Dějepis 7. ročník Doba Jiřího z Poděbrad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Doba poděbradská korunovace Ladislava Pohrobka
VLÁDA JIŘÍHO Z PODĚBRAD
Doba pohusitská a Jiří z Poděbrad
JMÉNO AUTORA: MGR. BARBORA JÁŠOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
JIŘÍ Z PODĚBRAD husitský král (1420 – 1471).
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
České země po husitských válkách
Husitská revoluce konec.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DOBA HUSITSKÁ 1.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Pohusitská doba a doba poděbradská
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA JIŘÍHO Z PODĚBRAD HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Poslední fáze husitské revoluce.
Vývoj veřejné správy v českých zemích Přednáška č. 3 Správní experimenty husitské revoluce JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011.
Kristýna Cejnková Tereza Bencová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Doba jagellonská.
Jagellonci na českém trůně
Jagellonci v Čechách 7.ročník.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Jagellonci.
Jagellonci 7. ročník.
Husitské války Lukáš Petr 5.A.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
DOBA HUSITSKÁ.
České středověké dějiny – hra Riskuj
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
doba Jiřího z Poděbrad a vláda jagellonců
Opakování Doba husitská
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_26_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Jiří z Poděbrad.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Husitské války TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_13 TÉMA: Český stát.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_Vl.4.r.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Jiří z Poděbrad a Jagellonci Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
HUSITSTVÍ.
Doba poděbradská.
Druh učebního materiálu
Jiří z Poděbrad a Jagellonci
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
VY_32_INOVACE_Lul_I_20 Jiří z Poděbrad
KŘÍŽOVKA H O L Ý Vůdcem radikálních husitů v bitvě u Lipan byl Prokop ……… P A L C Á T Symbolem husitského hejtmana byl …… B O M A R D Těžké obléhací dělo.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Jiří z Poděbrad Petr Procházka
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Život po husitských válkách
DOBA HUSITSKÁ.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Digitální učební materiál
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Zikmund Lucemburský. Základní údaje Narození:15. února 1368, Norimberk,Německo Úmrtí:9.prosince 1437,Zmojmo Pohřeb:Římskokatolická katedrála,Oradea Manželky:Marie.
Husitské války VY_32_INOVACE_63_Husitské války Šablona III/2
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Jan Hus, husitství.
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
JIŘÍMU Z PODĚBRAD SE ŘÍKALO …
Transkript prezentace:

Dějepis 7. ročník Doba Jiřího z Poděbrad

Situace v zemích Koruny české Země Koruny české (Čechy, Morava, Slezko, Lužice) se v první polovině 15.století = = doba zmatků, bojů, nenávisti Království rozpolceno kvůli způsobu přijímání svátosti Menšinový katolíci chtějí na český trůn Zikmunda, jsou v trvalé opozici Katolická církev přišla o moc a majetek, který sekularizovala šlechta a města.

Kdo proti sobě stojí? Lužice, Slezko jsou oporou Zikmunda Moravskému markrabství vládne Albrecht Rakouský. Opačný tábor tvoří stoupenci KALICHA a dědici učení Jana Husa. Rozhodující postavení v tomto táboře zaujímaly husitské svazy. Hlavními postavami kališníků Prokop Holý a teolog Jan Rokycana.

Basilejská kompaktáta I. Proti nim stojí celá Evropa v čele s římskokatolickou církví. Křížové výpravy proti husitům ztroskotávají až je církev donucena k jednání v Basileji (1433) 1436 jsou uzavřeny dohody zvané kompaktáta. Tyto jim zaručují splnění jejich požadavků Zprostředkování tohoto jednání se ujal Zikmund a tím si zajistil krátkou vládu v Čechách. Umřel záhy 1437.

Basilejská kompaktáta II. byla symbolem výsledku husitských válek jednání, základní dohoda mezi husitskými stranami a basilejským koncilem. Kompaktáta přinesla ukončení husitské revoluce a nastolení stavu koexistence “dvojího lidu” v jednom království – katolíků a utrakvistů (katolíků a kališníků)

Jejich přijetí bylo výsledkem dlouhodobého jednání a poznání, že husitské Čechy nelze zničit zbraní Zároveň uzavřel koncilem nepovolenou smlouvu s Táborem. Kompaktáta umožnila mír mezi husitskými Čechy a ostatními evropskými národy, zavedení kališnické církve v Čechách a na Moravě v oslabené formě souhlasila i se zněním dalších článků Čtyř artikulů pražských.

