MYŠLENÍ A ZPŮSOB ŽIVOTA LIDÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Úvodní konference projektu Úvodní konference projektu.
(biologická technika)
ZKOUMÁNÍ PŘÍRODY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Život na Zemi.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
OBECNÁ BIOLOGIE MIKROSKOPOVÁNÍ
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ZKOUMÁME PŘÍRODU
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Vznik živých organismů – přehled teorií Přírodopis 9 Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: říjen 2012 EU – peníze.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Pozorování přírody stavba květu.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Mikroskopy.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mikroskopování Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková
Opakování učiva pro žáky 6. tříd
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Mikroskopie.
Mikroskopické pozorování buněk cibule
60.1 Základy mikroskopování
Základní postupy v biologii. Práce s lupou a mikroskopem Práce s lupou a mikroskopem Vedení protokolů a pozorování, dokumentování nákresů s popisy Vedení.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Základní postupy v biologii
MIKROSKOP prima osmiletého studia Mgr. Ladislav Fedor
MIKROSKOP Mgr. Helena Roubalová
 obsah vyučování nebo vzdělávání  Tento obsah potom můžeme rozdělit do tří základních skupin:  vědomosti,  dovednosti,  hodnotová orientace žáka.
Vznik živých organismů – přehled teorií
Mikroskop Kristýna Hoffmannová.
Optická mikroskopie Marek Vodrážka.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MIKROSKOPOVÁNÍ
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Chemie Čím se zabývá Druhy chemie Chemická laboratoř Konec
Mikroskopování 6. třída Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková
LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Průduchy v pokožce listů
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Jak zkoumáme přírodu?.
Laboratorní práce č. 3 List
Biologická technika – část Zoologická technika Historický vývoj biologických metod : (Linné, Lamarck, Darwin, Wallace, van Leeuwenhoek – s.m., v 2.pol.17.
Práce s mikroskopem.
JAK ZKOUMÁME PŘÍRODU.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Bc. Jan Hutl a Základy práce s lupou a mikroskopem 4. Žáci se naučí zásady práce s lupou a mikroskopem Práce s lupou, postup práce, práce s mikroskopem,
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR POZOROVÁNÍ PŘÍRODY Zpracovala : Mgr. Jana Richterová Přírodopis 6. třída.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Zkoumání přírody. Mikroskop.
Mikroskop. poprvé sestaven v roce 1590 v Nizozemsku Zachariasem Jansenem.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 14Číslo.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LES Téma: POZNÁVÁME PŘÍRODU Ročník: 6. Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská.
délka 1,2 m Johann a Zacharias Jansenové (16. stol.) Systém dvou čoček Typy světelných mikroskopů.
Chemie Čím se zabývá Druhy chemie Chemická laboratoř Konec
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.21_Zivoni_prostredi_makrosvet_a_mikrosvet.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVOTA
Název projektu: Moderní škola
Číslo a název šablony klíčové aktivity
OBECNÁ BIOLOGIE MIKROSKOPOVÁNÍ
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
Transkript prezentace:

MYŠLENÍ A ZPŮSOB ŽIVOTA LIDÍ Zkoumání přírody MYŠLENÍ A ZPŮSOB ŽIVOTA LIDÍ

Člověk je schopen: Myslet Uvažovat v souvislostech Vzpomínat si Představovat si Přežít: v konkurenci, schopnost získat potravu, bránit se, přežít nepříznivé podmínky Společenského způsobu života Řeči Získávat dovednosti Lidské zvídavosti

Vyšší nervová činnost Podnětem je slovo Je to základní jednotka řeči Vyjadřují pojmy, vyvolávají představy Umožňují myšlení Orientace v minulosti, přítomnosti, budoucnosti Schopnost budovat nové věci Cítění, vnímání, získávání zkušeností

POSTUPNÉ ROZVÍJENÍ POZNÁNÍ A JEHO VÝZNAM Pozorování skutečnosti, vyslovování domněnek – hypotéz, jejich zkoumání a ověřování pokusy i výpočty umožňuje poznávání přírodních zákonitostí a vytváření vědeckých teorií.

Jak zkoumáme přírodu?

Význam zkoumání přírody: Touha po vědění Zajišťování potravy, obydlí, oděvu Zajištění surovin na výrobu nástrojů Léčba zranění a nemocí Nalezení nových zdrojů surovin Ochrana přírody Rozumné hospodaření s přírodními zdroji

Základní metody zkoumání přírody: Pozorování: nezasahujeme do děje Pokus (experiment): vědomě zasahujeme do zkoumaného děje Shromažďování a vyhodnocování údajů

Přístroje k pozorování: Lupa, dalekohled, mikroskop, elektronový mikroskop okem mikroskopem

Mikroskop: Slouží k pozorování nepatrných, okem neviditelných předmětů. Optický přístroj Celkové zvětšení = zvětšení okuláru x zvětšení objektivu

Popis mikroskopu: Okulár Tubus Hlavice mikroskopu a 5. objektiv 6. Rameno mikroskopu 7. Noha mikroskopu 8. Vypínač osvětlení 9. Regulace osvětlení 10. Pracovní stůl 11. Držák preparátu, svorky 12. Kondenzor 13. Kolektor 14. Makroposuv (zaostřovací šroub) 15. Mikroposuv (zaostřovací šroub)

Pomůcky k mikroskopování: Pipeta Skalpel Pinzeta Preparační jehla Nůžky Podložní sklo Krycí sklo Zkumavky Kádinka Petriho miska

Antony van Leeuwenhoek Nizozemský přírodovědec který zdokonalil v 17.století mikroskop