Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Průmyslové využití sítí
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačové sítě.
Informatika Počítačové sítě.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.10 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě PC SÍTĚ PODLE ROZLEHLOSTI Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Počítačové sítě.
Počítačové sítě – teorie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ II.
PC SÍTĚ I.
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se rozumí spojení dvou nebo více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky nebo optického vlákna (nebo jiným.
Počítačová síť a typy sítí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Návrh počítačové sítě malé firmy
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-01.
Vysvětlit způsob zapojení sítě peer to peer a sítě klient–server - pojmy LAN a WAN - znát základní technické díly, nutné pro výstavbu sítě (síťová karta,
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Dělení podle topologie
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-03.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Informatika Milan Šimek
Počítačové sítě Základní pojmy.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Počítačová síť a internet Radek Pinc
Úvod do počítačových sítí
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Počítačové sítě Katharina Kočí.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Kateřina Černá NÁZEV: Počítačové sítě TÉMA: Topologie sítí ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.1.05/
Název:VY_32_INOVACE_VDT_8B_9A Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Počítačové sítě – drátové i bezdrátové
Internet - historie.
Živočichopis (taxonomie) sítí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
Počítačová síť.
Počítačové siete Miroslav Šoltés 3.A.
Kroucená dvojlinka (1) 27/12/2018.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

Sítě - nástin 5. AG

Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Sítě se používají ke komunikaci a jiným přenosům dat, jako je třeba stahování, ale i jiné získávání informací. Nejoblíbenějším použitím sítě je (podle mě) internet a pak síťové hry. Pak ke komunikaci programy jako je icq, skype atd. Sítě se používají ke komunikaci a jiným přenosům dat, jako je třeba stahování, ale i jiné získávání informací. Nejoblíbenějším použitím sítě je (podle mě) internet a pak síťové hry. Pak ke komunikaci programy jako je icq, skype atd.

Rozdělení 1) Podle role uzlů A) P2P (peer to peer – rovný s rovným)v tomto uskupení jsou si všechny počítače rovni. Uživatel nemusí sdílená data posílat na server, ale nechá si je u sebe a ostatní uživatelé k datům přistupují přímo na jeho počítač. K tomuto není potřeba nějaký zvláštní operační systém. HUB – slouží k rozdělení sítě Klient B) Serverové sítě: klienti se k těmto serverům připojují a využívají jejich služeb. Server je navržen tak, aby poskytoval přístup k souborům, informacím, poskytuje různé služby.

2) Podle rozsahu A) LAN (Local Area Network): Lokální síť, jsou vždy v soukromé správě a působí na malém území, jako je třeba město, budova. A) LAN (Local Area Network): Lokální síť, jsou vždy v soukromé správě a působí na malém území, jako je třeba město, budova. B) MAN (Metropolitan Area Network): Jsou využívány jako páteře velkých podniků, vzhledem k značně vysokým požadovaným přenosovým rychlostem se pro přenos využívají optické kabely. B) MAN (Metropolitan Area Network): Jsou využívány jako páteře velkých podniků, vzhledem k značně vysokým požadovaným přenosovým rychlostem se pro přenos využívají optické kabely. C) WAN (Wide Area Network) Rozlehlé sítě umožňují komunikaci na velké vzdálenosti. Rychlost přenosu dat je různorodá. Příkladem může být internet. C) WAN (Wide Area Network) Rozlehlé sítě umožňují komunikaci na velké vzdálenosti. Rychlost přenosu dat je různorodá. Příkladem může být internet.

3) Podle topologie (Způsoby propojení stanic) A) BUS – skládá se pouze z jednoho kabelu (hlavního), data zde může posílat jen jeden uživatel druhému. Rychlost závisí na počtu uzlů a hardwarovém zařízení. A) BUS – skládá se pouze z jednoho kabelu (hlavního), data zde může posílat jen jeden uživatel druhému. Rychlost závisí na počtu uzlů a hardwarovém zařízení. B) Hvězdice – počítače jsou propojeny centrálního prvku sítě – rozbočovač (HUB). Tato topologie požaduje velký počet kabelů a „spadnutí“ hubu znamená zánik sítě. B) Hvězdice – počítače jsou propojeny centrálního prvku sítě – rozbočovač (HUB). Tato topologie požaduje velký počet kabelů a „spadnutí“ hubu znamená zánik sítě.

C) Kruhová topologie (Ring) - Každý počítač má jeden vstup a jeden výstup. Signál postupuje po smyčce v jednom směru, a to znamená, že při pádu jednoho počítače může být celá síť odsouzená k záhubě. Prstencová topologie se často používá jako páteř sítí a používá se pro ni optický kabel k vyšším přenosům dat.

D) Hvězdicově kruhová topologie – Je to kombinace hvězdicové a kruhové topologie. Fyzicky je to však hvězda, ale informace prochází z jednoho uzlu do druhého. Z každého počítače vede pouze jeden kabel do centrálního prstencového rozbočovače. Pokud se tedy přeruší některý z uzlů připojeného k rozbočovači síť se nepřeruší.

Parametry počítačových sítí Velkou roli zde hraje software počítače uživatele, ale těchto faktorů je spousta. Velkou roli zde hraje software počítače uživatele, ale těchto faktorů je spousta. Propojovací kabely sítí Určuje se podle rychlosti dat, které dokáže přenést Určuje se podle rychlosti dat, které dokáže přenést A) Twisted Pair - kroucené linky, propletení drátů. Rychlost 100 Mbitů B) Coaxial Tenký - 10Base5, Thinnet délka max 150 M, rychlost 10Mbitů C) Optické vlákno - skleněná vlákna. Přenos dat vlnovodem – komplikovaná, ale velmi rychlá technologie. A) Twisted Pair - kroucené linky, propletení drátů. Rychlost 100 Mbitů B) Coaxial Tenký - 10Base5, Thinnet délka max 150 M, rychlost 10Mbitů C) Optické vlákno - skleněná vlákna. Přenos dat vlnovodem – komplikovaná, ale velmi rychlá technologie.