PRÁVNÍ ÚPRAVA PODLE ZÁKONA Č. 40/2004 Sb. V ÚPLNÉM ZNĚNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Advertisements

Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Zákon o veřejných zakázkách
Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Liberec, 19. května 2008.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Otevírání trhu s elektřinou jak vybrat dodavatele
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
1 NOVÝ ZÁKON O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách účinnost: prováděcí vyhlášky: 239/2004 Sb. - zadávací dok. stavby 240/2004.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Zadávání veřejných zakázek. Právní úprava zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, transponuje evropské směrnice v současnosti je v mezirezortním.
ZÁKON 139/2006 O koncesních smlouvách a koncesních řízeních (koncesní zákon)
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
ROP NUTS II SEVEROVÝCHOD
Veřejné zakázky Robert Páleník Tento studijní materiál vznikl jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Podpora odborných praxí.
Seminář pro žadatele k 18. a 19. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 9. –
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Novela zákona o veřejných zakázkách Porada s ekonomy neškolských příspěvkových organizací Jihomoravského kraje Mgr. Michal Lipovský.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Seminář pro žadatele k 14. výzvě IROP „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání“ a 15. výzvě „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP a OP LZZ zvláštní část Závazná postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Seminář pro žadatele k 3. výzvě IROP „Regulační plány“ a k 9. výzvě IROP „Územní studie“ Zadávání a kontrola veřejných zakázek , Brno.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci Podporujeme Vaši budoucnost Seminář pro příjemce ve výzvě č. 89 OP LZZ, Praha – Hotel.
Seminář pro žadatele k 49. výzvě IROP „Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování II." Zadávání a kontrola veřejných zakázek.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ (zvláštní část) Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Seminář pro žadatele IROP „Administrace projektů ve fázi realizace"
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Veřejné zakázky vybrané kapitoly
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky Robert Páleník
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Dotace EU a VEŘEJNÉ ZAKÁZKY
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Transkript prezentace:

PRÁVNÍ ÚPRAVA PODLE ZÁKONA Č. 40/2004 Sb. V ÚPLNÉM ZNĚNÍ

Zákon upravuje (po novelách) v souladu s právem Evropských Členění zákona   Zákon upravuje (po novelách) v souladu s právem Evropských společenství    - okruh právnických a fyzických osob, které jsou povinny zadávat veřejné zakázky podle tohoto zákona,      - postup při zadávání veřejných zakázek,      - druhy zadávacích řízení,      - koncesní řízení,      - veřejnou soutěž o návrh, - dohled nad zadáváním veřejných zakázek.

Zadavatelé  Podle tohoto zákona – viz § 2 odst. 1 - postupují tito zadavatelé veřejných zakázek: a) veřejný zadavatel, kterým je      1. Česká republika,      2. státní příspěvková organizace, 3. územní samosprávný celek a v případě hlavního města Prahy a statutárních měst též městský obvod nebo městská část, a jimi řízené a zřizované příspěvkové organizace, 4.Fond národního majetku České republiky, Pozemkový fond České republiky,státní fond, Česká národní banka, Český rozhlas, Česká televize, Česká konsolidační agentura, zdravotní pojišťovna, dobrovolný svazek obcí a jiná právnická osoba, pokud byla zřízena zákonem nebo na základě zákona za účelem uspokojování potřeb veřejného zájmu a je financována převážně veřejnými zadavateli, nebo je veřejnými zadavateli řízena nebo veřejní zadavatelé jmenují více než polovinu členů v jejím správním, řídícím nebo kontrolním orgánu,

jiná právnická nebo fyzická osoba, zadává-li zakázku na dodávky, služby nebo stavební práce, která je z více než 50 % financována veřejným zadavatelem (§ 2 odst. 1 písm. b) nebo c) podnikatel, jestliže je ovládán veřejným zadavatelem (poznámka pod čarou odkazuje přitom na § 66a obchodního zákoníku), nebo jehož podnikání je podmíněno udělením oprávnění, které mu poskytuje zvláštní nebo výhradní práva, a vykonává některou z činností uvedených v § 3 - tzv. sektorový, síťový či odvětvový dodavatel.

