MALNUTRICE – specifické deficience v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
JÁTRA Trávicí soustava.
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
IMMUBLEND.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Zdravé stravování KC3.
Veronika Březková Kamila Stýskalíková
Malnutrice Klára Papežová.
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Malnutrice Mgr. Klára Papežová.
Akutní metabolický stres
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Malnutrice.
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
= přeměna látek a energií
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

MALNUTRICE – specifické deficience v ČR Mgr. Lucie Martykánová

Literatura: Kleinwächterová, H., Brázdová, Z.: Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001 Combs, G., F.: The Vitamins. Fundamental Aspects in Nutrition and Health. Elsevier Academic Press, 2008 MÜllerová, D.: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Praha: Triton, 2003 Keller, U., Meier, R., Bertoli, S.: Klinická výživa. Praha: Scienta medica, 1993

Pojem malnutrice Malnutrice = špatná výživa, poruchy výživového stavu Dělení malnutricí podle typu: Malnutrice z podvýživy Specifické deficience Nadměrná výživa

Dělení malnutricí podle stupně Lehké Střední Těžké Dělení malnutricí podle trvání: Akutní Subakutní Chronické

Malnutrice – podvýživa - PEM Kwashiorkor – nedostatek proteinů Marasmus – nedostatek energie Marasmický kwashiorkor V ČR u restriktivních typů MA

Protein-energetická malnutrice stav, kdy příjem základních energetických substrátů a bílkovin je menší než jejich potřeba, organismus čerpá energii z vlastních zásob Velký problém rozvojových zemí (1/2 lidí zemře před 5.rokem) Podvýživou trpí každý 12. člověk na Zemi Hospodářsky vyspělé země: cca ½ hositalizovaných pac. chirurgického odd. má projevy PEM (hl.:↑věku, ca, obézní držící nevhodné diety)

Protein-energetická malnutrice Signifikantní ztráta hmotnosti: o 5% za poslední měsíc o 10% za 6 měsíců Během období evoluce došlo k vývoji adaptačních změn na hladovění. Lidský organismus se umí poměrně dobře postupně adaptovat na hladovění dlouhodobé i za kritických podmínek. Katabolická reakce probíhá odlišně u nekomplikovaného hladovění a v kritickém stavu.

Nekomplikované hladovění Pokud není lidský organismus během malnutrice postižen jinými závažnými onemocněními (infekční nemoc, těžké poranění apod.), dochází k řadě adaptačních mechanismů, které podstatně snižují dopad hladovění na organismus. Na počátku hladovění se poměrně rychle vyčerpávají zásoby jaterního i svalového glykogenu → okamžité ↑tvorby glukózy z glukogenních AK a glycerolu v játrech → ↓ sekrece inzulinu a ↑sekrece tzv. kontraregulačních hormonů (glukagon, hydrokortizon, katecholaminy) → stimulace lipolýzy v tukové tkáni, glukoneogeneze v játrech a stimulace proteosyntézy v kosterních svalech a viscerálních orgánech. V této době organismus katabolizuje asi 75g bílkovin denně.

Nekomplikované hladovění – 7 dní ↓bazální metabolismus + snížená tělesná aktivita →↓celkový energetický výdej až o 40% ↓tvorba trijodtyroninu, postupně se ↓hladiny stresových kontraregulačních hormonů. Lipolýza v tukové tkáni se postupně ↑ a ↑uvolňování MK do krevního oběhu. ↓proteolýza → redukce kosterní svaloviny a tukové tkáně, ↓ tělesné hmotnosti je již velmi pozvolný a ↓ztráty dusíku v moči.

