Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Evropská hospodářská a měnová unie
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava - Kyjev Dita Malíková da ň ový poradce.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Fáze ekonomické integrace EU Hospodářská a měnová unie
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Konvergenční kritéria
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium SF a FK ( )
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Financování kapitol státního rozpočtu II
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Mezinárodní instituce. Ekonomická integrace. Globalizace. Hospodářská teorie a politika - VŠFS Jiří Mihola, 2015 Téma 10.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Rozšiřování eurozóny Evropská měnová integrace. Vstup zemí SVE do EU - historické milníky n 12/ asociační dohody (evropské) s Pol, Maď, ČSFR (prozatímní.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Jednotná měnová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Evropská měnová integrace Michal Částek

Etapy přijetí eura První etapa: ČS je členem EU není součástí ERM II (Exchange rate mechanism -mechanismu směnných kurzů) Stanovení datumu přistoupení ČS k eurozoně Druhá etapa: účast v ERM II Účast ve druhé fázi HMU měna zapojena do ERMII (fluktuační pásmo ± 15%) koordinace hosp. politik členských států EU cíl: splnění konvergenčních kritérií Stanovení přepočítacího kurzu

Etapy přijetí eura III. Fáze: přijetí eura výměna oběživa - duální oběh, přepočítání cen, mezd, pohledávek, závazků…v přepočítacím kurzu duální zobrazování cen (min. půl roku) ČS - je součástí Eurosystému a jeho měnová politika je podřízena měnové politice ECB

Strategie přijetí eura v ČR ČR je jako členský stát EU zavázána přijmout euro – nemáme vyjednáno opt-out Říjen 2003 – Strategie přijetí eura v ČR ČNB – „přistoupení ČR k eurozóně povede k urychlení reálné konvergence české ekonomiky Datum přijetí eura stanoven na 2009/2010 Každoročně se měla zpracovat analýza o plnění maastrichtských kritérií – ČNB, MF, MPO – podzim 2004-2006.

Institucionální zajištění přijetí eura v ČR Listopad 2005 – Národní koordinační skupina pro zavedení eura – národní koordinátor pro zavedení eura (doc. Dědek na MF) Schváleno institucionální zajištění zavedení eura Duben 2007: Národní plán zavedení eura v ČR (schválen vládou) – soubor nástrojů „rámcový dokument, který je určen všem subjektům čs. Ekonomiky a společnosti“ „zavedení eura v ČR předpokládá splnění všech kritérií pro přistoupení k eurozóně a dosažení stavu, kdy přijetí jednotné měny a aplikace jednotné měnové politiky přinese více pozitiv než negativ“.

Národní plán zavedení eura v ČR – hlavní zásady Jednorázové zavedení eura – velký třesk Duální cirkulace: 2 týdny, v bezhotovostním styku ihned – platím Kč, dostanu zpět eura Kontinuita právních nástrojů – platnost smluv, právních předpisů, dluhů… Přepočítací koeficient – korunové hodnoty budou přepočítány na eura na základě přepočítacího koeficientu – šest číslic xx,xxxx Princip nepoškození občana

Národní plán zavedení eura v ČR – hlavní zásady Předcházení zvýšení cen a subjektivně vnímané inflaci: kroky proti zneužití zavedení eura ke zvýšení cen Minimalizace nákladů: subjekty si je pokryjí samy Věcná a finanční odpovědnost – každý subjekt bude odpovědný za svoji připravenost přechodu na euro – včetně přizpůsobení informačních a dalších systémů

Vyhodnocení plnění maastrichtských kritérií Dosud zpracovány tři hodnotící zprávy – 2004, 2005, 2006 Poslední hodnotící zpráva (2006) – v závěru uvedla: „ČR by neměla usilovat o vstup do ERM II v průběhu roku 2007“posun potenciálního přijetí ČR do eurozóny Důvody: neplnění konvergenčních kritérií a nedostatečná ekonomická sladěnost se zeměmi eurozóny. Doporučení vstupu má být v budoucnosti podmíněno jasným plánem reformy veřejných financí

Vyhodnocení – říjen 2006 Část plnění konvergenčních kritérií: Deficit státního rozpočtu Červen 2004 – s ČR zahájena procedura o nadměrném schodku – vláda předložila Komisi Konvergenční program – cíl snížení schodku pod 3% od r. 2008 – nebude asi splněn (odhad 3,2% v r. 2008) Dodatečné příjmy z vysokého hospodářského růstu však nebyly využity ke snižování schodku – ale k růstu fiskálních výdajů Díky předvolebním slibům se zvýšily sociální výdaje (rodičovská) – zvýšil se deficit rozpočtu na r. 2007.

