Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do databázových systémů
Advertisements

Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Aplikační a programové vybavení
Ing. Monika Šimková. Máme-li data reprezentovat v databázi, jak vybereme jejich strukturu na konceptuální úrovni? Konceptuální modelování analyzuje požadavky.
Databáze.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Databázové systémy Úvod.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Vytvořil: Robert Döring
Úvod do databází Databáze.
1IT Relační datový model
Databáze Jiří Kalousek.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Databáze Úvod.
Adresářová služba Active directory
KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ
Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová. Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Databázové systémy přednáška+cvičení
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Relační databáze.
Konceptuální návrh databáze
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy 1 Cvičení č. 9 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databázové systémy Přednáška č. 4 Proces návrhu databáze.
Školní informační systémy
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Databáze.
Aplikační a programové vybavení
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Konceptuální návrh databáze
Databázové modelování
Databázové systémy Relační model.
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Databáze teorie.
Teorie zpracování dat DATABÁZOVÁ TECHNOLOGIE.
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
MS ACCESS Databáze pro každého. Základní pojmy  Data  určitá fakta, vztahující se k objektům z reálného světa, uložená v paměti počítače  Informace.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
E-R diagram Entity – Relation diagram, diagram entit a vztahů mezi nimi Entity – objekty, které chci v databázi popisovat, mohou nabývat různých hodnot,
DATABÁZE.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Úvod do databází zkrácená verze.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Návrh, požadavky, implementace
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Úvod do databázových systémů
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Návrh, požadavky, implementace
Databázové systémy UIN010
Vytvořil: Robert Döring
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
Transkript prezentace:

Databázové systémy Úvod, Základní pojmy

Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání, vyhledávání a prezentaci informací pomocí počítače a jeho programového vybavení. Setkání člověka s daty, informacemi a informačními systémy je tím nevyhnutelné. Součástí informačních systémů jsou i data uložená v databázi.

Základní pojmy Údaje získané měřením nebo pozorováním jsou Data Interpretací dat a vztahů mezi nimi vznikají Informace Organizovaný a uložený soubor dat lze definovat jako Databázi, Bázi dat či Datovou základnu Informační systém je pak rozsáhlejší systém „sloužící pro sběr, uchování, vyhledávání a zpracování dat za účelem poskytování informací“. Příklad IS: Kartotéka, Telefonní seznam, Kniha došlé pošty, Účetnictví apod.

Základní pojmy Dva typy přístupu k datům Souborový přístup Data uložena do jednoho či více souborů Součástí souboru dat je i jejich popis Aplikace úzce vázána na strukturalizaci dat Nevýhody: Redundance dat Izolovanost dat Nekonzistence dat Integrita dat Obtížná dosažitelnost dat Nezabezpečení proti nedůslednosti uživatele Uživatelský přístup Vzájemná závislost dat a programu

Základní pojmy Databázový přístup Odstraňuje nevýhody souborového přístupu Vzniká komplikovanější struktura řízena pomocí SŘBD a tím vznik Databázových systémů Výhody: Zamezení redundance dat Sdílení dat Ochrana před zneužitím Nezávislost dat na aplikaci Přístup k datům skrze databázové programy Možnost vyhodnocování dat

Základní pojmy Báze dat (DB) – množina souborů a jejich popisů ve vzájemném logickém vztahu Centrálně zpracovaná struktura dat - Databáze Systém řízení báze dat (SŘBD) – programový prostředek umožňující: definování struktury, ukládání, výběr a ochranu dat, zabezpečuje databázi a komunikaci mezi uživatelem a systémem Zahrnuje: Jazyk pro definici dat DDL (Data Definition Language) Jazyk pro manipulaci s daty DML (Data Manipulation Language) Např.: Microsoft SQL server, Oracle, MySQL, …

Základní pojmy Databázový systém (DBS)– organizační forma systému zpracování dat zahrnující Bázi dat a Systém řízení báze dat Entita – abstrakce libovolných existujících věcí. Významný prvek zkoumané oblasti. Např. Zaměstnanec Atribut – vlastnost entity, která přiřazuje každé entitě nějakou hodnotu (např. Osobní číslo zaměstnance)

Základní pojmy Klíčový atribut – je jeden nebo skupina více atributů, které jednoznačně určují entitu Relace – je vztah mezi entitami Kardinalita – představuje omezení počtu instancí druhé entity 1:11:N M:N Integrita, integritní omezení – slouží pro zajištění kompletnosti dat Parcialita – určuje povinnost účasti entity ve vztahu