Podnikatelská seskupení podle § 66a obchodního zákoníku SPOLEČNOST S VĚTŠINOVÝM SPOLEČNÍKEM PROPOJENÉ OSOBY ( § 66a odst. 2) Společník má většinu hlasů ( § 66a odst. 1) OVLÁDAJÍCÍ OSOBA fakticky nebo právně vykonává přímo nebo nepřímo rozhodující vliv na řízení nebo provozování podniku jiné osoby (ovládané osoby) ( § 66a odst. 2) Ovládající osobou je vždy řídící osoba podle ovládající smlouvy – přitom se § 66a odst. 3 nepoužije ( §66a odst. 7) OVLÁDANÁ OSOBA ( § 66a odst. 2) OVLÁDANÁ OSOBA ( § 66a odst. 2) VŽDY když disponuje většinou hlasovacích práv na základě dohody uzavřené s jiným společníkem nebo společníky ( § 66a odst. 3 písm.b) VYVRATITELNÁ DOMĚNKA Není-li prokázán opak, tvoří ovládající a ovládaná osoba koncern ( §66a odst. 7) VŽDY když disponuje většinou hlasovacích právna základě dohody uzavřené s jiným společníkem nebo společníky ( § 66a odst. 3 písm.b) VŽDY Když je s většinovým společníkem ( § 66a odst. 3 písm.a)) To neplatí pro vztah ovládající a ovládané osoby, Jestliže je ovládající osoba určena podle § 66a odst. 3 písm. B)

KONCERN (holding) VŽDY VYVRATITELNÁ DOMĚNKA Osoby jednající ve shodě, které disponují Většinou hlasovacích práv na určité osobě ( § 66a odst. 4) VYVRATITELNÁ DOMĚNKA není-li prokázáno, že jiná osoba disponuje stejným nebo vyšším množstvím hlasovacích práv a osoba disponuje alespoň 40% hlasovacích práv, a osoby jednající ve shodě, které disponují alespoň 40% hlasovacích práv KONCERN (holding) jestliže jsou jedna nebo více osob podrobeny jednotnému řízení (řízená osoba) jinou osobou (řídící osoba), tvoří tyto osoby s řídící osobou koncern (holding) a jejich podniky vč. podniku řídící osoby jsou koncernovými podniky ( § 66a odst. 7)

Podprahové, podlimitní a nadlimitní zakázky   Aby se jednalo o veřejnou zakázku, musí jít nejen o stanoveného zadavatele, ale předpokládaná cena zakázky musí též přesáhnout částku 2 mil. Kč. Zadavatel musí však i podprahové zakázky, tj. zakázky na dodávky, služby nebo stavební práce, jejichž předpokládaná cena nepřesáhne limit 2 mil. Kč, zadat transparentním a nediskriminačním postupem za cenu obvyklou v místě plnění.

Předmět veřejné zakázky Tabulka vyjadřuje, kdy se bude jednat o nadlimitní veřejnou zakázku Předmět veřejné zakázky Dodávky a služby Stavební práce Zadavatelé uvedení v § 2odst. 1 písm. a) zákona, v bodech 1 a 2 a pro ČR – Ministerstvo obrany pro zboží uvedené v příloze č. 3 130 000 EUR 5 000 000 EUR Zadavatelé uvedení v § 2odst.1písm.a), v bodech 3 a 4 a pro ČR – Ministerstvo obrany pro zboží neuvedené v příloze č. 3 200 000 EUR 5 000 000 EUR Zadavatelé v odvětví vodního hospodářství, energetiky a dopravy vykonávají-li činnosti uvedené v § 3 odst. 1 písm. a) až e) 400 000 EUR 5 000 000 EUR Zadavatelé v oblasti telekomunikací vykonávají-li činnosti uvedené v § 3 odst. 1 písm. f) 600 000 EUR 5 000 000 EUR

K pojmům zájemce a uchazeče dodavatel byl vyzván k účasti Dodavatel podal žádost o účast  řízení 1,2 a prokazuje kvalifikace 1 2 v otevřeném řízení v užším řízení v jednacím řízení v jednacím řízení s uveřejněním bez uveřejnění dodavatel podal nabídku zájemce podal nabídku v řízení 1, 2 Uchazeč

Zákon č. 40/2004 Sb. člení zakázky - na dodávky - na služby - na stavební práce

Zadávací a jednací řízení  Zakázky budou zadávány    -    v otevřeném zadávacím řízení    -    v užším zadávacím řízení    -    v jednacím řízení s uveřejněním    -    v jednacím řízení bez uveřejnění Otevřené a užší řízení jsou přitom zadávací řízení obecná. Zákon zadavateli neukládá, které z nich má volit, je to na jeho rozhodnutí. Obě jednací řízení se pak používají jen tam, kde to stanoví zákon.

