H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Rozpoznání motivačního ladění a motivační profil jednotlivce
Řízení lidských zdrojů
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Péče a pracovní vztahy Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
Organizační struktury
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Činnosti ve výrobním.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
SWOT Analýza Daniel Vančura.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
InSITE - between you and information Hynek Rais, ředitel pro poradenské služby inSITE, s.r.o. Cyklus workshopů v rámci HR živě „Jak si správně vybrat“
Personální management
Vedení lidí – personalistika v podnicích poskytující služby.
Jak řídit a vést lidi Březinová Ludmila
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A3 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2012.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Prosperita organizace
KONFERENCE Vzdělávání v období snižování nákladů Eva ŽILAYOVÁ Hotel Josef, Praha 5. května 2004 CO ŠKOLIT.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Ing. Josef Zrůst PEF MZLU v Brně Ústav managementu
Nákupní chování spotřebitele
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice. Proč znalostní ekonomika ? silná konkurence ekonomická krize efektivní výroba a prodej.
Poradenství v obecném řízení
Marketingové prostředí obce
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
Strategický marketingový proces: plánovací etapa
Personální plánování.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Moderní personalistika Úvod
Bezpečnostní politika
HR MANAGEMENT VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ NA MU
MAnagement.
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
Moderní personalistika
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Struktura podnikatelského plánu
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
ÚVOD DO MANAGEMENTU Zpracoval Ing. Jan Weiser. Osnova výkladu  1. Proč a jak studovat management?  2. Základní pojmy a definice Definice organizace.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Organizační struktury Ročník / obor studia:IV.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Nenaplněné cíle a vize majitelů
Pedagogické disciplíny
Osobní management – modul č.4
(N_SRLZ) jako součást podnikové strategie
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Doporučená literatura k předmětu Personální management
Ekonomika malých a středních podniků
Zdravotnický management
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková

H u m a n r e s o u r c e s K cíli vedou organizaci správní lidé na správném místě.

H u m a n r e s o u r c e s Personální řízení (management) neboli personalistika - veškeré činnosti vedoucích pracovníků, orientované na člověka - stává se dominantní oblastí podnikového (organizačního) řízení - zdůrazňuje především plné využití lidských schopností a lidského potencionálu

H u m a n r e s o u r c e s Využívat lidského potencionálu znamená poskytovat příležitosti, které jsou přínosem pro jedince i pro organizaci.

H u m a n r e s o u r c e s Vlastnosti současných lidí podle J. Cribbin (1981) Měnící se lidé: - myslí - již nejsou poddajní - jsou vedení vlastními zájmy - očekávají, že budou vyslyšeni - jsou dražší, než kdykoliv dříve - vlastní velký potenciál

H u m a n r e s o u r c e s Dvě funkční oblasti personálního řízení : 1.Utváření systémových podmínek a předpokladů pro ovlivňování jednání pracovníků. 2.Vlastní vedení lidí, přičemž se jedná o bezprostřední ovlivňování vědomí a jednání pracovníků.

H u m a n r e s o u r c e s Obecně platné cíle personálního řízení - společenský cíl - organizační (podnikový) cíl - funkční cíl - osobní cíle

H u m a n r e s o u r c e s Současná strategie - Rozvoj lidských zdrojů - demokratizace - rezerva ve využití pracovních sil - konkurence

H u m a n r e s o u r c e s Podmínky personální strategie: - vnější (trh práce, sociální politika státu….) - vnitřní (finanční situace podniku, podniková strategie, technologické vybavení podniku, podniková kultura a filozofie, styl řízení lidí,….)

H u m a n r e s o u r c e s Struktura personálního řízení - personální politika - sociální politika - vedení lidí

H u m a n r e s o u r c e s Realizace sociální politiky organizace Např. Cafeteria – system - vznikl v USA - koncept flexibilního systému, který umožňuje zaměstnancům volbu z nabízených variant materiálních výhod Další příklady ……

H u m a n r e s o u r c e s Zdroje: - Bedrnová, E. – Novotný, I.: Psychologie a sociologie řízení. Management Press, Praha Horalíková, M.: Personální řízení. Česká zemědělská univerzita v Praze,

H u m a n r e s o u r c e s D ě k u j i z a p o z o r n o s t