HIPOTERAPIE A CANISTERAPIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
Advertisements

Sdružení AMBRA Žďár nad Sázavou
Požadavky k získání známky
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Schopnost zvířat léčit
Zvířata pomáhají člověku.
Rehabilitační postupy u CMT
Prožitkový seminář 30. listopadu 2011 Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost reg. číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/
Canisterapie a hipoterapie
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Mgr. Michal Šafář, Ph.D
Kondiční příprava hráče baseballu
PROTAHOVACÍ A KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ
Každému posilování předchází rozcvičení.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Handicapovaní lidé na trhu práce Michal Pavel, švec Zpracoval Lukáš Duben.
POHYBOVÁ SOUSTAVA SVALY
Možnosti léčebné tělesné výchovy u pacientů s dědičnou neuropatií
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
HEŘMÁNEK DĚTEM Občanské sdružení HEŘMÁNEK DĚTEM funguje při Dětském denním rehabilitačním stacionáři (DDRS) v Hradci Králové Sdružuje děti, rodiče, zaměstnance.
pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Kostra
Přednáška č. 3 Krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán,stavba cvičební jednotky,metodické zásady kinezioterapie.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
Nejčastější poškození mozku u předčasně narozených dětí
DMO Olga Bürgerová.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
DĚTSKÝ REHABILITAČNÍ STACIONÁŘ nabízí komplexní zdravotní a sociální služby péči zajišťují erudovaní zdravotničtí a pedagogičtí pracovníci výchovný program.
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
Reforma školství v ČR.
Tělesná výchova patří do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví (stejně jako Výchova ke zdraví) učivo je členěno do samostatných a na sebe navazujících etap.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Postižení mezi námi Název projektu: OP VK
Motorické schopnosti.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Posilování na gymballech.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Tělesná kultura a tělesná výchova – součásti výchovy ke zdravému životnímu stylu.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Protahovací cvičení pro oblast krku Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_67_protahovací cvičení – krční páteř Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná Určeno pro.
Ruční manipulace s pacienty je součástí pracovní náplně většiny zdravotnických zaměstnanců. Odstraňování této fyzicky namáhavé práce je nutné zejména.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
Malé občerstvění zajištěno. Vstupné dobrovolné.
DMO dětská mozková obrna
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
Akrobatická příprava Akrobatickou přípravu dělíme na: Zpevňovací
Ondřej Niedoba, Danuta Endrychová
Reforma školství v ČR.
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
Didaktika TV; Martina Matúšková
Protahovací cvičení pro dolní končetiny
DMO (dětská mozková obrna)
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
Transkript prezentace:

HIPOTERAPIE A CANISTERAPIE

HIPOTERAPIE rehabilitace pomocí koně Základní dělení: hipoterapie /hiporehabilitace/ pedagogicko-psychologické ježdění sport pro handicapované

Hipoterapie /hiporehabilitace/ speciální forma léčebné rehabilitace kůň je terapeutickým prostředkem díky trojrozměrnému pohybu koňského těla dochází k neustálému střídání napětí a uvolňování pacientova těla – pacient je nucen přizpůsobovat se koňskému hřbetu individuální metoda jediná metoda, umožňující pacientovi „projít se“ ve vzpřímené chůzi odpovídající poloze zdravých částí těla

Jako léčebná metoda indikována pro: vrozené malformace končetin anomálie páteře a hrudníku stavy po zlomeninách končetin amputace roztroušená mozkomíšní skleróza svalové atrofie a dystrofie dětská mozková obrna (DMO)

Účinky: snížení svalové elasticity u hypertoniků zlepšení koordinace pohybů zlepšení stability

Podmínky pro provozování hipoterapie u tělesně postižených pacientů: prostory musí vyhovovat po stránce bezpečnosti, hygieny speciální výstroj koně výstroj dítěte : pevná helma, plátěný neklouzavý oblek, pevná obuv, chrániče loktů a kolen technická zařízení, nástupní rampy, hydraulické zvedáky

Příprava koně na hipoterapii vlastnosti zvířete vhodnější jsou koně starší, klisna, valach přivykání na pacienty a rehabilitační pracovníky Příprava pacienta na rehabilitaci seznámení s koněm, s prostředím zvířete přípravné cviky, nácvik rovnováhy a správného dýchání překonání strachu ze zvířat

Pedagogicko-psychologické ježdění uplatňuje se především u psychiatrických pacientů hlavním cílem je podpora sebedůvěry pacienta díky cvičení odvahy, samostatnosti, obratnosti nebo podle konkrétního problému pacienta – tlumení agresivity, výchova ke kázni …

Sportovní a rekreační ježdění pro handicapované a tělesně oslabené: na rozdíl od ostatních založeno na aktivním ovládnutí koně pacientem jízda na koni s pomocí speciálních pomůcek možná účast na sportovních soutěžích vhodné pro udržování a zvyšování fyzické kondice handicapovaných