ECB a ESCB Evropská měnová integrace. ESCBa ECB Úkoly ESCB a Eurosystému jsou popsány ve Smlouvě o ES. Podrobněji jsou pak definovány ve Statutu Evropského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_121.
Advertisements

6. července 2013VY_32_INOVACE_100301_Bankovnictvi_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
EU a Česká republika Instituce EU
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Instituce v EU Vypracovaly: Robenková Pavlína Šmírová Lucie
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Integrační procesy v ekonomice
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Tato prezentace byla vytvořena
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Samostatnost centrální banky. Samostatnost = nezávislost na vládě – je upravena zákonem CB musí respektovat aktuální ekonomickou situaci a celkovou hospodářskou.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Rozhodovací proces v Evropské unii
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce VŠFS –kombinované magisterské studium
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
Finanční a rozpočtové právo
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Bankovní systém a trh peněz
Česká národní banka.
Nejvyšší kontrolní úřad STR.99.  Nezávislý orgán.  Kontroluje hospodaření s majetkem státu.  Dohlíží na plnění státního rozpočtu.  Prezidenta a viceprezidenta.
ECB a ESCB SE_403 Evropská hospodářská a měnová unie.
Instituce a právo ES/EU Přednáška ke kurzu „Právní aspekty evropské integrace“
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Monetární (měnová) politika
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
EVROPSKÁ UNIE.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_95 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Evropská občanská iniciativa
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
FINANČNÍ GRAMOTNOST BANKOVNÍ SOUSTAVA, FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6016 NázevCentrální banky Téma hodinyBanky PředmětZáklady finanční.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA MICHAELA KARÁSKOVÁ FILIP CULEK.
Česká národní banka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociální zabezpečení v EU
Jednotná měnová politika
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Peníze a měnová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Česká národní banka.
Přehled orgánů Evropské unie
Transkript prezentace:

ECB a ESCB Evropská měnová integrace

ESCBa ECB Úkoly ESCB a Eurosystému jsou popsány ve Smlouvě o ES. Podrobněji jsou pak definovány ve Statutu Evropského systému centrálních bank (ESCB) a Evropské centrální banky (ECB). Statut je jedním z protokolů připojených ke Smlouvě. Eurosystém - není zakotven v primárním právu ES - nově jej ustavuje Lisabonská smlouva Čl. 127 SFEU „Prvořadým cílem ESCB je udržovat cenovou stabilitu." Čl. 127 SFEU „Prvořadým cílem ESCB je udržovat cenovou stabilitu." Dále, „aniž je dotčen cíl cenové stability, podporuje ESCB obecné hospodářské politiky ve Unie se záměrem přispět k dosažení cílů Unie, jak jsou vymezeny v článku 3 SEU.„ Unie „usiluje o udržitelný rozvoj Evropy, založený na vyváženém hospodářském růstu a na cenové stabilitě, vysoce konkurenceschopném sociálně tržním hospodářství smřujícícm k plné zaměstnanosti a společenskému pokroku…“

ECB - Frankfurt n. M.

Úkoly ECB Podle Smlouvy o fungování EU (článek 127 odst. 2) plní ESCB tyto základní úkoly:  vymezuje a provádí měnovou politiku Unie  provádí devizové operace v souladu s čl. 219 SFEU  drží a spravuje oficiální devizové rezervy členských států  podporuje plynulé fungování platebních systémů Další pravomoci: ECB má výlučné právo povolovat vydávání bankovek v eurozóně - vydává ECB a národní CB (ECB schvaluje objem emise mincí). ECB je také konzultována v oblasti návrhů aktů EU z oblasti její působnosti

Organizace ESCB a ECB (čl. 129 SFEU) ESCB = ECB a národní centrální banky všech členských států EU ECB - právní subjektivita ESCB - řízen Radou guvernérů a Výkonnou radou Nezávislost ECB a národních CB - (čl. 108 SES) - orgány ES, vlády členských států, jiné subjekty. ECB přijímá nařízení, rozhodnutí, doporučení a stanoviska (čl. 132 SFEU)- ECB obdobnou funkci jako EK - může udělovat podnikům pokuty či penále při neplnění povinností vyplývajících z nařízení

