PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNEBÍ A PODNEBNÉ PÁSY
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
PODNEBÍ.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
ATMOSFÉRA Podnebí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tundra a polární pustina
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Subtropický pás Subtropické lesy.
Devátá Marta Devátá Monika
PODNEBNÉ PÁSY.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
ROZMANITOST PŘÍRODY V EVROPĚ
Biomy - popis.
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
POČASÍ.
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
VY_52_INOVACE_03/2/25_ZEMĚPIS
Přírodověda 5.ročník podnebí podnebné pásy.
Lokalizační faktory (druhá část)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
URČETE CO NEPATŘÍ MEZI METEOROLOGICKÉ JEVY URČUJÍCÍ POČASÍ
Šířkové pásy tropický pás.
Denisa Nechanická Radka Kopecká
Jana Štěpánková, Daniel Šuška
Podnebí (climate) a přírodní krajiny Ameriky – Opakování!
Podnebí a vegetace Asie
PODNEBÍ FAUNA FLORA EVROPY.
Podnebí, vegetace Ameriky
Podnebí.
Hlavní světové ekosystémy (biomy)
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
PODNEBÍ NA ZEMI.
Křížovka - Tropický deštný les
Fytogeografické člení zemského povrchu
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
Podnebí, podnebné pásy.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ ZEMĚPIS 6. ROČNÍK TEMA: Risk-biosféra ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Biosféra – světové rozložení Tomáš Kvasný Zeměpis červen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu pomocí.
Podnebí Severní Ameriky
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
Klasifikace klimatu podle Köppena. Konvenční klasifikace, RRR, T; 5 klimatických pásů: – A - vlhké tropické klima, – B - suché horké klima, – C - klima.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
Subtropický podnebný pás
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Podnebné pásy listnaté lesy tropy subtropy
Rozmanitost podmínek života na zemi
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Cizokrajné suchozemské ekosystémy
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
PODNEBÍ.
Biosféra = živý obal Země
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Podnebí a vegetace Asie
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_21_PODNEBNÉ PÁSY
Transkript prezentace:

PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Jedná se o dlouhodobý stav počasí. Oproti počasí je stálejší. Podnebí = klima Jedná se o dlouhodobý stav počasí. Oproti počasí je stálejší.

Studiem podnebí se zabývá klimatologie.

Faktory ovlivňující klima:

1. Zeměpisná šířka Na zeměpisné šířce závisí průměrné teploty na Zemi. Směrem od rovníku k pólům se průměrné teploty snižují.

2. Vzdálenost od oceánu Na základě intenzity vlivu oceánu na podnebí v dané oblasti rozeznáváme podnebí kontinentální a oceánické.

Kontinentální podnebí Neboli pevninský typ podnebí. Vyznačuje se velkými denními i ročními rozdíly teploty vzduchu, malou oblačností a nízkými úhrny srážek. Je typické např. pro východní část Evropy nebo střední a severní část Asie.

Oceánické podnebí Neboli oceánské podnebí. Vyznačuje se malými denními i ročními rozdíly teploty vzduchu v průběhu roku, vysokou oblačností s velkým množstvím srážek. Je typické např. pro západní pobřeží Evropy nebo Ameriky.

3. Nadmořská výška Se stoupající nadmořskou výškou klesá teplota a stoupá množství srážek.

4. Globální cirkulace atmosféry Pohyby vzduchových mas, které vyrovnávají teplotní rozdíly, rozvádějí energii slunečního záření po celé atmosféře a podílejí se na cirkulaci vody.

5. Lidské (antropogenní) zásahy Města, velkolomy, umělé vodní nádrže atd.

Podnebí se popisuje pomocí klimatických prvků. Mezi ty nejzákladnější patří: 1. průměrné teploty vzduchu 2. průměrné úhrny srážek.

Průběhy těchto dvou základních klimatických prvků (teploty a srážky) jsou zprůměrovány za každý měsíc a jejich diagramové vyjádření představuje KLIMADIAGRAM.