Současně se ↑tvorba ketolátek v játrech, ale játra je nejsou schopna utilizovat (absence 3-oxoacyl-CoA-transferázy) → dostávají se do krevního oběhu a stávají se hlavním energetickým zdrojem pro mozek. Vzestup ketogeneze je zároveň spojen s výrazným poklesem katabolismu bílkovin, a to až na 20g denně. Tzn., že ketolátky mají během hladovění ochranný vliv na zásoby bílkovin. Přestože jsou ketolátky za hladovění hlavním zdrojem energie pro mozek, pro jejich využití je potřebné určité množství glukózy (metabolismus acetoacetátu a další metabolismus acetyl-CoA v Krebsově cyklu).

Ztráta 40% celkových zásob bílkovin není slučitelná se životem a při dobré adaptaci na hladovění k ní dochází asi za 60 až 70 dní (bez adaptačních mechanismů by k takovému vyčerpání došlo již za 3 týdny). Adaptační mechanismy však požadavek organismu na glukoneogenezi výrazně snižují a bílkoviny tak přestávají být hlavním zdrojem energie a jsou ušetřeny pro svoje vlastní funkce.

Zdravý organismus je schopen přejít z období normálního přívodu stravy až do stadia protrahovaného hladovění. Při dobré hydrataci organismu tak může hladovění trvat více než dva měsíce. Smrt nastává zřejmě v důsledku arytmie či srdečního selhání v důsledku deplece minerálních látek a ztrátě kritického množství bílkovin. Velmi častou příčinou smrti je i infekce.

Sekundární projevy Především jde o postižení těchto systémů: Postižení imunitního systému Poruchy hojení ran a regeneračních procesů Potižení kardiovaskulárního systému Plicní komplikace Porucha termoregulace Porušení gastrointestinálního traktu Postižení krvetvorby Elektrolytové dysbalance Poruchy kostního metabolismu Dehydratace Renální komplikace Neurologické změny

Nekomplikované hladovění Proteinová malnutrice Hlavně u alkoholiků, lidí s těžkou depresí, starých lidí a lidí s odlišnými stravovacími návyky (makrobiotici, vegani). ↓kvalitních proteinů (pod 0,5 g/kg/den) + dostatek energie → vázne proteosyntéza, která je závislá na limitující AK (často cystein, methionin nebo lysin) → postupný úbytku svalové tkáně, která se stává zdrojem es. AK, které chybí v dietě. Přestože AK uvolněné ze svalu jsou využívány pro syntézu plazmatických proteinů a jiných bílkovin v játrech, postupně dochází ke snížení jaterní proteosyntézy. Po určité době dochází k poklesu produkce plazmatických bílkovin (hlavně albuminu) s následným poklesem onkotického tlaku plasmy a vznikem otoků.

Stresové hladovění Kwashiorkor-like malnutrice nedochází k rozvoji adaptačních mechanismů, ale prohlubuje se katabolismus, který je potencován sekrecí tzv. kontraregulačních hormonů. Tento typ malnutrice je kombinací hladovění a současně probíhajícího těžkého onemocnění. Jak je již uvedeno. Během těžkého stavu (trauma, infekční onemocnění, popáleniny, sepse) dochází totiž v organismu k poměrně uniformní reakci, která má za cíl: zastavit krvácení udržet cirkulující objem krve a ECT zabránit invazi infekčního agens Naopak anabolické reakce a reakce, které vyžadují delší časový interval (navození imunitní odpovědi, hojení ran) jsou v této akutní fázi potlačeny.

Důsledky stresového hladovění Úbytek svalstva (300g/24 hod.) Oslabení dechového svalstva, hypovolemie, hypoxie, energetický deficit, Bronchopneumonie Deplece albuminu pod 3,0g/l Poruchy rozložení tekutin v intersticiu a intravazálním prostoru, poruchy distribuce sodíku, zhoršení transportu mastných kyselin Deplece transportních proteinů (prealbumin, transferin) Poruchy transportu kortizolu

Specifické deficience Absolutní nebo relativní nedostatek některého výživového faktoru Vitaminy, minerální látky

