Způsoby krájení potravin
Mrkev a petržel Krájíme na kostky, hranolky či nudle, do vývarů jen půlíme, mladou mrkev na kolečka.
Do salátů jej strouháme nebo krájíme na tenké plátky Celer Celer do polévek Strouháme na nudle nebo krájíme na kostky Do vývarů čtvrtíme. Do salátů jej strouháme nebo krájíme na tenké plátky
Cibuli krájíme najemno do salátů a základů Cibule Cibuli krájíme najemno do salátů a základů Dále na půlkolečka, výseče nebo strouhat
Roztíráme nožem se solí Nebo použijeme Lis na česnek
Brambory Krájíme na různé tvary Kostky Kolečka Čtvrtky Měsíčky Hranolky Nebo je strouháme
Pórek Podélně rozkrojíme Pokrájíme na kolečka Na špalíčky Na nudličky
Luštěniny (fazole,hrách,čočka a sója) Přebereme, propláchneme a namočíme Do studené vody na 2 až 24 hodin
Rýže, pohanka, jáhly, kroupy Propláchneme, spaříme