Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých vín Jméno autora:Ivana Prokešová Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora tematického celku sommeliérství, žáci se seznámí s výrobou šumivých vín. Umí rozdělit šumivá vína podle zbytkového cukru a co jej ovlivňuje. Znají nejznámější a největšího výrobce šumivých vín. ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NNA_327
Nejčastěji se vyrábí se tzv. druhotným kvašením ze směsi různých odrůdových vín (cuvée). 3 metody : 1/ Šampaňská = klasická výroba v láhvi 2/ Charmantova = velkoobjemová výroba v nerezových tancích 3/ Transvazální = kombinovaná část výroby probíhá v tancích a část v láhvi
BRUT NATURE - přírodně tvrdé – (cukr pod 3 g/l, po druhot.kvaš.nebyl dodán žádný cukr- dosážní likér) EXTRA BRUT - zvláště tvrdé – (cukr 0-6 g/l) BRUT - tvrdé – (cukr pod 12 g/l) EXTRA DRY - zvláště suché – (cukr g/l) SEC - suché –(cukr g/l) DEMI SEC - polosuché – (cukr g/l) DOUX - sladké –(cukr nad 50 g/l)
Fa BOHEMIA SEKT, a.s. Bohemia sekt ( bílé, růžové, červené) Venuše, Cuveé Charmante, Niké, Prestige Chateau Belveder, Chateau Radyně, Blanc de Noar, Motýl, Chateau Bzenec, Chateau Mikulov, Bohemia Regia, Louis Girardot, Chardonay sekt Další české značky – Pilsner sekt, Mucha sekt, Soare, Znovín Classic, Znovín de Luxe, Sekty Templářských sklepů....a další, každý výrobce vína má i svůj sekt.
1/ Popište výrobu šumivého vína šampaňskou metodou. 2/ Která firma na výrobu šumivých vín je u nás největší? 3/ Vyjmenuj 7 značek ŠV. 4/ Co je Pupiter? 5/ Co je agrafa? 6/ Jaké je označení sektů podle zbytkového cukru? 7/ Co je cuvée? 8/ Charmantova metoda je výroba v čem?
Vlastní zdroje autora