TABULKA SPECIFICKÉ DEFICIENCE NUTRIENT DEFICIT NASYCENÝ TUK NÍZKÉ HLADINY POHLAVNÍCH HORMONŮ TUK MALABSORPCE VITAMINŮ ROZPUSTNÝCH V TUCÍCH OMEGA 3 MK KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ PROTEIN KWASHIORKOR

ŽELEZO ANÉMIE JÓD STRUMA, HYPOTYREODISMUS VITAMIN A XEROFTALMIE, NOČNÍ SLEPOTA, NÍZKÁ HLADINA TESTOSTERONU VITAMIN B1 BERI-BERI VITAMIN B2 PRASKÁNÍ KŮŽE, ULCERACE ROHOVKY NIACIN PELLAGRA

VITAMIN B12 PERNICINÓZNÍ ANEMIE VITAMIN C KURDĚJE (SCORBUT) VITAMIN D KŘIVICE (RACHITIS) VITAMIN E NERVOVÉ PORUCHY VITAMIN K KRVÁCENÍ VÁPNÍK OSTEOPORÓZA, SVALOVÉ KŘEČE, SRDEČNÍ ARYTMIE

SODÍK HYPONATRÉMIE HOŘČÍK HYPERTENZE DRASLÍK HYPOKALEMIE, SRDEČNÍ ARYTMIE

Dělení deficiencí podle příčiny primární (exogenní) sekundární (endogenní) – poruchy: vstřebávání živin/ utilizace výživových faktorů/ zvýšené odbourávání živin

Primární malnutrice (exogenní) Chudí lidé Osaměle žijící staré osoby Bezdomovci Lidé stravující se alternativně Zvýšené ztráty výživových faktorů (↑pocení, ↑průjmech, ↑ztráty močí) Vyšší nároky v období růstu, puberty, těhotenství a kojení Pacienti, kteří přijímají nedostatečné množství potravy (PPP, bolesti apod.)

Zvýšená potřeba Kojenci Děti Těhotné ženy Dospělí lidé Staří lidé Vit. D, K, Fe, I, F Děti Vit. sk. B, C, k.listová, Ca, Fe, I, F Těhotné ženy Všechny vit., Ca, Mg, Fe, I, Zn Dospělí lidé Vit. sk. B, k. listová Staří lidé B6, D, niacin, K, Ca, Fe, I, Zn Vegetariáni A, B12, Ca, Fe, Zn Kuřáci Vit. C Alkoholici B1, k. listová Ženy v menopauze Ca, I

Sekundární malnutrice Mohou vzniknout i při dostatečném příjmu jednotlivých nutrientů Při malabsorpci Při poruchách utilizace nutrientů (jaterní insuficience) Zvýšené odbourávání nutrientů při současné konzumaci antinutrientů, při užívání léků

Deficience v důsledku užívání léků Antacida – deficit thiaminu Perorální antikoncepce – vit.C, vit. sk. B Některá ATB – vit. K, B12, kys. Listová Klofibrát, neomycin, kolchicin – vit. B12 , Syntetická projímadla – ztráty K a Ca

Specifické deficience v ČR I – viz přednáška Dr. Ryšavé Ca- vysoký výskyt osteoporózy (ale! Osteoporóza není jen deficit Ca ve stravě) Fe – hemosiderická anemie – u nás 10% žen K. listová, vit. B12, - megaloblastická anemie Vit. C – kojící ženy (pozor na ztráty zubů), kuřáci

Nadměrné dávky vitaminů Vitaminy - působí podpůrně a ochranně při velkých psychických nebo fyzických zátěžích nekontrolované užívání vitaminových přípravků vede k překračování DDD – nežádoucí účinky - toxicita - ukládání v játrech. Pozor – A, D, K, E Závislost na vitaminech – abstinence – relativní hypovitaminózy