Klimadiagram se skládá ze tří základních os Klimadiagram se skládá ze tří základních os. Na ose x jsou vyneseny měsíce. Na ose y (vlevo) jsou zakreslovány průměrné měsíční teploty a na téže ose (vpravo) se vyznačují průměrné měsíční srážky. 1 Autor © Dagmar Suchá

Dále je na klimadiagramu uváděno město nebo lokalita, ve které se nachází meteorologická stanice, a jeho nadmořská výška. 2

3

4

Podnebné (klimatické) pásy Na Zemi rozlišujeme tyto základní typy podnebných pásů (oblastí zemského povrchu se stejným charakterem podnebí): tropický pás subtropický pás mírný pás subpolární pás polární pás.

1.Tropický podnebný pás Tropy jsou oblasti s tropickým podnebím. Tropický podnebný pás tvoří souvislý pás podél rovníku a bývá omezen obratníky Raka a Kozoroha. Je pokryt tropickými deštnými lesy, savanami, ale i pouštěmi.

Tropický deštný les 5

2. Subtropický podnebný pás Subtropy jsou oblasti se subtropickým podnebím, které tvoří přechod mezi tropickým a mírným podnebím. Na severní polokouli leží subtropy mezi 30° a 45°, na jižní polokouli leží subtropy mezi obratníkem Kozoroha a 40°. V subtropech najdeme společenstva vždy zelených tvrdolistých keřů (makchie), střídavě vlhké lesy subtropů, rostlinstva pouští a polopouští. Pěstuje se zde např. bavlník, tabák, olivy, citrusy (pomeranče, citrony) a vinná réva.

Olivy 6 Vinná réva 7

3. Mírný podnebný pás Mírné šířky jsou oblasti s mírným podnebím. Nachází se mezi oblastmi se subtropickým podnebím a oblastmi se subpolárním podnebím. Pro tento pás je charakteristické střídání čtyř ročních období (jaro, léto, podzim, zima). Na severní polokouli leží mírné šířky mezi 40° a 60° severní zeměpisné šířky, v Evropě sahá mírné podnebí až k polárnímu kruhu. Na jižní polokouli leží mírné šířky mezi 40° a 50°. Vyskytují se zde smíšené lesy, jehličnaté lesy, lesostepi a stepi, ale také pouště a polopouště. Pěstuje se zde pšenice, ječmen, žito, oves, brambory, cukrová řepa,vinná réva.

4. Subpolární podnebný pás Subarktický a subantarktický pás. Je to přechodný pás mezi mírným a polárním podnebím. Panují zde chladné dlouhé zimy a relativně teplé krátké léto. Tento pás pokrývá lesotundra a tundra. Rostou zde zakreslé stromy, keře, mechy a lišejníky.

Aljaška – léto v tundře 8

5. Polární podnebný pás Arktický a antarktický pás. Jsou to pásy, které zasahují až za polární kruhy. Mrazivé podnebí, málo srážek. Nachází se zde polární pustiny. V arktické oblasti žijí lední medvěd, mroži, tuleni. V antarktické oblasti žijí tučňáci, tuleni, lachtani, polární ptactvo (např.albatros).

Grónský ledovec 10 Antarktida 9

Pro přehlednost rozmístění podnebných pásů na Zemi uvádím tento zjednodušený obrázek. 11 Autor © Dagmar Suchá

Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-04-05] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-04-05]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://www.wikipedia.org/>. obr. 1 – autorka materiálu. obr. 2 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Klimadiagramm_Luang_Prabang.png obr. 3 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Klimadiagramm_salzburg.png obr. 4 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Klimadiagramm_Mizque.png obr. 5 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Forest_on_Barro_Colorado.png obr. 6 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:OLIVAR12.jpg obr. 7 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Viñedo-en-Ventosa-LaRioja.jpg obr. 8 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tundra_coastal_vegetation_Alaska.jpg obr. 9 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AntarcticaDomeCSnow.jpg obr. 10 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Greenland-ice_sheet_hg.jpg obr. 11 – autorka materiálu.