Orgány ECB Rada guvernérů - Výkonná rada +guvernéři národních CB eurozóny, nejvyšší orgán ECB –přijímání obecných zásad a rozhodnutí nezbytných pro provádění činnosti, kterou byl pověřen Eurosystém, –určování měnové politiky eurozóny - rozhodování o zaměření měnové politiky, klíčových úrokových sazbách a vytváření měnových rezerv Eurosystému. Rada guvernérů také přijímá obecné zásady pro provádění těchto rozhodnutí. Rada guvernérů zpravidla zasedá dvakrát za měsíc v budově Eurotower člen Rady guvernérů - 1 hlas, pokud počet členů Rady přesáhne 21 členů, mají zástupci Výkonné rady 1 hlas a guvernéři mají 15 hlasů, které rotují.

Zasedání Rady guvernérů

Výkonná rada - prezident, viceprezident ECB + 4 členové jsou jmenování z uznávaných a zkušených osobností v měnových a bankovních záležitostech vzájemnou dohodou vlád členských států 8-leté funkční období (pouze jednou) pouze státní příslušníci členských států příprava zasedání Rady guvernérů, provádění měnové politiky v eurozóně na základě rozhodnutí a obecných zásad přijatých Radou guvernérů. pokyny národním centrálním bankám států eurozóny, řízení běžné činnosti ECB a vykonávání pravomocí, které jí svěří Rada guvernérů

Výkonná rada ECB

Generální rada ECB Generální radě zasedá  prezident ECB, viceprezident ECB a  guvernéři národních centrálních bank 27 členských států EU. V Generální radě je tedy zastoupeno 16 států eurozóny a 11 států nacházejících se mimo eurozónu. Generální rada také přispívá k:  poradní funkci ECB,  shromažďování statistických informací,  sestavování výročních zpráv ECB, Generální rada bude v souladu se statutem rozpuštěna, jakmile všechny členské státy EU zavedou euro.

Generální rada ECB

Nezávislost ECB Při výkonu pravomocí a plnění úkolů a povinností nesmějí ECB, žádná národní centrální banka ani žádný člen jejich rozhodovacích orgánů vyžadovat ani přijímat pokyny od orgánů či institucí Společenství, od žádné vlády členského státu ani od jakéhokoli jiného subjektu. Orgány a instituce Společenství a vlády členských států se zavazují zachovávat tuto zásadu a nesnažit se ovlivňovat členy rozhodovacích orgánů ECB či národních centrálních bank při plnění jejich úkolů. (článek 130 Smlouvy). Finanční záležitosti ECB jsou spravovány odděleně od finančních záležitostí Evropského společenství. ECB má vlastní rozpočet a její základní kapitál je upsán národními centrálními bankami eurozóny.

Transparentnost, odpovědnost Transparentnost: Transparentnost znamená, že centrální banka poskytuje veřejnosti a trhům veškeré příslušné informace o své strategii, závěrech, rozhodnutích týkajících se její politiky i o svých postupech. Tyto informace jsou poskytovány včas a otevřeným a jednoznačným způsobem. Odpovědnost: Nezávislá centrální banka musí být za účelem zachování legitimity odpovědná vůči demokratickým institucím a veřejnosti za jednání učiněná při výkonu svého pověření. měsíční bulletin (a dále čtvrtletní bulletin), konsolidovanou týdenní rozvahu, výroční zprávy.

Počet zaměstnanců ECB , analytici 200 Bundesbank , analytici nutnost spolupráce mezi ECB a národními bankami Národní CB kromě výkonu samotné měnové politiky také dělají činnosti spojené s bankovní regulací, dohled nad kapitálovým trhem, bankovní licence… Vyvstávají otázky vlivu NCB na ECB