Význam BK Politický význam kompaktáty byl nesmírný; zavedla princip náboženské tolerance (každý člověk se mohl rozhodnout pro katolickou či kališnickou konfesi), pacifikovala zemi a právní řád V Čechách měla kompaktáta platnost zemského zákona.

Připomenutí Čtyři pražské artikuly Politický program umírněného křídla husitů z roku 1420. Staly se základním zákonem husitského hnutí. Požadovaly svobodné hlásání slova Božího, přijímání pod obojí, konec světského panování kněží a rovné trestání těžkých hříchů.

Dobové prameny-Text z několika starých rukopisů uveřejnil roku 1844 František Palacký v Archivu českém III, 213-216. Jde patrně o text z počátku července 1420. Najprvé: aby slovo Božie po království Českém svobodně a bez překážky bylo kázáno; Druhé: aby velebná svátost těla a krve Božie pod oběma zpósobama svobodně byla dávána; Třetí, že mnozí kněžie a mnišie světským právem panují… aby takovým kněžím to neřádné panovánie odjato… aby… příkladně živi byli a navedeni k stavu Kristovu a apoštolskému; Čtvrté, aby všichni hřiechové smrtedlní a zvláště zjevní… v každém stavu byli stavováni a kaženi.

Jiří z Poděbrad zvaný HUSITSKÝ KRÁL 1458 - 1471

Z jeho života Kališnický šlechtic V bitvě u Lipan bojoval proti husitům Stal se správcem Českého království za nezletilého Ladislava Pohrobka V zemi rozvrácené husitskými válkami zavedl pořádek Když v 17 letech náhle zemřel Ladislav Pohrobek, byl Jiří z Poděbrad zvolen českým králem /1458/

Z jeho života Kališnický šlechtic V bitvě u Lipan bojoval proti husitům Stal se správcem Českého království za nezletilého Ladislava Pohrobka V zemi rozvrácené husitskými válkami zavedl pořádek Když v 17 letech náhle zemřel Ladislav Pohrobek, byl Jiří z Poděbrad zvolen českým králem /1458/

• Jiří z Poděbrad vládl přísně a moudře • snažil se udržet v zemi mír mezi katolíky a nekatolíky, mezi zemany a pány, mezi pány a městy PŘÍSAHA PŘED KORUNOVACÍ

• někteří šlechtici se proti králi postavili a spojili se s uherským králem Matyášem • král Matyáš vytáhl s vojskem proti Jiřímu z Poděbrad • ještě před bitvou české vojsko Matyáše zajalo, král Jiří s ním uzavřel mír a propustil ho • král Matyáš porušil mír, dal se prohlásit českým králem a odtrhl od Čech Moravu a Slezsko JIŘÍ Z PODĚBRAD NAD OBKLÍČENÝM VOJSKEM

• Jiří z Poděbrad vyslal poselstvo k evropským panovníkům s návrhem, aby se všechny spory řešily jednáním, ne válkami • jeho návrh nebyl přijat • také spory s uherským králem se nepodařilo vyřešit • před smrtí doporučil za nového krále Vladislava Jagellonského

KRESBA Z ROKU 1607 PEČEŤ JIŘÍHO Z PODĚBRAD

Úkol: Zjisti, proč Ladislav Pohrobek náhle zemřel. Co sledovala mírová poselstva Jiřího z Poděbrad? Kdo o těchto cestách napsal paměti? (jméno autora a celý název díla)

OPAKOVÁNÍ 1) Který král vládl před Jiřím z Poděbrad? Ladislav Pohrobek 2) Jaký původ měl Jiří z Poděbrad? Měl šlechtický původ. 3) S kým se spojili odpůrci Jiřího z Poděbrad? Spojili se s uherským králem Matyášem. 4) Proč vyslal poselstvo k evropským panovníkům? Navrhl mírové řešení všech sporů. 5) Kdo byl nástupcem Jiřího z Poděbrad na českém trůnu? Vladislav Jagellonský

závěr Papež vyhlásil proti Jiřímu křížovou válku (vedl ji uherský král Matyáš Korvín) Roku 1471 uprostřed bojů Jiří nečekaně zemřel Na český trůn podle předchozích úmluv nastoupil polský královský rod JAGELLONCI

Řešení: Ladislav onemocněl leukémií. Jiří chtěl přimět evropské panovníky k mírovým jednáním a smlouvám, že nepovedou proti sobě války. Rytíř Václav Šašek z Bířkova „Deník o jízdě a putování pana Lva z Rožmitálu z Čech až na konec světa“.