Příčiny nedostatečné výživy u starších lidí: somatické - nechutenství, žvýkací potíže, problémy s chrupem, protézou, poruchy polykání, jednotvárná strava, chronická onemocnění, onemocnění dutiny ústní, špatné trávení způsobené užíváním léků, snížená pohyblivost psychické - demence, deprese, paranoidní bludy, úzkostná dieta, glykemická fobie, alkoholizmus sociální - chudoba skutečná nebo domnělá (zhoršení kvality a kvantity výživy), ztráta soběstačnosti, osamělost, neznalost správné výživy, nepřijetí stravy ústavní, nemocniční nebo pečovatelské služby věk - dochází ke snížení chuťových a čichových vjemů, snížení pocitu hladu, zvýšený pocit plnosti žaludku, snížená potřeba příjmu tekutin (velmi nebezpečné)

Důsledky nedostatečné výživy u starších lidí: primární - hypoproteinémie, anémie (úbytek červených krvinek, chudokrevnost), ztráta svalové hmoty, málo tělesné aktivity, oslabení imunity, zpomalení hojení ran, snížení pohyblivosti střev (zácpa), zhoršení mentálních funkcí sekundární - zvýšená morbidita (nemocnost), prodloužená doba hospitalizace a rekonvalescence, vyšší náklady na péči, zvýšená mortalita (úmrtnost)

Doporučená péče - prevence, opatření: Doplnění stravy: - doplňovat vitamin B12 - zlepšují se výpadky paměti, problémy s koordinací a rovnováhou (u starších lidí je někdy nutné použít injekční formu aplikace, protože u nich chybí žaludeční šťávy pro vstřebávání účinné látky při podávání v tabletové formě), vitamín B12 také obsahují ryby, vnitřnosti, vepřové maso, vejce, sýry, mléko - doplňovat vitamín D - obsahuje jej margarín, tučné ryby - doplňovat ostatní vitamíny (např. B6, C), minerály, stopové prvky (vápník, hořčík, zinek)

Potřeba tekutin velmi důležitý je dostatečný příjem tekutin - pitný režim - zajistit příjem tekutin i mezi jídly, více dopoledne, voda, čaj, stolní vody, ovocné a zeleninové nápoje, bylinkové čaje, pozor - minerální vody s vyšším obsahem sodíku jsou nevhodné pro osoby s vysokým krevním tlakem a srdečním selháváním, 100% džusy je vhodné ředit vodou 1:1 a nepít je nalačno - dráždí žaludeční sliznici, nepít často černou kávu (odvodňuje), obecně je doporučeno vypít 1,5-2 litry tekutin denně, při žaludečních potížích je možné navíc vypít 1-2 dl plzeňského piva denně

Zvýšení kalorického obsahu stravy (potraviny s vyšším energetickým obsahem): máslo, margarín, smetana, smetanový sýr, kyselá smetana, med, džem, cukr, sušené ovoce, majonéza Přesnídávky: ovocné šťávy, džusy, oříšky, crackery, cereálie, pudink, vařená vejce, sušené ovoce, čerstvé nebo kompotované ovoce, syrová nebo zavařená zelenina, instantní mléko, tvrdý sýr, tvaroh s ovocnou příchutí, piškoty Zvýšení bílkovin ve stravě: tvrdý sýr, tvaroh, termix, lipánek, mléko UHT, sušené mléko, jogurt, zmrzlina, vejce, oříšky, semena, obilné klíčky, maso, tepelně upravené ryby, luštěniny, dušená šunka, plátkový sýr

Strava při bolesti v ústech (chybí zuby, záněty dásní): mléčné koktejly, ovocné šťávy, banány, měkké ovoce, polévky, tvaroh, tavený sýr, těstoviny, pudink, želatina, zeleninové pyré, luštěninová kaše, masové nákypy, bramborová kaše, obilninová kaše

Omezení spotřeby některých potravin: Omezení spotřeby některých potravin: - snížit spotřebu trvanlivého pečiva, čokolády, cukrovinek, apod. - méně solit = sůl způsobuje nadbytek sodíku v těle - tepelná úprava jídla - vaření a dušení, bez smažení, omezit smažené pokrmy na minimum