Systémy vnitřní kontroly kvality

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistika.
Advertisements

Histogram představuje grafické zobrazení intervalového zobrazení četnosti znaku jakosti slouží k názornému zobrazení „struktury“ naměřených dat hranice.
Statistická indukce Teorie odhadu.
Testování statistických hypotéz
Kontrola kvality,“Westgardova pravidla“
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
Odhady parametrů základního souboru
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Národní informační středisko
Verifikace a ISO ISO kapitola Plná verifikace pro in house(„místní“) postupy Redukovaná verifikace pro standardizované a evaluované.
Popisná statistika - pokračování
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Testování hypotéz přednáška.
Softwarové zabezpečení analýzy měřícího systému (MSA)
Obsah statistiky Jana Zvárová
RNDr. Zdenek Kubíček Nemocnice Třinec
Statistická analýza únavových zkoušek
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09C17 AutorMgr. Monika Chvostková Období vytvořeníŘíjen.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY /14.
Charakteristiky variability
Chyby jednoho měření když známe
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Charakteristiky variability
Experimentální fyzika I. 2
Popisné statistiky. Výskyt strupovitosti se zdá být ve vztahu s obsahem některých chemických prvků “ve slupkách“ hlíz. Některé odrůdy trpí strupovitostí.
Pohled z ptačí perspektivy
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Přesnost a spolehlivost v účelových sítích Bc. Jindřich Poledňák.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
BC_EHK_N Externí hodnocení kvality (EHK) Petr Breinek.
Kalibrace analytických metod
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Maximální chyba nepřímá měření hrubý, řádový odhad nejistoty měření
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
© Tom Vespa STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
*.
IV..
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Analytické vlastnosti metod Václav Senft. Každé měření je spojeno s přesností, pravdivostí,… Měření rychlosti aut Měření hmotnosti Měření objemu.
Experimentální metody v oboru – Přesnost měření 1/38 Naměřená veličina a její spolehlivost © Zdeněk Folta - verze
Chyby měření / nejistoty měření
FN Brno – Pracoviště dětské medicíny, OKB
Přednáška č. 3 – Posouzení nahodilosti výběrového souboru
Induktivní statistika
Statistika 2.cvičení
Úvod do praktické fyziky
STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
Odhady parametrů základního souboru
Popisná statistika: přehled
STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Úvod do statistického testování
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Typy proměnných Kvalitativní/kategorická binární - ano/ne
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Statistika a výpočetní technika
Analýza kardinálních proměnných
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Induktivní statistika
Základy statistiky.
Základy popisné statistiky
Náhodné výběry a jejich zpracování
Princip max. věrohodnosti - odhad parametrů
Transkript prezentace:

Systémy vnitřní kontroly kvality Petr Breinek BC_VKK_N2011

VKK slouží k dlouhodobému sledování analytických parametrů jednotlivých zkoušek k sledování správné kalibrace k rozhodnutí o schválení nebo odmítnutí analytické série - pravděpodobnost detekce chyby (ped) - pravděpodobnost falešného zamítnutí (pfr) k odhadu nejistoty měření k získání výsledků pro verifikaci a validaci metod

Provádění VKK Standardní operační postupy (SOP) s jednoznačnými pravidly, jsou odrazem politiky kvality

Volba kontrolních vzorků vztažné (dříve: cílové) hodnoty s návazností jedna šarže stabilita nejlépe v kapalné formě atesty s ohledem na měřené hodnoty pokud možno na bázi lidské matrice alespoň 2 hladiny

Frekvence Všechny hladiny (většinou 2) minimálně jednou za analytickou sérii, která odpovídá jedné pracovní směně. Maximální přípustná doba analytické série je 24h Krevní plyny: všechny 3 hladiny denně, nejlépe vždy po 8h jedna hladina Imunochemie:optimem 3 hladiny denně, minimálně střídavě jedna hladina denně Další podmínka: vždy po výměně reagencií, po kalibraci, po upozornění kontrolního systému, servisním zásahu,……

