Řecko za Glücksburgů. Jiří I. Glücksburg, král Helénů 1963-1913.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové státy na mapě Evropy Vznik velmocí a vznik paktů
Advertisements

RANÁ ŘECKÁ TYRANIS.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
OLYMPIJSKÉ HRY.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
B U L H A R S K O Buršová Martina 5.B. VLAJKA ZNAK.
ŘECKO PERSKÉ VÁLKY.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Řecko Klasická doba BC.
Evropa po třicetileté válce
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Sparta.
ÚZEMNÍ EXPANZE ŘECKA: BALKÁNSKÉ VÁLKY PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA
Evropské regiony- Jižní Evropa - Řecko
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Makedonská říše (301) BC.

Archaické období olympijské hry
VY_32_INOVACE_3D.6.18 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Sjednocení Itálie a Německa
Petr Půček Adam Paleček
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Sport – v zdravém těle zdravý duch
Mnichovská dohoda Petr Machala.
Počátky fašismu v ČSR.
Peloponéská válka.
Evropská „národní obrození“
LITVA.
Renata Trojanová, Filip Vrba a Lukáš Veselý
Geografické údaje Řecka
Velká řecká kolonizace
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Zadání: Rozsah min. 7min a max. 10 min Celá práce je v jednotném duchu Animace všech objektů Připravené komentáře v poznámkách Žádný obrázek nesmí být.
Starověké Řecko 6. ročník.
Řecko za Kapodistria a Otty Bavorského
Francie Miroslav Chmelka.
Klasické Řecko 5. – 4. stol. př. n. l.
REVOLUCE GUDI, REFORMY ELEFTERIA VENIZELA. ŘECKO NA POČÁTKU DVACÁTÉHO STOLETÍ Vesničané na Peloponésu Pireus Zasněžená Patra Athény.
Monako-Monacké knížectví Monacké knížectví-francouzsky Principauté de Monaco, je druhý nejmenší stát na světě. Leží na středomořském pobřeží. Je to země.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Téma: ŘECKO-PERSKÉ VÁLKY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Klasické období Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012.
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
ŘECKÉ DĚJINY.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Hrádková Název : VY_32_INOVACE_16_Olympijské.
Pokus o sjednocení Itálie. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
VY_32_INOVACE_460 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Kypr Starověk - Řekové i Římané Středověk - Byzantská říše, Templáři
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Řečtí bohové TÉMATICKÝ CELEK: Nejstarší.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Politický systém Itálie
Peloponéská válka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Evropské právní dějiny
Digitální učební materiál:
Nejstarší období Mezopotámie
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Vznik a vývoj moderního sportu a olympijského hnutí
OBDOBÍ PO PERSKÝCH VÁLKÁCH
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Starověké olympijské hry Novodobé olympijské hry Mgr. I. Roubalíková
Transkript prezentace:

Řecko za Glücksburgů

Jiří I. Glücksburg, král Helénů

Theodoros Dilijiannis

první pokusy o modernizaci země:  Budování infranstruktury: železnice, silnice, vybudován Korintský průplav  Z části uskutečněna pozemková reforma, půda rozdělena rolníkům a bezzemkům  podpora městské třídy, její rychlý rozvoj  Oživení ekonomického života  Zjednodušení politického a správního systému Charilaos Trikupis premiérem v letech 1875, 1878, 1880, , , , 1895

Dobová karikatura z 90. let 19. století. Žena- Hellada tahá za uši Trikupise a Dilijannise, coby odpovědné za chudnutí země a neuspořádané poměry

Zápas o Makedonii Řečtí dobrovolníci „přesvědčující“ obyvatelstvo Makedonie  národnostně nevyhraněná oblast – snahy Řeků a Bulharů „přesvědčit“ obyvatele o příslušnosti k správné národnosti  1893 – vznik VMRO  1903 – Ilindenské povstání

„Ostuda roku 1897“ Rekruti odvedení do války v roce 1897 v Athénách Řecké dobrovolné nepravidelné záškodnické oddíly operující v Thesálii během války 1897

Boje u města Domokos, Thesálie. 1897

Autonomní krétský stát: Vlajka krétského státu  Krétský stát pod protektorátem velmocí (VB, Francie), ale musí platit daně sultánovi  v čele řecký princ Jiří, titul guvernér Kréty (Ο Ύπατος Αρμοστής)  existence krétského parlamentu a krétské vlády  vznik četnictva, poštovní služby, zakládání škol  oficiálně vyhlášeno připojení Kréty k Řecku

1. Novodobé OH 1896, Athény Olympijský stadion při marathonu Olympiský výbor: Stojící zleva: Dr. Willibald Gebhardt, Dr. Jiří Guth- Jarkovský, Ferenc Kemény, plk. Viktor Balck. Sedící zleva: Pierre de Coubertin, Dimitrios Vikelas, Alexandr Butovskij.

Spyridon Luis – vítěz maratónu na 1. OH v Athénách, 1896 A. Hitler zdraví Spyridona Luise na OH v Berlíně, 1936 Spyros Luis, 1.OH v Athénách, 1896