12. Průsečíky se souřadnými osami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu: Učení pro život
Advertisements

EU-8-58 – DERIVACE FUNKCE XIV
* Lineární funkce Matematika – 9. ročník *
Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady C: NEROVNICE Autor: Mgr. Alena Štědrá Název.
Název projektu: Učení pro život
Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady C: NEROVNICE Autor: Mgr. Alena Štědrá Název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
EU-8-46 – DERIVACE FUNKCE II
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 11 Kvadratická funkce 3.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Tento digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není-li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá opakováním funkcí. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují funkce. Speciální vzdělávací.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A13 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
Kvadratická funkce Lukáš Zlámal.
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
AnotacePrezentace, která se zabývá grafickém řešením soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný.
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_89.
Průsečík grafu s osou x a y
Funkce Základní pojmy. Funkce - Základní pojmy Základní pojmy Funkce  Funkce je pravidlo, které každému reálnému číslu z určité podmnožiny množiny 
AnotacePrezentace, která se zabývá kvadratickou funkcí. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci poznají a sestrojí kvadratickou fúnkci.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A17 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice
Vyvození a procvičení učiva
EU-8-60 – DERIVACE FUNKCE XVI
AnotacePrezentace, která se zabývá grafem funkce. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci tvoří grafy. Speciální vzdělávací potřebyNe.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_81.
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly
Vyvození a procvičení učiva žák rozezná, pojmenuje, vymodeluje a popíše základní operace s úsečkami; nachází v realitě jejich reprezentaci Autor: Mgr.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_88.
FUNKCE 13. Zápis funkční závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
9. Vlastnosti funkcí – rostoucí a klesající funkce - příklady
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
FUNKCE 16. Nepřímá úměrnost – zadání funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
Vyvození a procvičení učiva žák rozezná, pojmenuje, vymodeluje a popíše jednotlivé druhy trojúhelníků; vypočítá jeho obvod; nachází v realitě jejich reprezentaci.
FUNKCE 17. Mocninná funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
Vyvození a procvičení učiva
Vyvození a procvičení učiva žák vyvodí vzorec výpočtu povrchu kvádru; nachází v realitě jejich reprezentaci Autor: Mgr. Michaela Suchardová Autorem materiálu.
FUNKCE 19. Logaritmická funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
6. Graf funkce – kvadratická funkce
FUNKCE 2. Pojem funkce – příklady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_107.MAT.02 Řešení kvadratických rovnic I.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
FUNKCE 18. Exponenciální funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
FUNKCE 15. Nepřímá úměrnost
5. Graf funkce – konstantní, lineární (s abs. hodnotou)
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
Matematické rozcvičky (písemné násobení) VY_32_Inovace_05KJ-1
RÝSOVÁNÍ KOLMIC A ROVNOBĚŽEK
GRAF LINEÁRNÍ LOMENÉ FUNKCE
Vyvození a procvičení učiva
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Grafické řešení kvadratických nerovnic
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
8. Vlastnosti funkcí – monotónnost funkce
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_115.MAT.02 Posunutá hyperbola.
Matematika Funkce - opakování
Příklady s lineární funkcí
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_103.MAT.02 Vrchol paraboly.
FUNKCE 4. Graf funkce - úvod
11. Vlastnosti funkcí – extrémy funkce
Transkript prezentace:

12. Průsečíky se souřadnými osami FUNKCE 12. Průsečíky se souřadnými osami Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z http://www.oazmoodle.cz/moodle/. Provozuje OA a SZeŠ Bruntál.

Mějme graf funkce f: y = x2 – 4, x  R, který protíná souřadné osy x a y. Př: Pokuste se nalézt způsob, jak zjistit dané průsečíky aniž byste graf sestrojili.

Řešení: Napište souřadnice všech tří průsečíků. PX1 PX2 PY1

Řešení: Napište souřadnice všech tří průsečíků. PX1[2; 0] PX2[2; 0] PY1[0;4]

Mějme funkci f: y = f (x), průsečíky se souřadnými osami nalezneme: průsečík s osou x: v předpisu funkce položíme y = 0, tedy získáme rovnici 0 = f (x), kterou vyřešíme; průsečík s osou y: v předpisu funkce položíme x = 0, tedy vypočítáme funkční hodnotu pro bod 0, y = f (0).

Ověřte zmíněný postup na příkladu f: y = x2 – 4, x  R

Ověřte zmíněný postup na příkladu f: y = x2 – 4, x  R Řešení: průsečík s osou x: 0 = x2 – 4 Získali jsme kvadratickou rovnici, kterou umíme řešit.

Ověřte zmíněný postup na příkladu f: y = x2 – 4, x  R Řešení: průsečík s osou x: 0 = x2 – 4 Získali jsme kvadratickou rovnici, kterou umíme řešit. x2 = 4 / |x| = 2 x1,2 =  2 odtud PX1[2; 0], PX2[2; 0]

Ověřte zmíněný postup na příkladu f: y = x2 – 4, x  R Řešení: průsečík s osou y: y = 02 – 4 =  4 odtud PY1[0; 4]

2) Nalezněte průsečíky se souřadnými osami funkce f: y = 6x –1, x  R.

2) Nalezněte průsečíky se souřadnými osami funkce f: y = 6x –1, x  R. Řešení: průsečík s osou x: 0 = 6x  1 Jaký typ rovnice jsme získali?

2) Nalezněte průsečíky se souřadnými osami funkce f: y = 6x –1, x  R. Řešení: průsečík s osou x: 0 = 6x  1 Získali jsme lineární rovnici, kterou umíme řešit.

2) Nalezněte průsečíky se souřadnými osami funkce f: y = 6x –1, x  R. Řešení: průsečík s osou x: 0 = 6x  1 odtud PX[ ; 0]

2) Nalezněte průsečíky se souřadnými osami funkce f: y = 6x –1, x  R. Řešení: b) průsečík s osou y: y = 6.0  1 =  1 odtud PY [0; 1]

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona číslo: III/2/1/MAT/52 Předmět: Matematika Anotace: Prezentace je zaměřena na nalezení průsečíků grafu se souřadnými osami x a y Autor: Mgr. Jitka Kusendová Jazyk: čeština Očekávaný výstup: nalezne průsečíky grafu funkce se souřadnými osami Klíčová slova: soustava souřadnic, průsečík grafu se souřadnými osami Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: střední odborná škola Typická věková skupina: 16 – 18 let Celková velikost: 652 kB