Vyhodnocení plnění říjen 2006 Zadlužení – ČR splňuje (cca 30% HDP) Míra inflace – v budoucnu by se mohla zvýšit.. Kurzové kritérium – dosud nemůže být hodnoceno (CZK není v ERM II) úrokové sazby – ČR splňuje Reálná konvergence ČR k EU – pozitivní Nedostatečná sladěnost ekonomiky ČR s ekonomikou eurozóny – jiný ekonomický cyklus Slabým místem – rozdíl cenových hladin – tlak na vyšší míru inflace po vstupu do eurozóny Rozdílný ekonomický cyklus ČR a eurozóny Nepružnost trhu práce – vysoká strukturální a dlouhodobá nezaměstnanost

Vývoj v roce 2007 Březen 2007 – (listopad 2007) schválen vládou Konvergenční program Rozpočtový deficit – plnění od r. 2008 (Rok 2007 – 1% HDP, obdobný plán na rok 2008) – otázka dopadů finanční krize Míra inflace – v r. 2008 – odhad 3,9 % (růst cen energií, vyšší DPH, vyšší spotřební daň, růst cen potravin) Konvergenční program – předpokládá důchodovou reformu + reformu zdravotnictví Březen 2007 – Národní koordinátor zavedení eura (doc. Dědek - MF) Srpen 2007 – aktualizace strategie přistoupení ČR k eurozóně – není zde termín přijetí eura – vláda opustila termín příjetí eura

Konvergenční program 11/2008

Konvergenční program 11/08

Konvergenční program 11/08 – cenový vývoj

Konvergenční program 11/2008

Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou (listopad 2009) „Zásadní bariérou pro vstup do měnové unie přitom bude vyšší než 3% deficit sektoru vládních institucí. Stejně tak je nejisté udržení a potřebné další zvyšování dosaženého stupně sladěnosti české ekonomiky s eurozónou v nejbližších letech. Nebylo dosaženo dostatečného pokroku při vytváření podmínek pro přijetí eura, aby mohlo dojít ke stanovení cílového data vstupu do eurozóny. MF a ČNB doporučují vládě ČR toto datum prozatím nestanovovat. D ČR v průběhu roku 2010 by neměla usilovat o vstup do mechanismu ERM II. „

Hodnocení plnění konvergenčních kritérií v ČR – 11/2009 Saldo sektoru vládních institucí (metodika ESA 1995, v % HDP) Zdroj: ČSÚ, Notifikace vládního deficitu a vládního dluhu (říjen 2009), Fiskální výhled MF ČR

Hodnocení plnění 2009 – dlouhodobé úrokové sazby

Nominální měnový kurz CZK/EUR

Reálná ekonomická konvergence členských států eurozóny a ČR Nižší cenová úroveň vůči eurozóně než úroveň HDP/obyvatele – to posílí budoucí zhodnocování kurzu, při vstupu do eurozóny a při zafixování cenové hladiny – by došlo k vyššímu růstu cenové hladiny.

Růst v ČR a v eurozóně – sladěnost ekonomických cyklů Nízké sladění hospodářského cyklu s eurozónou. Jedinou možností vyššího sladění hospodářského cyklu s eurozónou je možné v oblasti průmyslu – vysoká závislost na exportu – vysoké propojení obchodu s eurozónou.

Podíl vývozu do eurozóny na celkovém vývozu Vysoká provázanost ČR s eurozónou – obdobná jako u srovnatelně velikých zemí. 60 % exportů a 50 % importů. V oblasti přímých zahraničních investic je provázanost nad průměrem srovnatelných zemí.

Podíl dlouhodobě nezaměstnaných na pracovní síle v % V CR není tak vysoká míra nezaměstnanosti jako v Polsku a v Madarsku, ale na druhé straně je zde vysoká rozdílnost v míře nezaměstnanosti jednotlivých regionů a slabá mobilita pracovní síly – mezi regiony. V posledních letech cs. Ekonomika zažívá silný příliv zahraničních pracovníků – zejména s nízkou a žádnou kvalifikací – to potvrzuje určitou mezinárodní pružnost na trhu práce, ale na druhé straně přetrvávající strukturální problémy.

Konvergenční zpráva 2010

Konvergenční zpráva 2010

Konvergenční zpráva 2010

Konvergenční zpráva 2010

Závěrem I ČR –nemá v současnosti datum pro přijetí eura (nejdříve v roce 2015) – tato vláda nestanoví termín V roce 2015 možná ostrůvek ve střední Evropě bez eura Přijetí eura by mohlo být vhodným bičem pro vládu při snižování deficitu státního rozpočtu Přes 65% exportu míří do eurozóny – eurozóna přes 300 mil. obyv. – vnitřní trh s jednotnou měnou – 30x větší. Silná provázanost ekonomiky ČR s eurozonou + vysoká sladěnost ekonomických cyklů Základní výhodou přijetí eura – odstranění kurzového rizika a transakčních nákladů!! Pozdější zapojení do ERM II –nevyřeší problém reálného zhodnocování Kč (místo apreciace – vyšší inflace)

Závěrem II Bankovní rada ČNB – většina pro odklad vč. guvernéra– (euroskeptici jmenováni V. Klausem) Finanční krize – argument ODS+prezidenta „koruna ochránila čs. hospodářství“ pokulhává (Island, Maďarsko, Ukrajina, Dánsko – jejich národní měny je neuchránily)… Problémy Řecka nesouvisely primárně s přijetím eura V důsledku měnové krize některé členské státy začaly uvažovat o přijetí eura (Island podal přihlášku do EU) Po Estonsku asi žádná nová členská země nepřijme euro do r. 2015 Vyjednání výjimky z eura – mění podmínky členství ČR