají vaječné buňky postupně dozrávat - většinou jedna v každém cyklu. Dokončí první meiotické dělení a započnou druhé, které je v okamžiku ovulace v metafázi. (první vajíčko dozraje cca v 15 letech věku ženy, poslední cca v 45 letech) Druhé meiotické dělení je dokončeno pouze v případě, že vajíčko je oplozeno.

Schéma zrajících folikulů ve vaječníku

Morfologie folikulů Primární oocyt a jedna vrstva folikulárních buněk Okolo oocytu se tvoří zona pelucida z glykoproteinů Dělením folikulárních buněk vzniká membrana granulosa Ze stromatu vaječníků se diferencuje theca folikuli a uvnitř folikulu se tvoří antrum vyplněné kapalinou Oocyt je spojen se stěnou folikulu pouze tenkou stopkou a buňky v těsném kontaktu zona pelucida tvoří corona radiata

Tkáň vaječníků s folikuly v různém stupni zralosti corona radiata zona pellucida cytoplazma jádro s jadérkem

Použité zdroje a obrázky Junqueira L. C., Carneiro J.: Basic Histology. Text and Atlas Kerr J. B. Atlas of Functional Histology Wolf J.: Histologie Tichý a kol.: Histologie http://www.emc.maricopa.edu/faculty/farabee/BIOBK/BioBookcircSYS.html