Halogenderiváty uhlovodíků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deriváty uhlovodíků sloučeniny odvozené od uhlovodíků náhradou vodíkových atomů jinými prvky nebo skupinami halogenderiváty kyslíkaté deriváty dusíkaté.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Další uhlovodíky VY_32_INOVACE_G2 - 13
Opakovací otázky na uhlovodíky
nahrazen jiným atomem (př. Cl) nebo skupinou prvků (př. -OH, )
Halogenderiváty.
Deriváty uhlovodíků HALOGENOVÉ DERIVÁTY
Název Halogenderiváty uhlovodíků Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Organické sloučeniny - uhlovodíky Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Nejdůležitější produkty organické chemie
Názvosloví: tvoří se připojením předpony vytvořené z názvu halogenu k názvu příslušného uhlovodíku (fluormethan, brómethan, atd.) lokalizace všech atomů.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Digitální učební materiál
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
CHEMIE 9. ROČNÍK HALOGENDERIVÁTY
Vlastnosti látek Opakovací otázky
Halogenderiváty a dusíkaté deriváty uhlovodíků
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Písemka lineární uhlovodíky
Směsi Opakovací otázky
Halové deriváty uhlovodíků
DOMINIK CHAROUZ & PAVEL ANDRÁŠKO
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejvýznamnějšími aldehydy a ketony,
Alkoholy Otázky na opakování. VY_32_INOVACE_G2 - 09
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_CH2 – 19.
Vlastosti halogenderivátů uhlovodíků II.
Halogenderiváty uhlovodíků
Kovy I.a II.A skupiny – řešení písemky Skupina A VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci.
Identifikace vzdělávacího materiálu
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Deriváty uhlovodíků - halogenderiváty
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_142.
Halogenderiváty.
Halogenderiváty Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Otázky na opakování Aromatické uhlovodíky VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Halogenderiváty uhlovodíků
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Ch_035_Halogenderiváty uhlovodíků Ch_035_Deriváty uhlovodíků_Halogenderiváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_14.
1. Halogenderiváty. Halogenderiváty Jsou deriváty uhlovodíků, které vznikly nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku HALOGENEM (F, Cl, Br, I).
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Halogenderiváty – vlastnosti a použití.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Areny uzavřený řetězec obsahují alespoň jedno benzenové jádro používají se triviální názvy.
Areny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Deriváty uhlovodíků sloučeniny odvozené od uhlovodíků náhradou vodíkových atomů jinými prvky nebo skupinami halogenderiváty kyslíkaté deriváty dusíkaté.
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Účinky kyseliny mravenčí
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogenderiváty Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
CYKLOALKANY.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Areny.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Názvosloví derivátů uhlovodíků
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Prezentace k doplňování
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Halogenderiváty uhlovodíků VY_32_INOVACE_G2 - 08 Halogenderiváty uhlovodíků Opakovací otázky Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

1) Jak vznikne z uhlovodíku derivát? Atom H nahradí jinou charakteristickou skupinou.

2) Jaké prvky u halogenderivátů mohou nahradit atomy vodíku? Jeden nebo více H je nahrazeno halogenovým prvkem (F,Cl,Br,I).

3) Znázorni vzorec methanu, brommethanu, difluormethanu, trichlormethanu, difluordichlor- methanu, tetrachlormethanu. methan CH4 brommethan CH3Br difluormethan CH2F2 trichlormethan CHCl3 difluordichlormethan CF2Cl2 tetrachlormethan CCl4

4) Co je to z chem. hlediska chloroform (+ vzorec)? Chloroform = trichlormethan = CHCl3.

5) Vlastnosti chloroformu. Bezbarvá , těkavá, nehořlavá kapalina, dříve se používala jako inhalační anestetikum, zdraví škodlivý – karcinogenní, vdechnutí může způsobit zástavu srdce.

6) Použití chloroformu. K výrobě chladicího média do ledniček, organické rozpouštědlo a čistič, lepidlo na polystyren a plexisklo, pesticidy – hubení plevele.

7) Nebezpečí chloroformu. Zdraví škodlivý – karcinogenní, vdechnutí může způsobit zástavu srdce.

8) Co to jsou z chem. hlediska freony? Fluorochlorouhlovodíky.

9) Uveď konkrétní příklad nějakého freonu. Difluordichlórmethan CF2Cl2.

10) K čemu se freony dříve používaly? Dříve se používaly jako chladicí náplň v lednicích.

11) Proč se používání freonů zakázalo? Rozrušují ozonovou vrstvu.

12) Čím byly freony nahrazeny jako chladicí médium? Chloroformem.

13) Kterou chemickou látku používáme k lepení polystyrénu nebo plexiskla? Chloroform.

14) Které z halogenderivátů se používají jako čističe na rozpouštění tuků? Chloroform, jodoform.