Stanovení požadavků na kvalitu Empiricky (state of art) Biologické variability, TEbiol Klinické požadavky, např. Rozhodovací interval, Dint (Kritická diference?) Doporučení odborných společností Data výrobců IVD Systém six sigma (6σ) Celková analytická chyba (TEa) Cílová nejistota měření (TMU)

Přesnost měření (nyní: mezilehlá přesnost) Je kontrolována/sledována: Přesnost měření (nyní: mezilehlá přesnost) Pravdivost měření (správnost) (nyní: vychýlení/ bias) Cílová nejistota měření TMU (Target Measurement Uncertainty) (nyní: celková analytická chyba měření TE)

Přesnost a pravdivost

PŘESNOST Přesnost je statistickým vyhodnocením náhodných chyb. Výsledky opakovaných analýz jsou rovnoměrně rozptýleny kolem průměrné hodnoty, přičemž četnost jednotlivých výsledků vykazuje normální rozložení (Gaussovo rozložení)

Všechno se mění Je to změna signifikatní? Měříte-li opakovaně, dostáváte rozdílné výsledky. Vše se mění V čase V místě … Je to změna signifikatní?

Co potřebujete znát ze statistiky ? Základní statistické pojmy charakteristiky polohy(průměr, medián, modus charakteristiky rozptylu(směrodatná odchylka, rozpětí, interkvantilové rozpětí) statistická rozdělení, typy (normální, rovnoměrné, trojúhelníkové, logaritmické…

Relativní směrodatná odchylka Normální rozdělení Pro soubor hodnot xi Průměr(aritmetický) Směrodatná odchylka Rozptyl Relativní směrodatná odchylka

Normální rozložení četnosti naměřených hodnot Aritmetický průměr: součet naměřených hodnot,vydělený jejich počtem. Součet odchylek od průměru=0 Medián:Me Dělí seřazená data na dvě poloviny,minimalizuje součet absolutních odchylek měření od zvoleného čísla.

Mírou rozptylu výsledků (s2) je směrodatná odchylka (s, SD) Je vyjadřována ve stejných jednotkách jako měřená veličina Čím je menší, tím je vyšší přesnost

Výběrové charakteristiky rozptylu Rozptyl:průměrná kvadratická odchylka od průměru. Dává se větší váha extremnějším hodnotám Směrodatná odchylka:odmocnina z roztylu. nepoužívat při silně sešikmených datech(použít kvantilové míry) ovlivněna extrémními,odlehlými body Variační koeficient:slouží k porovnání přesnosti měření s různými průměry

Směrodatná odchylka (s, SD) závisí na měřené hodnotě, proto se obvykle uvádí jako relativní směrodatná odchylka, tzv. variační koeficient (CV%)

Přesnost metody není stejná v celém rozsahu měřených hodnot

Pravdivost (dříve Správnost) = těsnost shody mezi průměrnou hodnotou získanou z velkého počtu výsledků měření (x) a dohodnutou referenční hodnotou(x0) Mírou pravdivosti je velikost systematické chyby (bias) bias = x – x0 bias = [(x – x0)/ x0] . 100 (%)

Pravdivost je dána velikostí systematické chyby, ta může být: Kladná Záporná Systematická chyba může mít složku: Konstantní Proporcionální

Shewhartův regulační diagram Levy-Jennings regulační diagram

Westgardova multipravidla Varovná - dotčení pravidla může a nemusí být důvodem k odmítnutí analytické série, je však důvodem k prověření systému (nastává ovšem i ve stavu stability systému 1 x za 20 měření). Regulační - dotčení pravidla je důvodem k zamítnutí série.

Řízení kontroly kvality: Westgardova multipravidla

VKK se kombinuje s: 1.Kontrolou výsledků analýz pacientů (v LIS) Delta check Kritické diference Denní průměry, aj. 2. Hlášeními přístrojů Flags, Bubliny, Detekce sraženin, Množství vzorku,aj.