Island Marie Vůjtková 18. 12. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EVROPA SEVERNÍ EVROPA – FINSKO, DÁNSKO, ISLAND
Advertisements

I S L A N D OSTROV ledu a sopek Prohlížení:.
Island Island, to je země rozmanité a především téměř nedotčené přírodní krásy. Je to země ledovců, sopek, gejzírů a geotermálních pramenů, fjordů,
Island.
Zimbabwe
Island :: :: Zpracoval :Michal Uvíra.
Island (Severní Evropa)
I S L A N D ostrov ledu a ohně.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Jejich politické uspořádání a pozice v EU
Island (Islandská republika)
Island Adriana Štaudová.
SEVERNÍ EVROPA II. Jan Dušek.
FINSKO ISLAND.
ISLAND (Země ohně a ledu)
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Severní Evropa II Mgr. Petr Králík.
Island.
Irsko.
1.Hlavní město 13.Kultura 2.Rozloha 15.Zeměpisné podmínky 3.Nejvyšší bod 4.Časové pásmo 5.Obyvatelstvo 6.Státní útvar 7.Mezinárodní identifikace 8.Název.
Portugalsko Pod tímto pojmem si většina návštěvníků představí prosluněné Algarve, za rekreačními středisky se však skrývá nepoznaná země nepřeberných možností.
obrázek je licencován za podmínek public domain
YELLOWSTONSKÝ NÁRODNÍ PARK
Norsko.
Peru a Ekvádor.
Geografické údaje Řecka
Švédsko.
Island Země gejzírů, překrásné ale drsné přírody, země neustálé zimy, která je neprávem trochu opomíjená… vstup.
MALTA Repubblika ta‘ Malta
ISLAND.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Velká Británie ® ☻ Vlajka ☻ Znak.
Republika Island Lýðveldið Ísland Iceland. Poloha Island je se svou rozlohou km² druhým největším ostrovem v Evropě Island je se svou rozlohou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, základní.
Island – země ohně a ledu
Finsko.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Dominikánská republika
Hungary Maďarsko Magyarorszag.
Chorvatsko Země s českým mořem Ostrov Dugi Otok.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švýcarsko Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Severní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
ŠVÉDSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Stockholm rozloha: km 2 počet obyvatel: jazyk: švédština náboženství: křesťanství HDI=0,885 (velmi.
FINSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Helsinky rozloha: km 2 počet obyvatel: jazyk: finština, švédština náboženství: evangelíci (84.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Island - přes obyvatel - nejřidčeji zalidněný evropský stát - hl. a největším městem je Reykjavík - státní zřízení: republika - správní členění:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Island Jakub Jenšovský.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
SEVERNÍ EVROPA.
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
NORSKO. NORSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Oslo rozloha: km² počet obyvatel: 4 691 849 jazyk: norština náboženství: luteránství (86 %) HDI=0,938.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Občanem Evropské unie.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Irsko Open presentation.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Severní Evropa - přehled
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Island,země „ohně a ledu“
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_05_Island
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transkript prezentace:

Island Marie Vůjtková 18. 12. 2011

Základní údaje Island je stát v severní části Atlantského oceánu. Na Islandu žije 317 630 obyvatel, z toho 117 721 obyvatel žije v hlavním městě Reykjavíku. Úředním jazykem je islandština. Oficiální měnou je islandská koruna. Národní hymna se nazývá Ó Guð vors lands (Ó Bože naší země).

Dějiny Islandu Prvními obyvateli Islandu byli pravděpodobně Norové a Keltové (9. – 10. století). Kolem roku 930 byl založen Althing – nejstarší evropský parlament. V roce 1874 byla dosažena autonomie Islandu.

Politická situace Island je parlamentní republikou. V čele státu stojí prezident Ólafur Ragnar Grímsson. V současnosti má země status kandidátské země Evropské Unie.

Náboženství

Ekonomika Oficiální měnou je islandská koruna. Island je podle ukazatele HDP na obyvatele 11. na světě. V roce 2007 se stal státem s nejvyšší HDI na světě. V roce 2008 prošla země finanční krizí. Prioritou ekonomiky je rybolov a na něj navázaný zpracovatelský průmysl. Zajímavost: Cena niklu a mědi v mincích s nominální hodnotou 1 a 5 korun je vyšší než jejich peněžní hodnota…

Geografie Island je se svou rozlohou 103 125 km2 druhým největším ostrovem Evropy. Leží v zóně styku dvou litosférických desek – severoamerické a evropské. V roce 1964 vznikl díky vulkanické činnosti ostrov Surtsey.

Podnebí na Islandu Díky Golfskému proudu má Island mírné klima. Letní teploty dosahují 15 a více stupňů, zimní se pohybují průměrně od 2°C do -1°C. Zhruba 8 % rozlohy Islandu zaujímá Vatnajökull – největší ledovcová obast ostrova. červen červenec srpen září 6,7°C – 11,7°C 8,3°C – 13,3°C 7,9°C – 13°C 5°C – 10,1°C Průměrná teplota na Islandu v letních měsících

Vulkanická činnost Důkazem velké vulkanické činnosti Islandu je přítomnost bahenních sopek, termálních pramenů a gejzírů. V roce 2010 došlo k výbuchu vulkánu v oblasti Eyjafjallajökull. V současné době se začíná probouzet k aktivitě sopka Katla, po jejíž poslední erupci klesla průměrná teplota v Evropě o 2°C.

Turistické zajímavosti Termální lázně Modrá laguna. Gejzír Strokkur. Vodopády Gullfoss, Detifoss a Hengifoss. Ledovcová laguna Jökulsárlón. Jezero Mývatn.

Zdroje www.island-info.cz http://cs.wikipedia.org/wiki/Island http://en.wikipedia.org/wiki/Lofs%C3%B6ngur