Průběh otevřeného zadávacího řízení Předběžné oznámení § 29 Uveřejnění oznámení o otevřeném řízení § 42 Lhůta pro podání nabídky - pro nadlimitní 52 dnů; zkrácená 22 dnů, - pro podlimitní 36 dnů; nelze zkrátit Podání nabídek § 53 Nejpozději 30 dnů Po podání § 59/1 Otevírání obálek Protokol o otevírání § 59, § 60 Vyřazení nabídky Vyloučení uchazeče Vyřazení nabídky Vyloučení uchazeče Posouzení z hlediska zadávacích podmínek § 61 pokračování

Žádosti zadavatele o vysvětlení nejasností a mimořádně nízké ceny pokračování Žádosti zadavatele o vysvětlení nejasností a mimořádně nízké ceny Vyřazení nabídky Vyloučení uchazeče 7 dnů - § 61 Vysvětlení uchazeče Hodnocení Zpráva o posouzení a hodnocení § 62, § 63 Přidělení zakázky § 65 pokračování

Oznámení o přidělení zakázky § 65 15 dnů ode dne doručení oznámení - § 66 30 dnů ode dne doručení oznámení § 66 Námitky (poslední možnost pro podání námitek) Uzavření smlouvy § 66 Nadlimitní do 48 dnů Podlimitní do 30 dnů § 67/1 Uveřejnění výsledků § 67 Uchovávání dokumentace § 71

Použití jednacího řízení s uveřejněním   podle § 25 jde-li o sektorové dodavatele podle § 26 v předchozím otevřeném nebo užším řízení byly podány pouze neúplné nabídky podle § 26 povaha stavebních prací nebo služeb nebo povaha rizik s nimi spojených neumožňuje stanovit cenu podle § 26 stavební práce jsou prováděny pouze pro účely výzkumu a vývoje a nelze je využít k zisku nebo pokrytí nákladů

Použití jednacího řízení bez uveřejnění podle § 28 sektoroví dodavatelé na základě rámcové smlouvy odst. 2 podle § 28 odst. 1 písm. a) sektoroví dodavatelé pro dodávky na komoditních trzích odst. 1písm. b) sektoroví dodavatelé při výhodné koupi za ceny podstatně nižší podle § 28 sektoroví dodavatelé při nákupu zboží odst. 1 písm. c) za zvlášť stanovených výhodných podmínek podle § 27 v otevřeném nebo užším řízení odst. 1 písm. a) nebyly podány žádné vhodné nabídky podle § 27 zakázka může být ze stanovených důvodů odst. 1 písm. b) plněna jen určitým dodavatelem pokračování

podle § 27 zboží pouze pro účely výzkumu a vývoj odst. 2 písm. a) pokračování podle § 27 V naléhavém případě z důvodu krizového stavu odst. 1 písm. c) podle § 27 zboží pouze pro účely výzkumu a vývoj odst. 2 písm. a) podle § 27 jde o tzv. dodatečnou dodávku za stanovených podmínek odst. 2 písm. b) podle § 27 jde o tzv. dodatečné práce nebo služby za stanovených podmínek odst. 3 písm. a) podle § 27 nové stavební práce nebo služby stejného druhu odst. 3 písm. b),písm. c) či podobné z stanovených podmínek (k tomu viz odst. 4) podle § 27 nové stavební práce nebo služby spojené odst. 3 písm. d) s výstavbou nebo rekonstrukcí pozemní komunikace za stanovených podmínek podle § 27 navazuje-li zadání veřejné zakázky na služby odst. 5 na veřejnou soutěž o návrh

Kritéria veřejné zakázky, posuzování a hodnocení Základním kritériem pro zadání veřejné zakázky je a) ekonomická výhodnost nabídky, nebo b) nejnižší nabídková cena.

Rámcovou smlouvou se rozumí smlouva uzavřená Rámcové smlouvy Rámcovou smlouvou se rozumí smlouva uzavřená mezi zadavatelem v odvětví vodního hospodářství, energetiky, dopravy a telekomunikací a uchazečem, případně uchazeči, na podkladě otevřeného řízení, nebo užšího řízení, jejímž obsahem je stanovení smluvních podmínek pro veřejné zakázky, zejména s ohledem na ceny nebo předpokládané množství, které mají být zadány v určitém časovém období. K zadávání na základě rámcové smlouvy pak postačí použít pouze jednací řízení.