Dějiny české psychologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Teorie a kritika literatury pro děti a mládež
VY_32_INOVACE_2B7. Uznávaný dětský psycholog, který se věnoval problematice rodinné výchovy, ústavní péče, terapií postižených dětí. Definoval.
Aplikovaná psychologie
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
Jan Patočka Lukáš Hoskovec, C4B únor 2014.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
dotazníkové šetření na vysokých školách
Vladimír Michajlovič Bechtěrev
ROZBOR VYHLÁŠKY Č. 72/2005 SB. Prezentuje Petra Procházková a Jakub Pivarč UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Pedagogická fakulta.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Strukturalismus a jeho pohled na dějiny KARKOŠ, C4B.
Dějiny psychologie Strukturalismus.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy psychologie – úvod
ČS. SOCIOLOGIE Protosociologické období Konrád Waldhauser Jan Milíč z Kroměříže - čeština Tomáš Štítný ze Štítného – čeština –Knížky šestery.
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
Tereza Doležalová, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Postavení pedagogiky mezi vědami
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Pedagogická diagnostika
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Humanistická a existenciální psychologie
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE. DNEŠNÍ TÉMATA: Poradenská psychologie(dále PPS) jako odborná profesní činnost Vztah PPS k jiným psychologickým disciplínám Poradenský.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Úvod do psychologie
Vývojová psychologie I podklady pro opakování PhDr. Pavel Humpolíček, Ph.D. Mgr. Alena Uhrová.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
ZÁKLADY PSYCHOLOGIE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pedagogické disciplíny
Význam J.A. Komenského 5.část
Pedagogika jako vědecká disciplína
Metody psychologie.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Pedagogická psychologie
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
ve středověku a raném novověku
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Humanistická a existenciální psychologie
Dějiny psychologie Strukturalismus.
Dějiny psychologie Gestalt psychologie.
Alena Uhrová, Pavel Humpolíček Psychologický ústav FF MU
Dějiny psychologie Gestalt psychologie.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Pravidla citování v absolventské práci
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Dějiny české psychologie Dějiny psychologie Dějiny české psychologie

Jan Amos Komenský (1592-1670) předchůdce vývojové a pedagogické psychologie koncepce výchovy škola hrou periodizace vývoje

Jan Evangelista Purkyně (1787-1869) fyziolog dodnes platné objevy v oblasti vnímání, např. Purkyňův jev

Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937) politická psychologie pozorování politických partnerů i protivníků (rozbor Hitlerovy osobnosti) hypnóza, funkce nápodoby

Brněnská psychologická škola 30. léta 20. století, krátce i po válce navazuje na berlínskou i lipskou školu gestalt psychologie zkoumání geneze psychických procesů Psychologie: Časopis pro teoretickou a užitou psychologii (vycházel 1935-1949)

Mihajlo Rostohar (1878-1966) zakladatel první české psychologické laboratoře, PsÚ FF MU a brněnské psychologické školy celostní psycholog obecná psychologie, psychologie dítěte, sociální a politická psychologie

Ferdinand Kratina (1885-1944) výzkumy eidetické vlohy u dětí a mládeže typologie osobnosti

Vilém Chmelař (1892-1988) empirické zkoumání pozornosti – optické/akustické poradenská psychologie

Ludmila Koláříková (1909-1968) vývojová psychologie - předškolní věk vývoj zrakových představ, myšlení

Robert Konečný (1906-1981) filozof, spisovatel klinický psycholog, psychoterapeut

Zdeněk Matějček (1922-2004) vývojová psychologie s MUDr. Langmeierem výzkumy psychické deprivace v dětství

Doplňující literatura Hoskovec, J., Hoskovcová, S. (2000). Malé dějiny české a středoevropské psychologie. Praha: Portál. Hoskovec, J. (1997). T. G. Masaryk a politická psychologie. Vesmír 76, 87.

Doplňující literatura Švancara, J. (2006). Peripetie v historii Psychologického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. In Sborník příspěvků přednesených k 80. výročí založení Psychologického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. 1. vyd. Brno: Psychologický ústav FF MU, s. 4-18.

Doplňující literatura Janyšková, A., Uhrová, A., Kriegelová, M. (2006). Historie Psychologického ústavu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity.